Doar presa de limbă română a relatat despre ajutoarele medicale și medicii români ajunși în R. Moldova (Nicolae Țîbrigan/LARICS )

Revista presei de la București.

„Perspectiva schimbării guvernului de la Chişinău a dat naştere la o adevărată isterie în Republica Moldova pe post de strategie de reacţie a ruşilor şi pro-ruşilor de aici”. Așa consideră Iulian Chifu, care poate fi citit pe blogurile Adevărul. În esență, apărătorii actualei puteri, care a pierdut de facto majoritatea în Parlament, flutură sperietoarea revenirii la putere a cuplului Plahotniuc-Ilan Shor. Totul a pornit de la ideea că o coaliție care să dărâme actualul guvern ar trebui să includă, vrând-nevrând, și Partidul Democrat. Dar „sperietoarea” e o găselniță ușor de contracarat : nici_Plahotniuc și nici Ilan Shor nu se vor întoarce în Republica Moldova, pentru simplul fapt că există mandat de urmărire internațională, mandat de arestare şi numeroase dosare pe numele lor. Chifu crede că opoziția din Moldova trăiește un „moment astral” care nu trebuie în niciun caz ratat. Trebuie formată cât mai repede o coaliție anti-Dodon și guvernul său. E greu, pentru că „e mai lesne să dai jos un Guvern decât să constitui noua coaliţie”. Un proiect comun și un liant ar putea fi „corectitudinea alegerilor prezidenţiale şi combaterea corupţiei”. Trebuie urmărită și schimbarea rapidă a prcurorului general, iar Chifu îl recomandă pe președintele Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase. Maia Sandu însă e recomandată candidat la alegerile prezidențiale, pe care Igor Dodon le poate pierde din același motiv ca și Vladimir Putin : criza coronavirusului.

Nicolae Țîbrigan a realizat sub egida LARICS o analiză asupra modului în care presa din Republica Moldova a relatat despre ajutoarele sanitare trimise de România la Chișinău, aproape simultan cu echipa de 42 de medici români. Concluzia este că știrile pe acest subiect au fost promovate – atât cât au fost – numai de media în limba română. Singurele surse online din R. Moldova care nu au reflectat evenimentul au fost televiziunile afiliate Federaţiei Ruse sau „media-holdingului Dodon”. A prevalat informația în online. Ponderea articolelor publicate online în limba română a fost net superioară celei de limbă rusă, care a reprezentat doar 18%. Nicolae Țîbrigan precizează că în Republica Moldova televiziunea şi internetul sunt cotate în egală măsură de către public ca cele mai importante surse de informare (77,2% şi respectiv 77,9%), iar încrederea în internet se află pe o pantă ascendentă la 25%. În aceste condiții, promisul „spaţiu informaţional comun România-Republica Moldova” ar putea fi realizat în sfârșit „prin iniţiative şi startup-uri mass-media online, inclusiv sprijinirea portalurilor de ştiri în limba română de la Chişinău să-şi dezvolte şi variantele de limbă rusă”.

„Haosul din SUA recalibrează puterea şi influenţa Germaniei”, pune în titlu Cristian Unteanu, blogger Adevărul. Semnalul ar fi fost dat odată cu refuzul cancelarului german Angela Merkel de a da curs invitației lui Donald Trump la summit-ul G7 în iunie, pe teren american. Analistul formulează ceea ce crede că este de fapt mesajul liderului german: „ne aflăm în momentul când expiră certitudinea instalată după finalul celui de-al Doilea Război Mondial, anume că Puterile Câştigătoare îşi vor asuma pe vecie şi dreptul de a conduce lumea după imaginea Consiliului de Securitate”. Multilateralismul nu trebuie să dispară, ci trebuie refăcut pe alte baze. Nu mai trebuie să primeze raţionamentului de forţă militară, ci alinierea la un standard comun de construcţie economică a căilor către la bunăstare, către un nivel de trai echilibrat între diversele regiuni ale planetei.