Google a descoperit că agenții serviciilor de informații rusești au plătit zeci de mii de dolari pentru publicitate politică pe canalul video YouTube, poșta electronică Gmail sau motorul de căutare Google, într-o încercare de a influența alegerile prezidențiale americane de anul trecut.
Citând surse din ancheta internă de la compania Google, care are cea mai mare afacere publicitară din lume, Reuters scrie că publicitatea politică descoperită de gigantul american al internetului nu pare să fi fost cumpărată de aceeași entitate care a cumpărat reclamă pe Facebook. Aceasta, crede Reuters, ar putea indica un front rusesc mai larg în campania de influențare a alegerilor americane din 2016.
„New York Times” a scris citând tot ancheta Google că s-ar fi descoperit asemenea „investiții” rusești în valoare de peste 60.000 de dolari.
Descoperirea a avut loc în cadrul anchetei interne pe care o efectuează Google ca să se decidă dacă va merge sau nu la audieri în Congres luna viitoare. Companiile Facebook și Twitter deja au anunțat că vor depune mărturie.
Ziarele americane au scris că Google a descoperit prezența rusă analizând informații primite de la Facebook și Twitter, dar și prin propriile cercetări și în urma sugestiilor unor experți externi.
Altă mare firmă din IT, Microsoft, a anunțat luni că și ea investighează dacă rușii au cumpărat publicitate politică legată de alegerile americane pe motorul ei de căutare Bing sau alte produse și platforme ale companiei.
Într-o declarație de presă Google a spus că are „un set strict de politici în domeniul reclamei, inclusiv limite asupra publicității politice, ca și interdicții asupra reclamei care țintește grupuri de oameni pe baza rasei sau religiei”.
Reuters scrie că dezvăluirile despre Google ar putea prevesti o atenție mai mare din partea autorităților americane asupra rolului pe care l-au jucat firmele din Silicon Valley, probabil fără voia lor, în alegerile de anul trecut. Serviciile de informații americane au ajuns la concluzia că scopul Moscovei a fost de a face să fie ales Donald Trump.
Companiile Facebook și Twitter au dezvăluit că agenți ruși au încercat să influențeze alegerile americane prin compania din St. Petersburg Internet Research, numită de unii „fermă de troli”. Se crede că la Internet Research sute de angajați postează conținut pro-Kremlin la adăpostul unor conturi false pe rețele, pozând ca utilizatori europeni sau americani.
Luna trecută Facebook a spus că a identificat cheltuieli publicitare de 100.000 de dolari ale firmei Internet Research și a promis legislatorilor americani să fie mai transparentă în privința vânzării de publicitate.
„Dacă Vladimir Putin folosește Facebook, Google sau Twitter ca să ne distrugă practic democrația, atunci americanii ar trebui s-o știe”, a spus luni la televiziune senatorul democrat Richard Blumenthal.
Duminică site-ul Daily Beast a scris că Kremlinul a recrutat în perioada alegerilor cel puțin doi vloggeri de culoare ca să plaseze pe YouTube clipuri video politice. Ei pretindeau să fie simpatizanți ai mișcării Black Lives Matter, fiind în același timp foarte critici la adresa candidatei democrate Hillary Clinton.
Reuters scrie că deși clipurile au fost vizionate de doar câteva sute de persoane, ele au demonstrat pentru prima oară că Rusia ar fi putut folosi oameni adevărați, nu doar conturi false, ca să-și răspândească propaganda.