Potrivit site-ului Aeroportului Internațional Chișinău, pe 13 și 14 iunie au fost anulate zboruri dinspre Londra (Marea Britanie), Düsseldorf (Germania) și Parma (Italia) spre Chișinău. Totodată, au fost anunțate întârzieri pentru curse din Tivat (Muntenegru), Heraklion (Grecia), Milan (Italia).
În ce privește cursele din Chișinău spre alte destinații, Fly One a anulat zboruri spre Düsseldorf (Germania) și Parma (Italia). Unii pasageri vor zbura cu întârzieri spre Tivat (Muntenegru), Heraklion (Grecia) și Milano (Italia).
Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) îndeamnă pasagerii curselor aeriene anulate sau amânate cu cel puțin două ore, să solicite de la operatorul de transport aerian, la ghişeul de înregistrare sau la poarta de îmbarcare, „o comunicare scrisă în care sunt precizate normele de compensare şi asistenţă dar și drepturile clienților”. Compania este obligată să prezinte această informație fiecărui pasager. În caz contrar, pasagerii se pot adresa către ACC, precizează instituția.
Legea prevede că în cazul anulării sau întârzierii de lungă durată a zborurilor, operatorul aerian este obligat să acorde toată asistența necesară, inclusiv oferirea de hrană, cazare, rerutare, dar și compensații în funcție de distanța călătoriei.
Potrivit unui comunicat al AAC, Fly One a recunoscut că nu a reușit în data de 10 iunie să acorde asistență tuturor pasagerilor care și-au pierdut zborurile „din cauza defectării a trei aeronave concomitent, nefiind posibilă înlăturarea defecțiunilor într-o perioadă restrânsă de timp”, au explicat reprezentanții companie în cadrul unei ședințe convocate de Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) luni, 12 iunie.
Fly One asigură că va relua zborurile în regim normal
Într-un răspuns oferit Europei Libere, reprezentanții operatorului aerian susțin că au anulat două curse, pentru „a reduce reținerile în cadrul mai multor zboruri”. Este vorba despre zborurile Chișinău-Dusseldorf-Chișinău, din seara de 13 iunie și cursa Chișinău-Parma-Chișinău, programată pentru 14 iunie.
Întrebați despre despăgubirile pe care le primesc pasagerii zborurile cărora au fost amânate sau anulate, reprezentanții Fly One spun că aceștia pot să fie redirecționați către alte curse sau pot cere returnarea banilor.
„Procedura de întoarcere a banilor se efectuează imediat”, după cererea depusă de călători, susțin angajații companiei aeriene.
### Vezi și... ### Când revine Wizz Air în R. Moldova și când va zbura Ryanair de la ChișinăuCum își pot recupera banii pasagerii, în cazul anulării zborurilor
Pasagerii pot alege:
- rambursarea, în termen de șapte zile, a întregului cost al biletului, la prețul de achiziție;
- redirecționarea, în condiții de transport comparabile, spre destinația finală, cât mai repede posibil;
- redirecționarea, în condiții de transport comparabile, spre destinația finală, la o dată ulterioară, la alegerea pasagerului.
Pasagerii pot trimite solicitările și reclamațiile companiei aeriene, iar, în cazul unui răspuns nesatisfăcător, Autorității Aeronautice Civile.
Cine și în ce condiții poate primi compensații?
Pasagerii au dreptul să primească o compensație, dacă nu au fost informați despre anularea zborului cu cel puțin două săptămâni înainte de ora de plecare prevăzută în bilet. Valoarea compensațiilor este de:
- 250 de euro pentru zborurile la o distanță de 1.500 de km sau mai puțin;
- 400 de euro pentru zborurile la o distanță de 1.500-3.500 de km;
- 600 de euro pentru zborurile care nu se încadrează în primele două categorii.
Compensația se achită în numerar, prin transfer bancar electronic, ordin de plată bancar sau, cu acordul pasagerului, în bonuri de călătorie sau alte servicii.
### Vezi și... ### Explainer | Unde se mai zboară de la Chișinău și ce curse poți lua de la IașiCe pot face pasagerii în cazul amânării zborurilor
Potrivit ACC, clienții companiilor aeriene au dreptul la compensații, asistență și deservire în cazul întârzierii unor zboruri, în următoarele condiții:
- întârzierilor timp de două ore, în cazul zborurilor de peste 1 500 de kilometri sau mai puţin;
- întârzierilor timp de trei ore sau mai mult, în cazul tuturor zborurilor intracomunitare de peste 1 500 de kilometri şi al oricăror alte zboruri cuprinse între 1 500 şi 3 500 de kilometri;
- întârzierilor timp de patru ore sau mai mult, în cazul tuturor zborurilor care nu se încadrează în primele două categorii.
Și în cazul amânării zborurilor, pasagerii pot solicita compensații. Este vorba de sume cu valoare cuprinsă între 250 și 600 de euro, în funcție de distanța călătoriei.
Totodată, legea prevede că pasagerii curselor amânate au dreptul la deservire din partea companiei aeriene:
- mese şi băuturi răcoritoare, direct proporţionale cu timpul de aşteptare;
- cazare hotelieră, în cazul în care este necesară o şedere de una sau mai multe nopţi, sau în cazul în care este necesară o şedere suplimentară faţă de cea prevăzută de pasager;
- transportul dintre aeroport şi locul cazării (hotel sau altele).
În plus, potrivit ACC, pasagerii au dreptul la două apeluri telefonice gratuite şi de a trimite gratuit mesaje prin fax sau e-mail.
### Vezi și... ### Air Moldova a fost sancționată pentru utilizarea de practici comerciale înșelătoare