Epidemiologul-șef al R. Moldova, împotriva schimbării strategiei de testare

La un punct de testare a populației la COVID-19, în București

Autoritățile medicale spun că rata de contagiozitate a continuat să crească săptămâna aceasta în R. Moldova.

Epidemia de COVID-19 se extinde în R.Moldova. Rata de contagiozitate, care spune câți oameni sănătoși sunt infectați de unul bolnav, a ajuns la 1,4. Ca pandemia să fie stăpânită, să se afle sub control, rata de contagiozitate trebuie să scadă sub 1 și să se mențină acolo câteva săptămâni. Tendința este inversă, cu sute și sute de cazuri noi de infectare confirmate în fiecare zi, dar autoritățile medicale insistă că gestionează criza corect, cel puțin în privința strategiei de testare, iar cele politice - că măsurile de izolare nu vor fi reimpuse pentru a nu ucide economia.

Your browser doesn’t support HTML5

Epidemiologul șef, împotriva testării în masă a populației

Ala Tocarciuc, experta internațională cu o voce tot mai distinctă de la începutul pandemiei printre specialiștii medicali moldoveni, este atât de alarmată încât a vorbit joi despre stadiul actual, atins de epidemie în R. Moldova, ca despre unul de „transmitere comunitară difuză”, adică total scăpat de sub control - situație care s-ar atesta de câteva săptămâni, din 10 iunie, și s-ar datora testării deficitare și lipsei de control asupra focarelor.

„De fapt, noi am lăsat lucrurile să meargă de la sine, fără să le mai controlăm.”

### Vezi și... ### Cine și cum se va relaxa după 1 iulie, la reluarea activităților economice?

Cheia ar fi, în opinia expertei, încercarea de a dubla, din contul laboratoarelor regionale pentru testarea tuberculozei și HIV, capacitatea de testare la COVID-19, ca să se ajungă la patru mii de teste pe zi, o schimbare ce ar permite în sfârșit autorităților localizarea și izolarea virusului și ar fi un proces ce ar lua vreo două săptămâni, estimează experta:

„În primul rând, noi am vedea realitatea și am putea să decidem corect asupra următorilor pași. În al doilea rând, probabil de la început am avea multe cazuri, pentru că suntem în faza activă, dar dacă le luăm pe toate sub control, deci le testăm și le luăm sub control, deja oprim contaminarea de mai departe. Noi azi, spre exemplu, facem 1500 de teste, din ele avem 300-500 pozitive, deci oprim maxim 500 lanțuri de transmitere. Dacă am face 4 mii de teste și vom avea, spre exemplu, 1500 de bolnavi, am opri 1500 de lanțuri de transmitere și în două săptămâni ar trebui să înceapă să se micșoreze numărul bolnavilor.”

Nicolae Furtună

Răspunsul epidemiologului șef de la Chișinău Nicolae Furtună - care a avut până acum un mesaj neunivoc, în anumite momente de aprobare totală a tacticilor aplicate de autorități și de dezaprobare a comportamentului relaxat al cetățenilor, apoi de condamnare a ambelor - a fost azi, atunci când constata el însuși o creștere a ratei de contagiozitate, următorul:

„Presiune ca în R. Moldova legată de testare eu nu am mai văzut în alte state. Vreau să vă dau exemplu Georgiei – acolo se respectă strict definiția de caz și țara nu are umflarea sistemului cu cazuri asimptomatice. De aceea, la capitolul testare și teste, eu personal, ca epidemiolog, nu am nici o remușcare.”

Revenit de la Moscova, unde a participat cu 75 de militari la parada de Ziua Victoriei amânată din 9 mai, spre protestul vocal al opoziției care îl acuză că a expus primejdiei infectării deja și armata, șeful statului, Igor Dodon, a repetat un mesaj pe care îl au de câteva săptămâni atât el, cât și premierul Ion Chicu, alături de întreaga fracțiune de deputați socialiști, și anume cel că Moldova nu este singura care se confruntă cu o explozie de îmbolnăviri, un fel de „val doi” al epidemiei, spun ei - lucru care s-ar datora în totalitate repornirii activităților economice, care însă nu mai poate fi amânată:

„Dvs. vedeți ce se întâmplă în lume? Suntem la anti-recorduri cu fiecare zi. Cineva spunea că în R. Moldova e prăpăd. Nu, a crescut numărul de cazuri în Moldova, la fel ca în toată lumea. De ce? Pentru că oamenii au ieșit la lucru, la terase și a venit al doilea val. Când s-a mărit numărul de cazuri, cineva spunea – haideți să închidem tot. Noi nu ne putem permite lucrul acesta. Trebuie să susținem oamenii de afaceri,. De aceea, cred că și la deschiderea zonelor de agrement ajungem după 15 iulie.”

### Vezi și... ### Revenirea economică după Covid-19

În timp ce autoritățile nu contenesc să nege evidențele, R. Moldova nu coboară deja de câteva săptămâni mai jos de poziția trei în topurile mondiale privind răspândirea epidemiei, elaborate de OMS, Johns Hopkins University din SUA sau Centrul European de Control al Maladiilor, fiind depășită doar de Armenia și Suedia, state care nu au aplicat deloc restricții. În plus, R. Moldova se confruntă tot mai evident cu o creștere bruscă a numărului de cazuri grave, lucru care la fel s-ar datora testării deficitare, spun experții. Din nou, Ala Tocarciuc:

„Noi avem foarte multe cazuri grave, dar ponderea lor este determinată de faptul că nu găsim toate cazurile, ci pasiv așteptăm să ajungă bolnavii la sistemul de sănătate. Cei mai gravi ajung, deși nu sunt sigură că toți, probabil că o parte mor și nici nu ajung. Dar să zicem că ajung: cei care ajung, dacă am avea numărul real al bolnavilor, numărul celor gravi ar fi în limitele mediei europene.”

Politicienii puterii pretind însă că cei care invocă situația alarmantă din R. Moldova se ocupă de exagerări și neagă nevoia oricărei schimbări de abordări ale crizei.