Igor Munteanu: Violențele de la Washington sunt un episod negru cauzat de otrava intoleranței

Igor Munteanu, fost ambasador al Republicii Moldova la Washington

Ce crede un diplomat moldovean despre evenimentele din Washington? Cum afectează starea de lucruri din Statele Unite relația cu Moldova?

Deputatul Igor Munteanu a fost ambasadorul Republicii Moldova la Washington în perioada 2010 – 2015. Miercuri noaptea, a urmărit scenele haotice petrecute în clădirea unei instituții pe care a vizitat-o frecvent, Congresul Statelor Unite, unde suporterii președintelui Donald Trump au pătruns cu forța pentru a bloca recunoașterea înfrângerii lui Trump la prezidențialele din luna noiembrie. Într-un interviu acordat Europei Libere, Igor Munteanu a vorbit mai întâi despre impactul pe care l-au avut asupra sa cele întâmplate.

Igor Munteanu: „Scenele pe care le-am văzut la CNN, la BBC și la alte posturi de televiziune la care sunt abonat mi-au lăsat o imagine dezolantă, pentru că niciodată nu mi-aș fi imaginat că o citadelă a democrației, așa cum este recunoscut Capitol Hill în toată lumea, poate fi asediată de un grup de „mobsteri” atât de violenți, care reușesc să depășească toate barierele de securitate existente (și este știut că Congresul american este la fel de bine păzit ca și Casa Albă), reușesc să-și impună voința și fac un tur de forță demonstrativ chiar într-o zi atât de importantă în care Congresul trebuia să confirme câștigătorul alegerilor americane.

Confruntarea între forțele de ordine și susținătorii lui Donald Trump, 6 ianuarie 2021

Pentru mine, care am avut experiența mai multor ani de cooperare intensă cu comitetele senatoriale sau comitetele din Camera Reprezentanților, este o zi neagră și îmi pare foarte rău pentru ce s-a întâmplat. Trecând în revistă lucrurile importante legate de această instituție, Congresul american, trebuie să menționăm că, probabil, această otravă a violenței și intoleranței, antagonizării și diviziunii s-a adunat picătură cu picătură în mai multe marșuri ale unor persoane care încearcă să-și impună voința împotriva tuturor normelor.

### Vezi și... ### „Trump dă foc Washingtonului”. Revista presei internaționale

Aceste marșuri au fost încurajate, din câte se vede, de către anumiți oficiali care încă nu au plecat din post. Și mă refer, evident, la ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile. Președintele Trump aflat pe final de mandat a făcut unele declarații prin care nu accepta sub nicio formă posibilitatea pierderii puterii și acest lucru a influențat, a încurajat și cred că a creat o anumită tendință publică de a merge contra normelor Constituției americane. Or, pentru prima dată într-o istorie îndelungată a democrației americane, un președinte nu acceptă să cedeze în mod pașnic puterea și abia în ultima secundă când vede că apar victime consimte asupra unei tranziții ordonate, așa cum s-a exprimat președintele Trump, dar fără a spune că o acceptă în întregime ca o victorie adevărată, câștigată a concurentului său.”

Europa Liberă: Trump a spus că nu este de acord cu rezultatul alegerilor, care a fost confirmat în cele din urmă de Congres, după violențele de miercuri. Cum ați descrie starea democrației din Statele Unite în acest moment și ce așteptări aveți pentru zilele următoare?

Lecția zilei de ieri vorbește despre faptul că și democrația americană poate fi fragilă

Igor Munteanu: „Eu personal întotdeauna am dat exemplul democrației americane ca un model care poate însufleți democrațiile tinere și care poate crea ordine acolo unde există haos. Desigur, lecția zilei de ieri vorbește despre faptul că și democrația americană poate fi fragilă, poate avea vulnerabilități și trebuie să fie reinventată prin participarea cetățenilor săi. În clipe cruciale, orice alunecare a puterii legitime în mâinile unor populiști nu poate să creeze decât consecințe nefaste pentru interesul național și interesul public. Ceea ce definește statul american ține însă nu doar de puterea președintelui, ci ține de puterea instituțiilor sale solide, care acționează, care învață. Sper și am siguranța că acest episod negru din ultima vreme va servi ca imbold pentru reconstrucție și menținere a direcției spre un model democratic care funcționează.”

Your browser doesn’t support HTML5

Capitoliul luat cu asalt de susținători violenți ai președintelui Donald Trump

Europa Liberă: Ați spus că pentru Dvs. ziua de ieri a fost o zi neagră și că toate evenimentele de după alegerile din noiembrie se constituie într-un episod negru în istoria recentă a Statelor Unite. Dar ce efecte credeți că poate avea în Europa de Est, în Republica Moldova șocul cauzat de vizionarea scenelor de miercuri de la Washington? Și ce efecte poate avea deteriorarea imaginii Statelor Unite asupra regiunii din care face parte și Republica Moldova?

Igor Munteanu: „Sunt mai multe tipuri de consecințe ale acestei încolonări de evenimente. În primul rând, vor fi consecințe pentru Partidul Republican, care va trebui să-și repoziționeze preferințele și doctrina. Câștigând alegerile cu patru ani în urmă, președintele Trump a preluat inițiativa și a mers împotriva ideologiei conservatoare a Partidului Republican din Statele Unite, mai ales în chestiunea comerțului liber și subiecte legate de dezvoltarea economică. Deci, primele consecințe vor fi legate de reinventarea Partidului Republican după plecarea lui Trump. A doua consecință importantă este că prin pierderea suferită în aceste alegeri de către președintele Trump va avea de suferit și mișcarea populiștilor. Aceștia erau însuflețiți de faptul că Trump are succes în cea mai importantă democrație a lumii, mergând pe slogane populiste, anti-imigrație, anti-comerț liber și anti-Uniunea Europeană. Acest lucru este, probabil, singurul efect pozitiv pe care îl văd din succesiunea de evenimente a zilelor trecute.”

### Vezi și... ### Washington: Violențele de miercuri trezesc politicienii la realitate

Europa Liberă: Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, citând o postare a unui jurnalist american, a spus astăzi că Statele Unite nu vor mai fi niciodată în situația de a spune lumii că sunt etalonul democrației și că trebuie urmate. Cum comentați genul acesta de reacții?

Igor Munteanu: „Maria Zaharova nu a pierdut nicio ocazie să comenteze anumite lucruri. Federația Rusă a tot încercat în mod insistent să-și trimită observatori la alegerile americane ca să identifice gafele sistemului american, comparându-se un regim semi-autoritar sau semi-totalitar cu democrația americană. În ultimele alegeri, interese rusești au penetrat sistemul de organizare a alegerilor în Statele Unite și au existat foarte multe investigații pe tema influenței pe care a avut-o Federația Rusă. Declarația doamnei Zaharova sugerează însă, că, în realitate, Federația Rusă, este foarte amărâtă de faptul că și-a pierdut un interlocutor important, un politician care îi servea interesele sau care era favorabil unor priorități de politică externă ale Federației Ruse.

### Vezi și... ### Lumea șocată de asaltul suporterilor lui Trump asupra Congresului de la Washington

Mai trebuie să spunem însă că aceste defecțiuni care s-au manifestat în ultimele zile prin faptul că președintele Trump nu a acceptat ideea că poate pierde, că trebuie să livreze un discurs de concedere, de recunoaștere a înfrângerii, vorbesc despre faptul că chiar și în Statele Unite există nevoia de perfecționare a instituțiilor democratice. Acest lucru este absolut clar și cred că mai ales Congresul, care a fost asaltat și asediat de grupuri violente zilele acestea, va învăța și va sprijini în viitorul mandat al președintelui Joe Biden un accent special pe promovarea democrației, pe prevenirea influenței grupurilor cleptocratice și pe aducerea intereselor cetățeanului simplu mai aproape de instituțiile reprezentative ale democrației.”

Europa Liberă: Joe Biden și Kamala Harris urmează să fie învestiți pe 20 ianuarie ca președinte și vicepreședinte, iar apoi vor trece la implementarea propriei agende, care include refacerea bunei imagini a Statelor Unite în lume, reluarea bunelor relații cu aliații ș.a.m.d. Ce așteptări concrete aveți pentru relația Republicii Moldova cu Statele Unite, dacă se poate spune deja?

Noi avem o mare nevoie de colaborare și dialog, inclusiv în cadrul dialogului strategic cu Statele Unite

Igor Munteanu: „Da, putem spune că un angajament mai puternic al Statelor Unite față de relația cu partenerii și aliații europeni se va răsfrânge pozitiv și asupra intereselor Republicii Moldova ca democrație emergentă din Europa de Est. Noi avem o mare nevoie de colaborare și dialog, inclusiv în cadrul dialogului strategic cu Statele Unite, pentru a rezolva probleme legate de participarea unor foști oficiali în „laundromatul” rusesc, executarea confiscării averilor agonisite în mod ilicit. Aceste obiective importante care țin de sarcina directă a procuraturii și a organelor de anchetă din Republica Moldova nu pot fi atinse dacă nu va exista colaborare intensificată cu ministerul Finanțelor (Trezoreria), cu alte agenții americane, care pot să ajute, așa cum au ajutat în alte cazuri, la readucerea în conturile Republicii Moldova a banilor care au fost furați din băncile fraudate sau au penetrat sistemul bancar din Republica Moldova ca urmare a unor influențe maligne. Asemenea necesități se încadrează și în prioritățile anunțate de curând de președintele care va fi inaugurat la 20 ianuarie, Joe Biden, ca obiective de lungă durată ale mandatului său. Sigur că Statele Unite vor trebui să aibă succes în rezolvarea problemei de sănătate publică, vor trebui să demonstreze reziliență și creativitate în reluarea cooperării transatlantice. Dar și consolidarea democrațiilor din Europa de Sud-Est și din Europa Centrală este văzută de către administrația viitoare a Statelor Unite ca o prioritate stabilă care nu poate decât să ne încurajeze.”

Joe Biden, vicepreședinte pe atunci al Statelor Unite, aclamat de locuitorii Chișinăului, 11 martie 2011

Europa Liberă: Joe Biden, ca vicepreședinte în mandatul lui Barack Obama, a vizitat Chișinăul, a avut un contact personal cu Republica Moldova ...

Igor Munteanu: „Desigur. Acest lucru nu va influența ordinea vizitelor sale în străinătate ca președinte, dar Joe Biden a fost un vicepreședinte foarte dedicat creării de parteneriate cu Uniunea Europeană, cu statele Uniunii Europene, înțelegând bine amenințarea exercitată în continuare forțele maligne din spațiul ex-sovietic, care caută să submineze și să slăbească potențialul instituțiilor statului de drept și a societăților libere. Din acest punct de vedere, Biden nu mai trebuie să învețe vreo lecție, materia este cunoscută, este nevoie de o reactivare a parteneriatelor care funcționează cu Europa și cu democrațiile emergente și, evident, este nevoie să ieșim sănătoși cu toții din această pandemie și să ajungem la etapa la care Statele Unite vor deveni la fel de atractive cum au fost cu mulți ani în urmă, după destrămarea URSS-ului.”

Europa Liberă: Dle Munteanu, vă mulțumim pentru acest interviu!

Igor Munteanu: „Cu plăcere! Sănătate și la mulți ani!”