Fondurile UE în Bulgaria - probleme și realizări

Bulgaria a încheiat perioada de programare a UE 2014-2020 cu rezultate parțiale modeste. Au fost absorbite 38% din fondurile europene de aproape 11 miliarde euro prevăzute.

Realizarea proiectelor va continua în următorii doi ani așa că gradul de absorbție va putea atinge 80-90%.

Bulgaria a primit până acum 4 miliarde din cele peste 10,5 miliarde euro prevăzute. În anul 2020 suma absorbită a crescut cu 1 miliard – un semn pozitiv pentru rezultatul final.

La un nivel al absorbției de 38% cofinanțarea din bugetul național este aproximativ 60% din cea prevăzută. Diferența arată, după cum afirmă unii experți, că au avut loc nereguli sau că statul bulgar nu a putut dovedi necesitatea unor proiecte finanțate cu bani europeni. În cadrul sistemului +doi care permite extinderea cu doi ani a încheierii programelor se va încerca recuperarea unei părți cât mai mare din finanțarea prevăzută. Există însă și riscul unor sancțiuni.

### Vezi și... ### UE prelungește sancțiunile împotriva Rusiei și încheie suspansul bugetar

Procentul real al absorbției este mai mic decât cel anunțat pentru că în cele 4 miliarde euro intră și finanțarea unor măsuri antiepidemice la care nu există practic un control european. Un exemplu este programul „Inovații și competitivitate” care a atins, datorită măsurilor antiepidemice, un grad de absorbție de peste 53%.

Programul „Resurse umane” are cel mai înalt grad de absorbție - 57%.

Au fost realizate rezultate bune și la programul „Regiuni în creștere” cu un grad al absorbției de aproape 52%. La sub-programe precum drumuri regionale, infrastructură regională de sănătate și învățământ, eficiență energetică în centrele locale realizarea este și mai bună.

Probleme au apărut în cadrul programului de dezvoltare a regiunilor rurale în care gradul de absorbție este sub 15%. Aici sunt așteptate și mari sancțiuni ca o reacție la dezvăluirile despre fraudarea prin declararea unor suprafețe fictive cu diverse culturi, pășuni și ferme animaliere în care animalele sunt aduse cu camioane din alte ferme numai pentru a se obține finanțare europeană.

Sunt probleme grave la programul „Mediu” cu grad al absorbției de 27%.

Rămâne în urmă realizarea unor proiecte în cadrul programului „Transport”. O treime din bugetul programului destinat modernizării căilor ferate a fost blocat de întârzierea lucrărilor la tronsonul Kosteneț-Elin Pelin în cadrul căii ferate Sofia-Plovdiv-Istanbul.