Drone, mitraliere și vehicule militare. SUA oferă Moldovei un lot de asistență în valoare de 3 milioane de dolari

SUA a donat R. Moldova un lot de echipamente și tehnică pentru infanteria ușoară, precum vehicule de mobilitate înaltă, drone „Matrice”, mitraliere, echipamente pentru deminare, căști și multe altele. 

R. Moldova a primit un lot de echipamente și tehnică militară din partea Statelor Unite ale Americii, în valoare totală de peste 3 milioane de dolari. Oficiali americani promit să caute ajutoare suplimentare pentru consolidarea capacităților de apărare a Moldovei.

Lotul livrat pe 1 august, pe cale aeriană, face parte dintr-un acord semnat între cele două țări încă în 2019 și vine „să demonstreze sprijinul continuu al SUA pentru poporul R. Moldova”.

Acest lot include echipamente și tehnică pentru infanteria ușoară, precum vehicule de mobilitate înaltă, drone „Matrice”, mitraliere, echipamente pentru deminare, căști și multe altele.

Delegația americană a fost reprezentată de trei membri ai Congresului, care au promis că acest suport „va continua” și că SUA vor „o prietenie durabilă” cu R. Moldova.

„Războiul din Ucraina a deschis ochii tuturor. Statele Unite sunt prietenii tuturor celor care vor să-și consolideze democrația și suveranitatea”, a spus congresmenul Doug Lamborn.

Potrivit lui, acest lot de asistență va permite Moldovei „să-și organizeze, să-și instruiască și să-și echipeze mai bine forțele armate”.


Lamborn a mai spus că autoritățile americane deja au solicitat Departamentului Apărării să examineze „volume suplimentare” fie de surse financiare, fie de echipamente și tehnică „cu care SUA ar putea contribui la îmbunătățirea capacităților militare ale R. Moldova”.

Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, a mulțumit pentru ajutorul oferit și a apreciat că sprijinul partenerilor externi ai R. Moldova a crescut în ultima perioadă, „după ce Federația Rusă a declanșat războiul său brutal împotriva prietenilor și vecinilor noștri ucraineni”.

„Prin tot ce faceți pentru noi, demonstrați că ne sunteți prieteni și parteneri de valoare”, a mai spus ministrul.

În cadrul discuțiilor purtate cu membrii Congresului, Nosatîi a abordat subiecte ce țin de cooperarea între state „cu accent pe aprofundarea dialogului strategic, inclusiv pe linia de apărare”.

Din 1999, SUA a oferit R. Moldova sprijin în domeniul apărării (echipament și instruire) în valoare de 123 de milioane de dolari.

### Vezi și... ### R. Moldova schimbă uniforma militarilor după „lecțiile identificate de armata ucraineană”