Guvernul Recean supraviețuiește unei moțiuni de cenzură nocturne

Instalat pe 16 februarie 2023, guvernul premierului Dorin Recean s-a confruntat cu prima sa moțiune de cenzură în noaptea de 19-20 octombrie a aceluiași an, mulțumind opoziției pentru „ocazia” de a-și lăuda rezultatele înainte de alegerile locale din 5 noiembrie.

Cabinetul Recean a supraviețuit unei moțiuni de cenzură a opoziției socialiste și comuniste. Moțiunea a fost respinsă de majoritatea PAS la ora 2:09 noaptea, pe 20 octombrie, după dezbateri ale Parlamentului de peste 10 ore, folosite de guvern pentru a-și lăuda politicile.

Premierul Dorin Recean a respins acuzațiile Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) că guvernul său ar gestiona prost economia și a spus că autorii moțiunii au trecut sub tăcere faptul că „situația foarte complicată” a economiei moldovene a fost cauzată de agresiunea Rusiei contra Ucrainei și de scumpirea energiei în urma acestui război.

Vorbind de la tribuna Parlamentului, Recean și-a acuzat la rândul său adversarii că s-ar „preface că războiul nu există” și că opoziția pro-rusă de stânga nu ar contribui nici la efortul de reformare a justiției, o necesitate stringentă și o promisiune cheie a guvernării.

Moțiunea de cenzură a fost inițiată în luna septembrie de BCS, care este a doua cea mai mare forță din Parlament, dar controlează numai 29 de locuri din 101. PAS deține o majoritate solidă de 62 de deputați, iar moțiunea a căzut la vot în mod previzibil. Doar 16 deputați prezenți în sală la finalul dezbaterii ei au votat pentru.

Moțiune pe timp de campanie

Dezbaterea moțiunii opoziției a avut loc cu numai puțin peste două săptămâni înaintea alegerilor locale din 5 noiembrie, care vor fi și un prim test electoral pentru PAS după succesul covârșitor obținut la scrutinul parlamentar anticipat din iulie 2021.

Deputații BCS au adus în sala de ședințe a Parlamentului pancarte cu inscripția „Poporul, dat cu capul de asfalt”. Este o aluzie la expresia pentru care a devenit notoriu premierul Recean ca ministru de interne în Guvernul Filat, cu un deceniu în urmă, când ar fi amenințat astfel un om de afaceri, potrivit unei înregistrări scurse atunci în presă. Comentând placatele aduse de BCS la dezbaterea moțiunii de cenzură, Recean a spus că este gata și acum să-i „dea cu capul de asfaltul legii” pe cei care o încalcă.

În moțiune, opoziția spune că guvernul ar gestiona prost o agricultură „în prag de faliment” și o economie „în cădere liberă”, în care exporturile se reduc, iar deficitul bugetar crește, fiind acoperit din împrumuturi.

Opoziția mai spune că starea de urgență prelungită mereu pe fundalul războiului din Ucraina ar fi folosită de premierul Recean pentru a marginaliza Parlamentul.

Între „mulțumim pentru ocazie” și „show ca la teatru”

Primul ministru, care conduce Comisia pentru Situații Excepționale, a spus însă că acest instrument al guvernării directe, care permite luarea deciziilor fără implicarea Parlamentului și prin derogare de la lege, a fost folosit de el în mod „responsabil” și a adus beneficii „fiecărui cetățean”.

Recean a spus că slăbirea economiei este un efect al războiului purtat de Rusia contra Ucrainei, care a mărit exorbitant costurile, inclusiv cele de transport și export.

În ceea ce au numit un „exercițiu democratic” prilejuit în Parlament de moțiunea de cenzură, cei 16 miniștrii din cabinetul său au respins și ei, rând pe rând, acuzațiile opoziției, lăudându-și propriile politici și realizări. Deputata PAS, Ina Coșeru a mulțumit opoziției că a oferit guvernului „ocazia” să prezinte un raport public, deși nocturn, cu puțin timp înainte de alegerile locale.

Opoziția a descris dezbaterile asupra moțiunii drept „show ca la teatru”, liderul BCS, Vlad Bătrâncea, spunând că puterea a deturnat ideea ei centrală. El a amenințat cu depunere de plângeri la Curtea Constituțională și Comisia Electorală Centrală.

„Aveți un singur prieten, dar și acela e criminal”

Guvernul Recean a fost instalat la 16 februarie, înlocuind un alt guvern PAS, pe fundalul unor demonstrații de stradă ale fostului Partid Șor, acuzat de tentative de destabilizare orchestrate cu ajutorul Rusiei, în ceea ce guvernarea consideră o „agresiune hibrid” din partea Rusiei cu folosirea „armei energetice”.

În discursul din Parlament, Dorin Recean a spus că înțelege greutățile oamenilor pentru că el merge la țară „în fiecare săptămână”, dar că aceste greutăți au fost cauzate de Rusia, care „închide și deschide gazul când dorește”.

El a promis că guvernul său, sprijinit masiv, inclusiv financiar, de Uniunea Europeană, Statele Unite și alte guverne occidentale, poate asigura securitatea R. Moldova, inclusiv energetică. Guvernele PAS au folosit mari sume, estimate la 4 miliarde de lei, din ajutoarele occidentale pentru a compensa cheltuielile populației în urma scumpirii de patru ori a gazelor în lunile dinaintea invaziei rusești la scară largă în Ucraina, în februarie 2022.

În unul din cele mai îndelungate și mai aclamate discursuri de joi noaptea în Parlament, ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a vorbit despre cum alte ajutoare occidentale au fost folosite pentru a moderniza sistemul medical și dota spitalele raionale.

Întreruptă frecvent de deputatul BCS, Vladimir Odnostalco, Nemerenco a spus că, în vreme ce guvernarea actuală are prieteni numeroși, opoziția pro-rusă, care nu a condamnat niciodată invazia rusească în Ucraina, are unul singur, „dar și acela e criminal”.