Din ianuarie, UE interzice importul de diamante din Rusia

Diamante prezentate de producătorul rus Alrosa, în 2019. Compania a suferit în 2023 o reducere cu 7% a profitului net, echivalent cu 975 de milioane de dolari, potrivit presei internaționale de specialitate. (Foto: REUTERS/Maxim Shemetov, 13 februarie 2019)

Rusia a încercat marți să pareze impact celui mai recent pachet de sancțiuni UE, afirmând că ar indica „neputința europenilor de a mai găsi modalități de a face presiuni”, deși sancțiunile includ de data aceasta și industria diamantelor, sector estimat că ar aduce 4,5 miliarde de dolari anual.

Comentând marți, 19 decembrie, ultimele sancțiuni europene, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a declarat că Rusia va putea ocoli sancțiunile pe diamante, pentru că erau de mult așteptate.

„Referitor la diamantele rusești, (sancțiunile) erau de așteptat. Ne-am pregătit pentru asta. Avem opțiuni pentru a evita aceste sancțiuni. Ele există și vor fi folosite", a spus Peskov reporterilor, relatează AP.

Uniunea Europeană a adoptat pe 18 decembrie al 12-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, ca răspuns la invazia neprovocată a Ucrainei în 2022.

„Prezentăm un set robust de noi listări și măsuri economice care vor slăbi și mai mult mașina de război a Rusiei. Mesajul nostru este clar, așa cum am afirmat deja când am prezidat Consiliul informal pentru afaceri externe de la Kiev: rămânem fermi în angajamentul nostru față de Ucraina și vom continua să o susținem în lupta sa pentru libertate și suveranitate”, a declarat Josep Borrell, coordonatorul politicii externe a UE.

### Vezi și... ### La ce sancțiuni europene împotriva Rusiei s-a alăturat până acum R. Moldova

Începând cu 1 ianuarie 2024 vor fi interzise importul, cumpărarea sau transferul de diamante naturale și sintetice neindustriale rusești și de bijuterii cu diamante. Interdicția se aplică diamantelor originare din Rusia, exportate din Rusia și care tranzitează prin Rusia, precum și diamantelor rusești prelucrate în altă parte.

UE estimează că sectorul diamantelor valorează aproximativ 4,5 miliarde de dolari în fiecare an pentru Moscova.

Statele Unite au fost mai rapide, au interzis importul de diamante, caviar și vodcă din Rusia încă din martie 2022. Iar în primăvara aceluiași an, Marea Britanie și Uniunea Europeană se alăturau interdicției de import a caviarului rusesc, o sancțiune mai degrabă simbolică pe un produs asociat des cu Rusia, dar care acoperea un segment infim al pieței europene.

Sancțiuni care vizează industria militară

În noul pachet de sancțiuni, al 12-lea, adoptat pe 18 decembrie, UE a adăugat încă 29 de entități pe lista sa „neagră”. Este vorba în primul rând de organizații, agenții, companii sau bănci, dar și despre persoane individuale, despre care se presupune că sprijină complexul militar și industrial al Rusiei în războiul împotriva Ucrainei.

Entitățile și indivizii ale căror bunuri au fost înghețate nu au fost imediat identificați.

Noua rundă de sancțiuni obligă, de asemenea, companiile din UE să interzică în contractele lor exportul sau re-exportul anumitor bunuri, astfel încât clienții lor să nu le poată vinde Rusiei, în special „bunuri și tehnologii sensibile” care ar putea fi folosite de forțele armate ruse în Ucraina.

Pe lista de produse interzise la export în Rusia au fost incluse mai multe produse chimice, baterii cu litiu, termostate, anumite motoare electrice care ar putea fi folosite la fabricarea de drone și unele mașini-unelte.

Au fost drastic limitate și importurile în UE ale unor bunuri care generează venituri semnificative pentru Rusia , cum ar fi sârma de cupru și aluminiu, folie, anumite tuburi și țevi și propan lichefiat.

### Vezi și... ### UE, decisă să folosească active rusești înghețate pentru refacerea Ucrainei

Comentarii de la Moscova

Noul pachet de restricții indică faptul că UE rămâne fără posibilități de a face presiuni asupra Rusiei, a spus Peskov, citat de agenția Interfax, reluând declarați făcută încă de luni, la Bruxelles, de misiunea diplomatică a Rusiei la UE.

„Economia rusă nu este înfrântă, încercările de a ne izola pe scena internațională au eșuat lamentabil, obiectivul de a „obține o înfrângere strategică” a Rusiei nu a fost atins”, a spus misiunea într-o declarație postată online, relatează Reuters.

Cele 27 de țări UE vor lua în considerare acum impunerea de sancțiuni împotriva persoanelor care beneficiază de confiscarea activelor sau a unor părți ale companiilor europene din Rusia.

Se va intensifica de asemenea controlul asupra statelor membre ale UE, pentru a se asigura că autoritățile naționale încearcă cu adevărat să identifice bunurile persoanelor aflate pe lista de sancțiuni.