Impunitate pe șosele și în sălile de tribunal

Justiția ignobilă și carnagiul de pe șoselele Republicii Moldova, provocat de inconștiența criminală a conducătorilor auto, sunt secvențe din același film despre un stat slab, în care legea e aplicată selectiv și contra cost.

Vitalie Ciobanu

Orice subiect în aceste zile pălește în fața accidentului rutier de luni, 30 septembrie, petrecut în faptul zilei, pe strada Alba-Iulia din Chișinău, în care o șoferiță beată s-a înfipt cu autoturismul ei, Porshe Cayenne, într-un troleibuz. Bolidul a trecut pe lumina roșie a semaforului cu o viteza de 130 km pe oră. Consecințele acestei nebunii te îngrozesc: pasagerul din dreapta șoferiței a murit, au fost răniți un număr mare de pasageri din troleibuz. La Spitalul de Urgență au fost internate circa 20 de persoane, victime ale accidentului, între care și doi copii. Șoferița, autoarea tragediei, se află la terapie intensivă.

Tragicul episod pune în chestiune haosul, debandada de pe șoselele Republicii Moldova...

Infractoarea, deși mai corect ar trebui să i se spună „criminala”, „asasina”, avea permisul de conducere suspendat în momentul producerii accidentului și un bogat palmares de încălcări ale regulamentului rutier în ultimii ani, scrie presa: cinci accidente, 43 de sancțiuni pentru conducere fără centură și conducere în stare avansată de ebrietate, ignorarea indicatoarelor rutiere, lipsa permisului de șofer, fuga de la locul faptei (al accidentului). A stat 6 luni la închisoarea de la Rusca, dar degeaba: a continuat să se comporte iresponsabil la volan. Cu excepția acestei condamnări, șoferița, pe numele ei Svetlana Ungureanu, a scăpat ieftin (nu se știe ce se va întâmpla de această dată…). Numeroasele ei încălcări au fost trecute cu vederea de poliție, fiind calificate drept contravenții minore. „Cineva, acolo sus, o protejează”, spun oamenii.

Tragicul episod pune în chestiune haosul, debandada de pe șoselele Republicii Moldova, unde se observă cu ușurință că cei care comit cele mai multe accidente sunt indivizii – bărbați și femei – care pilotează mașini scumpe, de zeci și sute de mii de euro, având adesea numere de înmatriculare personalizate, cât să nu obosească să memoreze niște combinații de cifre prea complicate și mai ales să le pună în evidență superioritatea față de ceilalți muritori.


Majoritatea șoferilor iresponsabili sunt tineri, copii de bani gata, inconștienți, care n-au câștigat în viața lor o sută de lei din muncă proprie. Chefuiesc în restaurante și la terase, apoi urcă beți la volan și devin un pericol public.

O altă categorie de infractori pe patru roți, numeroasă și ea, sunt diverși îmbogățiți ai tranziției, care știu că pot rezolva orice problemă cu un telefon sau cu o șpagă dată agentului de circulație. Se angajează în depășiri nepermise, nu-și semnalizează niciodată manevra în trafic sau o fac în ultimul moment, le place slalomul pe șosele, ignoră limita de viteză în localități. Și nu doar ei. Le ignoră și mulți șoferi de microbuze. Cumva, tocmai ei, șoferii de microbuze, prea grăbiți și ahtiați de câștig, sunt menajați de agenții de circulație, de parcă ar exista înțelegeri secrete între inspectoratele de poliție și patronii firmelor de maxi-taxi...

La noi justiția, spun moldovenii, e făcută să protejeze criminalii și hoții cu gulerașe albe, nu să apere legalitatea...

Accidentul teribil de pe strada Alba-Iulia a provocat un torent de comentarii în presă și pe rețelele de socializare. Oamenii își exprimă compasiunea pentru victime, dar mai ales indignarea față de dezmățul de pe șosele și complicitățile dintre infractori și structurile statului: poliție, procuratură, judecători – „un sistem putred, corupt, mafiot”. Un cetățean cinstit, nimerit între valțurile acestui monstru instituțional, nu are nici o șansă. La noi justiția, spun moldovenii, e făcută să protejeze criminalii și hoții cu gulerașe albe, nu să apere legalitatea și să asigure viața oamenilor.

Aflată la Bruxelles, unde a ajuns știrea despre teribilul accident auto din Chișinău, premierul Maia Sandu a cerut înăsprirea sancțiunilor în circulația rutieră și a acuzat corupția din justiție, care-i scapă basma curată pe șoferii infractori, încurajându-le apetitul sangvinar.

Șefa Guvernului a avut în ultimul timp mai multe mesaje publice pe tema dezastrului din justiție. Ultimul a fost chiar în ajunul așa-zisei adunări generale extraordinare a judecătorilor, din 27 septembrie. Maia Sandu a avertizat asupra consecințelor pe care le comportă rezistența la schimbare, dar mesajul ei nu a fost auzit. Adunarea judecătorilor s-a desfășurat cu încălcări procedurale grave, cu manipularea cvorumului, doar pentru ca un grup de persoane de la vârful sistemului să-și atingă scopul: demiterea membrilor CSM, care începuseră să-și ia rolul în serios și să ridice imunitatea magistraților corupți, e drept că la sugestiile repetate ale guvernării.

### Vezi și... ### Victor Munteanu: Miza luptei din justiție este care grupare va ajunge prima „să închine sistemul viitoarei puteri”


Încorsetați într-un păienjeniș de relații clientelare, obișnuiți să execute comenzi politice – stăpânii se schimbă, reflexele ancilare rămân –, suspectați de averi pe care nu și le pot justifica, magistrații cu grave probleme de integritate din Republica Moldova încearcă să torpileze pe toate căile reforma în branșă.

Frica lor cea mare e legată de măsurile de asanare, anunțate de noua putere, prin verificarea severă a tuturor purtătorilor de togă. Apariția primei „victime”, deloc inocente, a acestui proces de curățare – Ion Druță, fostul președinte al CSJ, acuzat de îmbogățire ilicită – a pus pe jar casta judecătorilor corupți.

### Vezi și... ### Ion Guzun: Ce s-a întâmplat la Adunarea judecătorilor indică și mai mult necesitatea reformării sistemului


Oficialii europeni au subliniat mereu că reformele în justiție, cu care s-a angajat noul Guvern, reprezintă condiția primordială pentru susținerea financiară a Republicii Moldova. Și Ambasada Statelor Unite de la Chișinău a emis un comunicat în care își exprimă îngrijorarea față de decizia de revocare a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, adoptată de pretinsa adunare generală a judecătorilor, cu încălcarea procedurilor legale, decizie ce „ar fi avut scopul blocării reformelor necesare – inclusiv verificarea independentă a judecătorilor și procurorilor, sau de protejare de urmărirea penală a judecătorilor acuzați de corupție”, – se spune în comunicat.

### Vezi și... ### Ambasada SUA la Chișinău a exprimat îngrijorarea față de rezistența la reforma justiției


Justiția ignobilă și carnagiul de pe șoselele Republicii Moldova, provocat de inconștiența criminală a conducătorilor auto, sunt secvențe din același film despre un stat slab, în care legea e aplicată selectiv și contra cost. E necesară, fără îndoială, înăsprirea sancțiunilor față de cei care își bat joc de semenii lor, în trafic și în sălile de tribunal, dar și educația, și ridicarea nivelului de trai. Vorbim de înlăturarea uriașelor decalaje care unora le umflă aroganța și senzația de impunitate, iar altora le provoacă amărăciune și sentimente reprobabile: pizmă, ură, dorință de răzbunare, izbucniri de violență de care abundă buletinele de știri.

Pentru a înlătura cauzele acestor vicii e nevoie de un consens în jurul valorilor de bază. Or, acest consens nu există în R.Moldova...

Pentru a fi înlăturate cauzele acestor vicii și discrepanțe sociale, și nu doar combătute efectele lor, e nevoie de o perioadă de liniște și stabilitate în care să construiești. E nevoie de un consens în jurul valorilor de bază. Or, acest consens național nu există în Republica Moldova – stat ridicat pe nisipuri mișcătoare.

Guvernul prooccidental al Maiei Sandu este contracronometru. Misiunea sa e să demareze niște reforme care să schimbe în profunzime societatea din Republica Moldova, dar e un Executiv cu un termen limitat, lipsit de garanția că după viitoarele alegeri aceste prefaceri vor fi continuate de o guvernare dedicată interesului național, și nu agendei unei puteri străine, cum a demonstrat controversatul discurs al lui Igor Dodon la ONU.

* Opiniile exprimate în acest material aparțin autorului și nu sunt neapărat ale Europei Libere.