Parlamentul a interzis prin lege activitatea magazinelor duty free moldovene în regiunea transnistreană, numită „teritoriu temporar necontrolat de către organele constituționale”. Deputații speră cu prin abrogarea articolelor din Codul Vamal, care permiteau acest tip de comerț dominat de fostul bancher fugar Ilan Șor, se va reduce și contrabanda cu țigări prin Transnistria.
Your browser doesn’t support HTML5
Decizia de azi îl lasă pe Ilan Şor fără trei magazine duty free pe care vechea putere democrată i-a permis să le deschidă în regiunea transnistreană în 2015, dar totodată încheie cercul cu lipsirea celui numit de Kroll principalul beneficiar al furtului bancar moldovenesc - şi care a evadat din R. Moldova odată cu Vlad Plahotniuc - de această afacere plină de facilităţi pe care le-a obţinut succesiv de la guvernările moldovene, începând cu guvernul lui Vlad Filat şi terminând cu cel al lui Pavel Filip.
Este un ultim pas, primul fiind luat de guvernul Maiei Sandu imediat după începerea mandatului, când i-a închis lui Şor magazinele şi benzinăriile duty free la intrarea în ţară.
Alte 12 magazine de acest fel, de la ieşirea din ţară, deputatul a reuşit să le vândă unui bulgar, înainte de schimbarea puterii şi înainte de a se vedea nevoit să părăsească R. Moldova.
Probe pentru închiderea celor trei magazine anume din regiunea transnistreană noile autorităţi au obţinut după ce au avut acces la informaţiile despre rulajele afacerii, date ce fuseseră secretizate de vechiul guvern şi care ar demonstra că, după decizia Kievului de a opri exportul taxat de ţigarete prin regiunea transnistreană, fluxurile au fost preluate în mare măsură de aceste magazine, însă deja în regim netaxat. Din 2015 până acum, valoarea mărfurilor ce au trecut prin magazinele respective a atins aproape 3 miliarde de lei, iar 75 la sută din ele ar fi fost importate ilicit.
### Vezi și... ### Magazinele duty free rămân fără facilități fiscale și vamaleConcluzia pe care a tras-o echipa guvernamentală şi a repetat-o azi în plen ministra Finanţelor, dar şi mai mulţi deputaţi ai majorităţii, e că în spatele afacerii e o schemă de „legalizare” a contrabandei cu ţigări prin regiunea estică şi asta ar fi doar una din sursele de „bani negri” pe care le-ar fi inventat şi pus în funcţiune vechile autorităţi.
În faţa unor astfel de acuzaţii grave, democraţii nu au avut alte argumente decât cele despre pretinse avantaje bugetare ale fostului speaker democrat, Andrian Candu: „Dacă vorbim de un agent economic care este înregistrat în R. Moldova şi plăteşte taxe în buget, eu aş vrea ca acest agent economic, nu prin contrabandă, evident, dar să aibă şi vânzări de trei miliarde de ţigarete, pentru că aceasta înseamnă venituri mai mari la buget.”
Este o ilegalitate prin intermediul căreia se face contrabandă...
„Este o ilegalitate prin intermediul căreia se face contrabandă”, a spus pe de altă parte Natalia Gavriliţa, şefa de la Finanţe. „Şi aşteptăm ca şi procurorul să vină în Parlament şi să ne spună cine se face vinovat”, a adăugat vicespeakerul socialist, Ion Ceban. „Toate la noi s-au făcut pentru Gicu. Ca şi această modificare – tot pentru Gicu s-a făcut”, a declarat şi deputatul PAS, Lilian Carp.
Recent, un consilier al premierului, Vladislav Kulminski, a cerut public revocarea ambasadorului moldovean de la Viena, Victor Osipov, cel care avansase în 2015 - în calitatea sa de atunci de vicepremier pentru Reintegrare - în Executiv propunerea de deschidere a magazinelor închise astăzi în regiunea transnistreană.
### Vezi și... ### Vladislav Kuminski:„ Sarcinile acestui guvern sunt destul de limitate, problemele geopolitice nu intră în lista sarcinilor prioritare”Într-un interviu pe care ni l-a dat după încheierea cu succes a discuţiilor cu FMI despre reluarea finanţării R. Moldova, ministra Finanţelor ne spunea acum câteva săptămâni că duty free-urile ar fi fost una din temele pe care s-a insistat, semn că subiectul producea tensiuni şi în raporturile cu finanţatorii Republicii Moldova.