Aproape 80% din italieni sunt vaccinați anti Covid-19, arată ultimele date ale Cetrului European pentru Prevenirea Bolilor (ECDC), iar de săptămâna trecută certificatul Covid este obligatoriu pentru toți angajații, fie din sectorul public sau privat. Diaspora moldoveană din Italia este estimată la câteva sute de mii (aproximativ 300 de mii) și, prin deducție, se pleacă de la ideea că marea majoritate este vaccinată. Mai ales că autoritățile italiene au facilitat vaccinarea anti-Covid și pentru cei care nu au o adresa stabilă sau un contract de muncă în Italia.
Pe de altă parte, în R. Moldova, rata vaccinării stagnează la circa 30% din populația adultă, numărul celor care se vaccinează s-a înjumătăți față de lunile de vară, dar în același timp crește rapid numărul de noi infectări, și mai ales de spitalizări și decese legate de Covid-19.
De ce se vaccinează moldovenii... în Italia? Europa Liberă a stat de vorbă cu Rita Volînschi, stabilită acolo de peste 20 de ani.
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Cum s-a reușit ca în această țară să se vaccineze un număr atât de mare din populație, aproape 80 la sută?
Rita Volînschi: „În urma pandemiei, Italia a avut de suferit foarte mult; economia țării a suferit enorm, de aceea guvernul a decis cu ajutorul vaccinurilor să rezolve această problemă, pentru că mortalitatea era destul de mare, erau foarte mulți angajați care din cauza contactului cu cineva infectat din familie nu puteau să meargă la muncă, trebuiau să stea în carantină sau chiar nimereau în spital în momentul când erau infectați toți membrii familiei. Din acest motiv, ei au hotărât să facă un plan bine organizat și să vaccineze populația întregii țări.”
Europa Liberă: Vaccinarea s-a făcut mai mult din convingere sau totuși a contat foarte mult și atunci când autoritățile au insistat pe obligativitate?
Rita Volînschi: „În Italia de foarte-foarte muți ani funcționează o metodă prin care persoanele bolnave, cei cu dizabilități, cu boli cronice în fiecare an se vaccinau împotriva gripei. Deci, ei, într-o măsură oarecare, erau deja pregătiți moral pentru aceasta. Când au văzut că acest virus este atât de periculos, afectează atât de mult căile respiratorii și mai ales persoanele cu probleme de sănătate au lucrat în paralel medicii și autoritățile și au convins destul de repede populația să se vaccineze.
Dacă e să vorbim de sistemul sanitar în care lucrez, noi am fost obligați, dar înainte de a fi obligați să facem acest vaccin am avut o adunare online și ni s-a explicat din ce motiv suntem obligați. Eu lucrez într-un azil de bătrâni și noi, personalul medical, eram unicii purtători de pericol, pentru că persoanele din azil erau închise, din cauza pandemiei nu era permisă absolut nicio vizită. Dacă cineva ieșea pentru o urgență la spital sau din anumite motive trebuia să fie internat în spital, dacă stătea mai mult de 24 de ore, el era izolat, era în carantină, astfel el nu devenea un pericol de molipsire pentru ceilalți bătrâni. La fel era și pentru spitale, toți medicii, în primul rând, trebuia să ne protejăm noi ca să putem lucra și să putem deservi pacienții, de aceea lucrătorii medicali au fost impuși să se vaccineze.”
Europa Liberă: Dar până la urmă contează să te protejezi pe tine și să-i protejezi și pe cei din jurul tău sau au contat foarte mult și sancțiunile dure, aspre, pe care le aplică autoritățile italiene?
Rita Volînschi: „Cred că a fost un procent foarte-foarte mic din acei care au refuzat categoric, lumea a fost de acord să se vaccineze. Pentru ca să fii cu conștiința curată, că tu ești curat în fața lui Dumnezeu și din cauza ta nu a suferit nimeni cred că este cel mai important. Dacă aș bea o sticlă de whisky și aș urca la volan, eu sunt un pericol pentru lumea din jurul meu? Cred că este la fel și cu virusul.
Trebuie să fim conștienți de faptul că noi prezentăm, într-adevăr, pericol mai ales pentru persoanele care au probleme de sănătate.”
Europa Liberă: Pentru că în această țară muncesc și foarte mulți cetățeni din Republica Moldova, se zice că numărul lor ar putea să depășească 300 de mii, cât de receptivi rămân a fi moldovenii din diasporă, când e vorba despre vaccinare?
Rita Volînschi: „Foarte multe femei s-au vaccinat, în primul rând, din motivul că au simțit pe pielea lor ce înseamnă să te afli în arest la domiciliu. În pandemie ele au fost practic impuse să stea izolate în casă 24 din 24 de ore, dar să fii non-stop cu un bolnav cu probleme serioase, mai ales mintale, este foarte greu. Pe aceste femei n-a trebuit să le convingă nimeni, ele au făcut-o din propria inițiativă, fiindcă și-au dat seama cât este de important. Este la fel ca și la noi, să nu pună în pericol viața cuiva, dar și ele însele să nu fie puse în pericol.
E adevărat că sunt moldoveni de-ai noștri care din principiu nu vor să facă vaccinul, am auzit așa ceva, le este teamă să facă vaccinul și mai sunt alte categorii cărora le este frică nu pentru că vor să aibă ei urmași, dar pentru că sunt unica sursă de existență a familiei, sunt persoana care aduce unicul salariu în casă. Am întâlnit și așa cazuri.”
Europa Liberă: Pentru cetățenii moldoveni, mai degrabă contează convingerea proprie sau frica să nu-și piardă locul de muncă?
Rita Volînschi: „Cred că este jumătate la jumătate. Dar vreau să vă spun că mai au o alternativă aceștia care din frică nu vor să-și facă vaccin, ei trebuie la fiecare 48 de ore să-și facă test COVID și să le iasă negativ. Eu nu știu dacă le convine, nu știu, este alegerea lor, dar acum cred că au s-o facă nu din convingere, dar totuși din cauza penalizărilor au să facă până la urmă acest vaccin, pentru că n-au să aibă de ales.”
Europa Liberă: Dar cu certificatul COVID poți merge oriunde?
Rita Volînschi: „Da. Acum, de pe data de 15 octombrie a intrat în vigoare legea și marea majoritate avem certificatele descărcate pe telefon.”
Europa Liberă: Cei din diasporă ar putea să-i convingă pe cei de acasă, rude, prieteni cunoscuți să se vaccineze și cum vă explicați că în Republica Moldova e atât de mic numărul celor care au acceptat să se vaccineze?
Republica Moldova a subestimat gravitatea acestei pandemii...
Rita Volînschi: „În Republica Moldova eu nu cred că s-au simțit atât de mult restricțiile ca în Italia. Republica Moldova a subestimat gravitatea acestei pandemii. Noi ne-am vaccinat pe data de 5 ianuarie cu prima doză, pe data de 26 ianuarie cu a doua două, eu am mers acasă, în Republica Moldova, Italia era închisă, eu am plecat pe motive familiale, pe motive personale.
Când am ajuns la mine în raion, la Cantemir, nu știu dacă în magazinul în care am intrat mai era cineva cu mască în afară de mine. Se uitau la mine ca la un extraterestru. Eu nu am văzut restricții acolo, noi și astăzi în Italia, chiar dacă majoritatea sunt vaccinați, purtăm mască.
În încăperi noi purtăm mască, în stradă – nu, dar în încăperi și în locurile publice noi suntem obligați să purtăm mască, cu toate că avem acum și green pass-ul, ceea ce în Republica Moldova nu este.”
Europa Liberă: Apropo, vocea cui contează mai mult, a politicianului care vorbește despre nevoia imunizării sau a personalului medical?
Dacă într-un studio erau trei politicieni, obligatoriu era și un medic...
Rita Volînschi: „Cred că și a unuia, și a altuia. Eu vă spun, autoritățile au lucrat în paralel cu cei din sistemul medical. În momentul în care guvernul a luat o decizie, lumea a fost informată atât de politicieni despre consecințe și despre toate măsurile care s-au luat, cât și de medici. Dacă într-un studio erau trei politicieni, obligatoriu era și un medic și se explica din punct de vedere politic și din punct de vedere medical. A fost organizat foarte bine din acest punct de vedere.”
Europa Liberă: Și pentru că e mare diferență, în Italia – aproape 80 la sută, în Republica Moldova – puțin peste 20 la sută care s-au vaccinat. Ce mesaj le transmiteți celor din Moldova?
Rita Volînschi: „Noi trebuie să ne vaccinăm. Văzând că la noi sistemul sanitar este cum este, avem încă foarte mult de lucrat, eu urmăresc situația, o cunosc, nu sunt la curent de ce lumea este împotriva vaccinării. Cred că totuși lumea ar trebui să fie informată mult mai bine de autorități, de medici și de cei care au cel puțin idee ce înseamnă acest virus și ce înseamnă un vaccin și, în genere, ce consecințe poate avea o pandemie. Probabil lumea încă nu a înțeles.”
Europa Liberă: Mulți sunt informați cât este de grea povara care cade pe umerii personalului medical, dar, cu toate acestea, ei ezită să se vaccineze.
Rita Volînschi: „Eu nu înțeleg mentalitatea acestor persoane. Probabil că pentru că nu au avut restricții. Eu cred că și guvernul ar trebui să facă alt program, alt pas, în alt mod să convingă lumea sau să introducă restricții așa cum au făcut aici, ca lumea să înțeleagă. Dacă s-a ajuns să nu mai fie locuri în spitale, ce mesaj le mai trebuie la oamenii aceștia?
### Vezi și... ### Vaccinul, diferența dintre convalescență și valul patru al pandemieiSunt persoane concrete, bunăoară, Nicolae Botgros, dumnealui a povestit prin ce a trecut. Lumea oare ascultă? Sunt persoane destul de inteligente care știu să transmită un mesaj, nu-mi dau seama de ce lumea nu vrea să asculte acest mesaj.
La noi problema e că nu au fost adoptate restricții severe...
Totuși ar trebui de început chiar și de la primărie. Nu este atât de greu să anunțe lumea, să le explice care este situația și care este avantajul, fiindcă sunt convinsă că bătrânii nici nu au idee despre ce merge vorba. Sunt persoane care nu mai iese din sat, medicii ar trebui să vorbească mai mult, să le explice cetățenilor. La noi problema e că nu au fost adoptate restricții severe. Dacă simțeau pe pielea lor urmările restricțiilor pe viu, cum au fost într-adevăr, ei aveau să gândească altfel.
Știți, aici eu am văzut un lucru – parlamentarii din Italia chiar au publicat oficial când s-au vaccinat ei, astfel dacă unora le era frică să se vaccineze, văzând că cei de sus s-au vaccinat, le-au urmat exemplul. Nu știu ce așteaptă moldovenii, dar situația fuge de sub control, dacă am ajuns la situația asta atât de gravă în care nu mai sunt paturi libere în spitale.
Eu personal am un frate care lucrează la Urgența din Cantemir și el deseori îmi spune: „Avem foarte multe chemări, la noi este de groază, este o situație strașnică”. Dar cu toate acestea, lumea nu înțelege. De exemplu, din familia noastră s-au vaccinat toți – și cei de aici, și cei rămași acasă.”
### Vezi și... ### Criza paturilor de COVID-19 la ChișinăuEuropa Liberă: Și aici autoritățile anunță că zilnic numărul celor infectați variază de la o mie până la două mii în ultimul timp și nici măcar acest lucru nu e suficient de convingător pentru unii care încă au reticențe când e vorba să se vaccineze.
Ne-am vaccinat cu toții și ne vom întoarce acasă...
Rita Volînschi: „La noi, în Republica Moldova, nu au fost restricții dure. Aici, au fost închise școli, grădinițe, exact ca și la noi, dar au fost închise și piețele, nu exista piață deloc, la supermarket mergeai în rând, era permis un anumit număr de oameni, cu toate că sunt magazine foarte mari, rândul era afară de sute de metri, în centrele comerciale erau deschise doar alimentarele, restul erau închise. Economia a suferit enorm, dar și populația a primit o lecție în urma căreia poate să ia o decizie corectă. La noi toate acestea nu au fost și, dacă moldovenii nu au trecut prin ceea ce au trecut italienii, le este foarte greu să înțeleagă aceste lucruri, mai ales omului de rând de la țară. Dar dacă vă este dragă viața, vă sunt dragi cei de aproape, duceți-vă, oameni buni, și vă vaccinați! Nu există niciun pericol, ați făcut atâtea vaccinuri în trecut, acesta este la fel, nu are de ce să vă fie teamă, aveți de urmat exemplul Italiei. Italia a fost o țară afectată foarte tare, mă aflu acum aici, luați exemplu, iar noi suntem foarte mulți moldoveni aici, ne-am vaccinat cu toții și ne vom întoarce acasă, toți suntem sănătoși.”