Vasile Botnaru în dialog cu analistul politic Igor Boțan despre alegeri și influența rusă în republicile post-sovietice.
Igor Boțan: „Alegerile din Federația Rusă influențează situația din țările post-sovietice în cel mai direct mod. Dl Putin, după câștigarea celui de-al patrulea mandat, va avea drept sarcină să-și găsească un substituitor și să-i lase o moștenire. Iar moștenirea pe care dl Putin, potrivit strategilor de la Kremlin, vrea să le-o lase urmașilor este revigorarea spațiului post-sovietic și atragerea pe orbita rusească a fostelor republici sovietice.
Europa Liberă: Oponenții lui Putin au șanse în fostele republici sovietice și, mai ales, în Republica Moldova?
Igor Boțan: „Noi vedem ce se întâmplă în Moldova, în Ucraina și în Georgia, unde Rusia susține regimuri separatiste, dar marea problemă este că în aceste trei țări din Parteneriatul Estic la guvernare sunt regimuri oligarhice, lucru care îi convine foarte mult dlui Putin atunci când încearcă să influențeze situația din aceste țări. Cu regimuri oligarhice, parcursul european al acestor țări, în special al Republicii Moldova și al Ucrainei, este foarte-foarte defectuos, de aceea dl Putin vedem că susține o forță politică care are un rating foarte-foarte înalt și, probabil, va încerca să influențeze rezultatele alegerilor parlamentare din toamna acestui an.”
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Personal am testat reacția multor vizitatori ai rețelelor sociale, ca piranha sar asupra ta că de ce ai atitudine critică față de liderul de la Kremlin. Un susținător al lui Navalnîi în Republica Moldova riscă să fie blamat și atacat fără drept de tăgadă, nu?
Igor Boțan: „Să nu uităm că propaganda persistă nu doar pro-Rusia, dar și propaganda pro-partidul de guvernământ. Exact așa se comportă și trollii care lucrează pentru actualul partid de guvernământ. Marea problemă este că Putin se erijează într-un politician care reface măreția Uniunii Sovietice și acest lucru vine ca balsamul pe sufletele cetățenilor ruși și ale multor cetățeni de-ai noștri din Republica Moldova.”
Europa Liberă: Radio Svoboda a făcut un film în legătură cu mitingul de la Lujniki și a probat convocarea oamenilor de la serviciu, cu liste, unora li s-a plătit, adică fapte jenante, care ar trebui să mai tempereze susținătorii lui Putin.
Igor Boțan: „Același lucru se întâmplă și în Republica Moldova. Eu, personal, am văzut cum oameni tineri cu statură de sportivi veneau în grupuri sute și sute, dacă nu mii spre centrul Chișinăului atunci când vara trecută se organizau proteste împotriva sistemului electoral mixt. Deci, tehnologiile, practic, sunt aceleași, legitimitatea este diferită. Legitimitatea partidului de guvernământ în Republica Moldova și legitimitatea lui Putin în Rusia. De acest lucru profită sigur că Partidul Socialiștilor și dl Dodon, de aceea la întrebarea Dvs. – cum va influența realegerea dlui Putin Republica Moldova? –, răspunsul este: mă tem că va influența dramatic situația din țara noastră.”
Europa Liberă: Tocmai pentru că partidul de guvernământ este în relații nu tocmai favorabile cu Kremlinul, mai cu seamă după adoptarea legii privind combaterea propagandei de la posturile rusești de televiziune. Cum va rezista partidul de guvernământ din Republica Moldova în confruntare cu un Putin reales?
Igor Boțan: „Conferința de vinerea trecută cumva ne-a demonstrat cum au de gând autoritățile moldovene să reziste presiunilor Federației Ruse, dar nu trebuie să ne facem iluzii. Liderul Partidului Democrat este cetățean al Federației Ruse. Am văzut declarația pe care a adoptat-o Duma de Stat în privința liderului democrat, numindu-l uzurpator al puterii din Republica Moldova, însă guvernul rus nu s-a grăbit să dea curs acestei declarații a Dumei de Stat și să întrerupă contractul dintre firma dlui Vladimir Plahotniuc și cea mai importantă televiziune din Federația Rusă, de aceea eu cred că trebuie să fim foarte precauți atunci când facem prognoze și să înțelegem că Partidul Democrat și liderul acestui partid întotdeauna își lasă câmp de manevră.”
Europa Liberă: La fel și Kremlinul nu este interesat să ardă toate podurile și să aibă doar o singură portavoce la Chișinău, nu?
Igor Boțan: „Așa este și noi ne-am convins nu o dată cum Partidul Socialiștilor și dl Dodon, în special, au făcut front comun cu partidul de guvernământ și cât de bine cooperează atunci când dl Dodon trebuie să semneze documente care cumva ar aduce atingere calității sale de promotor al intereselor Federației Ruse în Republica Moldova. El, chipurile, refuză, iar dl Andrian Candu, chipurile, depășește un blocaj instituțional în Republica Moldova. Așa că lucrurile sunt aranjate.”