FIRST LEGO League este cea mai mare competiție internațională în domeniul tehnologiei și robotici dedicată copiilor și adolescenților. De cinci ani, acest concurs este organizat și în R. Moldova. Campionul ultimelor trei ediții, care și va reprezinta țara la etapa internațională, este echipa RoboRangers, din care fac parte 5 adolescenți din Chișinău, cu vârste cuprinse între 13 și 16 ani.
Your browser doesn’t support HTML5
Ei învață robotica la Tekwill, un centru educațional pentru copii și adolescenți specializat în domeniul tehnologiilor informaționale. Florin Cazac, mentorul echipei RoboRangers, recunoaște că în patru ani de când antrenează acești copii a ajuns să fie depășit de către discipolii săi atât în abilități, cât și în cunoștințe, care în mare parte sunt obținute de pe internet.
Florin nu se sfiește să admită că acum rolul său este mai degrabă de ghidare și coordonare. Tendința este ca profesorul sau mentorul să nu mai fie sursa primară de informație, pentru că totul se află la un click distanță, iată de ce copiii trebuie mai degrabă învățați să se adapteze ușor și să le fie dezvoltată capacitatea de a se orienta în oceanul de informații de pe internet, de a o filtra și alege pe cea necesară. De fapt, așa ar trebui să arate educația în secolul 21, este convins tânărul profesor Florin Cazac, care lucrează și cu studenți de la Universitatea Tehnică.
„Secretul cel mai mare, de fapt, nu este secret. Constă în dorința copilului de a învăța lucruri noi și timpul pe care îl dedică el cauzei respective. Copiii în mare parte vin pentru că le place foarte mult lego, asta în primul rând. Și deoarece robotica noastră este legată de lego, ei fără să-și dea seama studiază și alte lucruri mai complicate, cum ar fi ingineria, programarea, matematica”.
Cosmin Ciorbă are 14 ani și este unul dintre cei cinci membri ai echipei câștigătoare la First Lego League Moldova. În ultimii patru ani, pasiunea lui Cosmin pentru lego și robotică practic îi ia tot timpul liber. Marea miză este competiția internațională care va avea loc în luna mai în Turcia. RoboRanger-ii cred că în sfârșit sunt pregătiți să aducă acasă o medalie. Ei spun că s-au ambiționat îndeosebi după bronzul obținut anul trecut de colegii lor mai mari la competiția din Mexic.
Your browser doesn’t support HTML5
Pentru asta, Cosmin și colegii lui lucrează practic zilnic la proiectele de robotică, inclusiv weekend-urile. Tânărul spune că uneori părinții își fac griji ca nu cumva pasiunea să fie în detrimentul cursurilor la școală, dar Cosmin este convins, că anume robotica îl ajută să fie mai organizat și bun la toate obiectele școlare. A reușit să inspire și colegii de clasă să studieze robotica.
„Copiii ar învăța cu mult mai drag matematica și fizica, de exemplu, să le dai un robot în față și ei să-l programeze cu ajutorul matematicii și să-l construiască cu ajutorul fizicii. Eu cred că o sursă de motivație ar fi că în 10 ani toate joburile se vor baza pe IT și că viitorul este robotica și domeniul IT”.
În R. Moldova robotica are o istorie relativ scurtă, spre deosebire de experiența din Occident unde această activitate se dezvoltă de câteva decenii. Doina Nistor este directoarea Proiectului de Competitivitate, care în 2014, cu sprijin financiar din afară, au creat primele șase RoboCluburi destinate elevilor.
„Robotica vine cu o soluție foarte practică, cu o soluție care îi ajută pe copii să descopere tehnologia într-un mod simplu, interesant, într-un mod foarte aproape de lumea reală, este departe de disciplinele teoretice, cu toate că robotica îi ajută pe copii să înțeleagă mai bine la ce le trebuie matematica, conceptele de fizică. Aici copiii își pot realiza și partea de creativitate, și partea de design, inventivitatea, ingineria, programarea, se realizează multidisciplinar. Este ceea ce avem nevoie acum în școală, copiii să fie implicați în proiecte practice și interesante care îi pregătesc de carierele secolului 21.”
Din 2014 și până în prezent în școlile și bibliotecile din R. Moldova numărul cluburilor de robotică a crescut de la 6 la peste 130 și tot mai multe instituții sunt dispuse să investească proprii bani în procurarea seturilor necesare instruirii. De curând, Ministerul Educației a aprobat cursul opțional de robotică, ceea ce va face posibil ca acesta să devină mai accesibil pentru elevi din întreaga țară.