Igor Boțan: „Politicienii se dedublează: când le convine, practică traseismul politic, când nu le convine, îl condamnă”

Analistul politic Igor Boțan în studioul Europei Libere

Analistul politic Igor Boțan comentează în dialog cu Vasile Botnaru condamnarea traseismului, trădările și înțelegerile politice care se prefigurează.

Your browser doesn’t support HTML5

„Politicienii se dedublează: când le convine, practică traseismul politic, când nu le convine, îl condamnă”

Europa Liberă: Dle Boțan, sunt oare socialiștii imuni la fenomenul migrației, eufemistic vorbind, sau cumpărării deputaților, dacă e să vorbim pe șleau, folosind terminologia aplicată în timpul dezbaterilor recente din parlament, când s-a condamnat traseismul politic?

Igor Boțan: „În Republica Moldova, migrația politică a deputaților, primarilor, consilierilor este un fenomen larg răspândit și nu există niciun fel de semne că această practică va fi cumva stopată.”

### Vezi și... ### „Traseismul” politic condamnat până și de „traseiști” în Parlamentul de la Chișinău

Europa Liberă: Dar de ce tocmai socialiștii n-au pățit nimic în această perioadă? Se vorbea despre posibile plecări și din fracțiunea socialistă.

Igor Boțan: „Socialiștii acum au cel mai înalt rating, ei reprezintă partidul cu cele mai mari șanse de a fi reprezentați în organele publice din Republica Moldova. De aceea, deocamdată, Partidul Socialiștilor nu este supus acestui risc, dar, atunci când a fost adoptată această declarație în parlament, dlui Igor Dodon, lider informal, dnei Zinaida Greceanîi li s-au adus acuzații că au practicat traseismul politic, lucru care nu va rămâne fără impact pe viitor. Mai mult decât atât, au participat la elaborarea acestei declarații și cei din Partidul Democrat. Și aici există un lucru extraordinar de interesant: la congresul din decembrie 2016, Partidul Democrat și-a adoptat Codul de integritate în care este scris că este acceptabil pentru Partidul Democrat ca un membru să schimbe, cel puțin, trei partide politice. Acest Cod de etică și integritate al Partidului Democrat a fost adoptat la un an de zile după ce acest partid a absorbit aproape două treimi din fracțiunea Partidului Comuniștilor și patru cincimi din fracțiunea Partidului Liberal Democrat și era nostim să vedem cum democrații condamnă acest fenomen, având un astfel de Cod de etică. Deci, putem să vorbim despre două acte de schimbare a partidelor, de exemplu, din partea dnei Violeta Ivanov sau a altor deputați, dar asta se încadrează perfect în Codul de etică al Partidului Democrat din care au făcut parte și Vitiuc, și dna Violeta Ivanov.”

Europa Liberă: De altfel, fiindcă veni vorba de dna Violeta Ivanov, de ce ea nu s-a dus cu toți ceilalți spre „Pro-Moldova” și a ajuns la Șor, făcându-i concurență Marinei Tauber?

Nimeni nu este imun la acest fenomen

Igor Boțan: „Putem doar ghici de ce s-a întâmplat acest lucru și cred că la această întrebare a răspuns dna Elena Bodnarenco încă acum trei ani de zile, atunci când, apropo, Partidul Comuniștilor în legislatura trecută de trei ori a venit cu astfel de propuneri de condamnare a traseismului politic și democrații, și socialiștii atunci nu au fost foarte deschiși spre adoptarea unei astfel de declarații. Dar pentru că m-ați întrebat despre imunitatea socialiștilor față de acest fenomen, vă spun că nimeni nu este imun la acest fenomen. Mai mult decât atât, Constituția Republicii Moldova insistă pe mandatul reprezentativ al deputaților și Igor Dodon am văzut cum a reacționat atunci când i s-a reproșat că tocmai așa a procedat domnia sa în 2011, spunând: da, am procedat așa, dar a fost o acțiune care ulterior s-a dovedit a fi una utilă, pentru că cei care au părăsit Partidul Comuniștilor au parvenit la guvernare, la putere și au substituit, practic, Partidul Comuniștilor, atrăgând de partea lor electoratul din Republica Moldova cu viziuni pro-rusești.”

Europa Liberă: Dl Boțan, în timpul dezbaterii pe marginea aceste declarații deputații se ascundeau după deget: că există trădări și trădări, că partidul trădează deputatul, așa cum a citat Andrian Candu o maximă politică, dar ceea ce este la suprafață – contra bani sau nu se fac aceste migrații dintr-un partid în altul? Dl Filip a numit cifre. În mod normal, politicienii dacă zic „a”, ar trebui să spună și „b”, și „c”, adică să-i tragă la răspundere pe cei care mituiesc și pe cei mituiți sau și pe cei care adăpostesc mituiții, așa cum s-a propus pe ultima sută de metri de către Alexandru Slusari. De ce nu se procedează și la consecințe juridice ale unui fapt împlinit, atestat, iată, politic în parlament?

Igor Boțan: „Sunt înclinat să-i dau dreptate dlui Pavel Filip. D-lui știe mult mai bine, la fel ca și dl Diacov, cum au avut loc alte tranzacții de acest gen. Am menționat-o deja pe dna Elena Bodnarenco, fostă deputată comunistă, care chiar a fost invitată la Centrul Național Anticorupție pentru a depune mărturii...”

### Vezi și... ### Dumitru Diacov: guvernul Ion Chicu nu va fi demis până la alegerile prezidențiale (VIDEO)

Europa Liberă: Dar n-a avut cum să probeze?

Igor Boțan: „Da, n-a avut cum să probeze și acesta-i cel mai important lucru. Deci, toată lumea știe, dar pentru ca procedura să fie perfectă e nevoie de dovezi, dar care cei care practică acest gen de business politic sigur că sunt precauți și nu oferă astfel de dovezi.”

Europa Liberă: Dar atunci când un deputat care până mai deunăzi mergea cu „Juguli”-ul și peste noapte și-a cumpărat mașină de lux, și-a construit o casă, și-a cumpărat un apartament, asta nu este dovadă?

Igor Boțan: „Păi sigur că da, dar pentru asta avem o instituție specială care se dezvoltă, chipurile, în Republica Moldova încă din 2012. Statul chiar cheltuiește bani buni ca această instituție să se dezvolte și să se ocupe cu ceea ce prevede legislația.”

### Vezi și... ### Cine-i întocmește rechizitoriul președintelui Dodon?

Europa Liberă: Vă referiți la Integritate?

Igor Boțan: „Da, la Agenția de Integritate, care ar trebui să se ocupe cu astfel de lucruri, să se sesizeze și, după asta, procuratura și organele competente să se ocupe de problemele respective. Mai există o problemă foarte importantă, să nu uităm de cetățeni. Partidul Democrat a fost cel care a inițiat referendumul consultativ, care s-a desfășurat împreună cu alegerile parlamentare din 24 februarie. Acel referendum a primit suportul cetățenilor și se referă la inadmisibilitatea de a practica traseismul politic. Iată despre acest lucru nu vorbește acum nici Partidul Democrat, nici Partidul Socialiștilor. Mă refer, în primul rând, la dl Igor Dodon, care a trecut ușor peste inițiativa democraților de atunci și a acceptat ca acel referendum să aibă loc. Deci vedem atitudini foarte stranii, un fel de dedublare a politicienilor - atunci când le convine, practică traseismul politic, atunci când nu le convine, îl condamnă.”

Europa Liberă: Am pornit totuși de la socialiști. Cum se întâmplă că ei sunt imuni? Sunt ei, într-adevăr, beton în jurul pilonului numit președintele Republicii Moldova?

Igor Boțan: „Aici există probleme mari pentru Partidul Socialiștilor, așa cum ați numit, pilonul în jurul căruia acest partid își proiectează prezentul și viitorul.”

### Vezi și... ### „La «puciok» se vând deputații, de la comuniști trec la socialiști, la democrați, acum trec la Șor, nici nu știi cum, care și cu cine-i”

Europa Liberă: Păi, Igor Dodon o spune pe șleau, dacă la începutul mandatului mai cocheta, încercând să fie președintele tuturor, acum s-a dezis de această teză și spune foarte clar, vorbește în numele partidului, întrebat și neîntrebat, înaintea liderilor. Nu sunteți de acord cu asta?

Igor Boțan: „Sigur că sunt de acord. Mai mult decât atât, există probleme pentru socialiști, am văzut că consilierii socialiști trec de partea Partidului „Șor”. Deci, acest centru de atracție care este Igor Dodon nu mai este unul atât de puternic, faptul că este așa ne-o dovedește și inițiativa legislativă a socialiștilor, care vor să modifice Codul Electoral pentru a permite șefului statului să redevină lider de partid.”

### Vezi și... ### Președintele Igor Dodon pledează pentru alegeri generale anticipate, concomitent cu prezidențialele

Europa Liberă: Și să bată cu pumnul în masă într-o republică prezidențială, așa cum a recunoscut într-un live?

Igor Boțan: „Exact. Și aici mai este o problemă pentru Igor Dodon și pentru Partidul Democrat. Partidul Democrat a fost cel care în ultimii 15 ani, începând cu anul 2005, după faimosul vot în favoarea celui de-al doilea mandat al lui Vladimir Voronin, a insistat atunci și i-a pus drept condiție dlui Voronin să depună mandatul de lider de partid și să se retragă din partid. Deci, Partidul Democrat a fost principalul promotor al ideii că șeful statului nu poate fi membru de partid, lider de partid. Acum, iată, Partidul Socialiștilor vine cu această inițiativă și speră ca Partidul Democrat să-l ajute ca să-i permită dlui Igor Dodon să redevină membru de partid, probabil pentru a candida la toamnă la alegerile prezidențiale în calitate de membru de partid și susținut de această formațiune. Iată încă o problemă foarte interesantă, care va pune în evidență etica și integritatea Partidului Democrat.”

Europa Liberă: Dle Boțan, dacă ați fi Dvs. consilierul lui Dodon, ce i-ați recomanda - să devină sută la sută socialist sau să conteze în continuare pe nucleul dur, plus cei dezamăgiți de alte partide?

Igor Boțan: „Eu nu mă pot imagina pe mine însumi în calitate de consilier al dlui Dodon...”

Europa Liberă: Am zis și eu, așa, fantezist...

Igor Boțan: „Dar vă pot spune ceea ce fac de mult timp. I-aș recomanda oricărui președinte de țară să ia în considerare hotărârile Curții Constituționale și să nu se amestece în viața partidelor politice, să devină un mediator între puterile statului, chiar dacă sunt separate, trebuie să coopereze.”

### Vezi și... ### „Reformarea” Curții Constituționale ascunde intenția de a o transforma într-o „instanța butaforică” (Alexandru Tănase. Unimedia)

Europa Liberă: Și ce să facă un președinte care are porniri de antrenor în teren, «играющий тренер», cum zic rușii?

Igor Boțan: „Da, atunci acest antrenor-jucător trebuie să fie pus la punct de către instituțiile statului: Curtea Constituțională, Comisia Electorală Centrală, pentru că dl Igor Dodon…”

Europa Liberă: Și dacă alegătorului îi place un „Lukașenka” sau „Putin”, sau te miri ce?

Igor Boțan: „Alegătorului îi plac multe lucruri. Și am văzut că alegătorului îi place și a votat la un referendum un an și jumătate în urmă pentru ca deputații să nu-și schimbe coloratura politică. Deputații ignoră acest vot al cetățenilor. Deci, acest electorat îi transmite un mesaj clasei politice, inclusiv dlui Igor Dodon, că cu voința lui în această țară se poate face orice, lucru care este condamnabil.”