Surse de la Congresul American au spus că pirați cibernetici ruși au sustras mii de mesaje email din sistemul Departamentului de Stat anul trecut, cea de-a doua astfel de penetrare în interval de un deceniu. Două divizii ale Departamentului care au fost vizate sînt Biroul pentru Relații Europene și Biroul pentru Zona Pacificului.
Se pare că mesajele la care rușii au avut acces nu a fost cele ultra-secrete. Nu este clar dacă această campanie a făcut parte din una mai largă, despre care se știa, în care rușii au accesat și penetrat printr-un software deja existent în rețelele guvernului american.
Adjuncta consilierului prezidențial pentru securitate națională, Anne Neuberger, a amintit că cîteva agenții federale au fost piratate cibernetic anul trecut. În acest context a urmat o analiză în care au fost descoperite lacune ale sistemului de apărare împotriva unor astfel de atacuri. Constatarea noului atac duce la concluzia că schimburi de informații – chiar dacă nu cele ultra-secrete – pe care rușii au pus mîna includ aspecte importante ale politicii externe americane, între care Alianța NATO sau raportarea la China, în zona Pacificului.
### Vezi și... ### „Urmele atacului duc la Kremlin”În trecut, Moscova a folosit astfel de informații pentru a semăna diviziune în interiorul Americii și în relațiile Statelor Unite cu aliați. Administrația Biden a luat act de cele întîmplate și a declarat public că vor exista consecințe pentru acțiunile Rusiei, dar pînă acum nu a numit un director pentru apărarea cibernetică.
Statele Unite au impus sancțiuni în legătură cu atacurile cibernetice precedente ale Rusiei. Au fost și inculpări ale unor ofițeri ruși, suspectați că ar fi fost implicați. Administrația Biden evaluează diversele opțiuni de răspuns, experți fiind de părere că unele vor fi vizibile – sancțiuni suplimentare – și altele mai puțin vizibile, atacuri cibernetice. Deocamdată Casa Alba încearcă să modernizeze tehnologia în toate agențiile guvernamentale pentru a se apăra mai bine împotriva unor astfel de atacuri.