Ilian Cașu: „Oricum nu-i prostești pe bălțeni”

Ilian Cașu

Un interviu despre alegerile din 20 mai cu vicepreședintele formațiunii Partidul Nostru

Formațiunea politică Partidul Nostru nu a înaintat un candidat la funcția de primar general al municipiului Chișinău, ci se va concentra asupra alegerilor din municipiul Bălți

Your browser doesn’t support HTML5

Interviu cu Ilian Cașu

Europa Liberă: Dle Ilian Cașu, preferați să pornim această discuție de la miza alegerilor locale și de ce nu aveți candidat pentru funcția de primar de Chișinău sau de ce aveți doi candidați la funcția de primar de Bălți?

Ilian Cașu: „Eu o să încep cu de ce avem doi candidați la Bălți. Eu astă-noapte m-am întors de acolo. O situație foarte tensionată la Bălți – echipa „Partidului Nostru” versus troica Șor-Plahotniuc-Dodon acolo. Și de ce avem doi candidați – unul de bază și unul independent sau cetățenilor le spunem „de rezervă”, pentru că știm trista experiență din 2014 la parlamentare, când în mod abuziv, ilegal, regimul de atunci, dar îndeosebi doi actori – Filat și Plahotniuc – ne-au scos din cursa electorală. Și atunci, cetățenilor li s-a încălcat dreptul constituțional de a alege, plus ceea ce s-a întâmplat în 2014, eu am spus-o și la forumuri internaționale, a fost o tragedie a firavei democrații moldovenești. Acum avem informații că regimul lui Plahotniuc sau binomul Plahotniuc-Dodon au planuri iarăși abuziv să-l aresteze, să-l rețină, să-l scoată ilegal pe Nicolai Grigorișin, candidatul nostru de bază. Și în acest caz noi ne-am gândit că bălțenilor, pentru că susținerea pentru echipa „Partidului Nostru” este una majoră și consistentă la Bălți, pentru triumful democrației locale, bălțenii trebuie să aibă o alegere în cazul în care se întâmplă acest abuz sau această tragedie împotriva democrației locale.”

Europa Liberă: Cineva mi-a vorbit că ar fi existat un sondaj pe interior și arată că, dacă acești doi candidați pe care i-a propus „Partidul Nostru” ar uni procentele pe care le au de la susținători, ar scoate pe prim-plan un singur candidat al „Partidului Nostru”.

Ilian Cașu: „Nu, nu este adevărat, noi avem și noi măsurări pe intern și vrem să vă spunem că candidatul de bază stă foarte și foarte bine, există șanse reale să luăm 50+1 din turul întâi, în pofida acestei troici monstruoase Plahotniuc-Șor-Dodon împotriva noastră. Dar noi explicăm oamenilor ce înseamnă doi candidați, deci lucrul acesta l-am făcut ieri consistent cu bălțenii. Oamenii sunt înțelegători și înțeleg în ce condiții se desfășoară această campanie electorală care nu are nimic cu normele democratice, legale. Noi suntem total supuși unei presiuni care nu are nimic cu norma legală. La Bălți, politic vorbind, este foarte viu și înrădăcinat fenomenul Renato Usatîi. Deci acolo se votează fenomenul Renato Usatîi. Bine, Grițco și Grigorișin sunt consilieri, sunt bălțeni, oamenii îi cunosc, dar fenomenul Renato Usatîi este unul viu, consistent și înrădăcinat și oricum simbolul electoral al candidatului de bază este cu litere majuscule RENATO USATÎI. Și chiar acest truc al PSRM-ului lui Dodon, că l-au ales pe Alexandr Usatîi și este foarte amuzant, vă spun, unii activiști ai echipei merg prin curți și spun oamenilor că este frate, este verișor și este rudă apropiată. Oricum nu-i prostești pe bălțeni. Noi am pregătit acești doi candidați…”

Europa Liberă: Pe ultima sută de metri ar putea cineva din ei să se retragă?

Ilian Cașu: „Pe ultima sută de metri… Și noi spunem lucrul acesta franc bălțenilor când mergem la întâlniri că, în cazul în care se întâmplă tragedia, există o alternativă și este normal, este democratic, dumneaei a colectat pe bune, veritabil, legal semnături, s-a calificat, deci, în cazul în care se întâmplă tragedia și eu sper că o mare atenție și monitorizare a structurilor internaționale să nu se mai meargă pe abuzuri marca 2014.”

Europa Liberă: În 20 mai în buletin va fi un singur candidat din partea „Partidului Nostru”?

Ilian Cașu: „Dna Valentina, eu repet: deci, în cazul în care nu se întâmplă tragedia, candidatul de rezervă se retrage. Este absolut legal și asta am consultat-o cu echipa de juriști.”

Europa Liberă: Trebuie să-l citez și pe dl Renato Usatîi, care a spus: „Dacă noi vom pierde alegerile locale din Bălți, voi spune oamenilor că îmi închei definitiv cariera politică”.

Ilian Cașu: „Eu explic. Această declarație a lui Renato Usatîi nu înseamnă altceva decât o maximă mobilizare nu numai a „Partidului Nostru” Bălți, echipa de la Bălți, dar a întregului efectiv al partidului, înseamnă un fel de „Вставай, страна огромная» („ridică-te, țară imensă”) și este o mega-mobilizare. Ceea ce se întâmplă acum la Bălți și poate că unii au înțeles-o greșit, însă Renato Usatîi prin această declarație a avut în vedere maxima și marea mobilizare, ținând cont de faptul că toți s-au unit împotriva echipei „Partidului Nostru”. De fapt, unicul oraș rămas în Republica Moldova în afara controlului binomului Plahotniuc-Dodon și, dacă vorbim despre democrația locală ca valoare majoră, atunci lucrul acesta trebuie luat în calcul, iată ce. Și binomul vrea puterea nu prin alegeri, nu prin scrutin democratic, dar prin abuzuri, prin presiuni, prin genocid, lucrul acesta l-am menționat și la Consiliul Europei.”

Europa Liberă: De ce nu aveți un candidat și pentru alegerile primarului de Chișinău?

Ilian Cașu: „Foarte bună întrebare și eu vă mulțumesc pentru această întrebare. Personal foarte mulți chișinăuieni mi-o adresează mie pe stradă, la telefon și pe rețelele de socializare. Eu o să explic, în calitate de consilier municipal, fracțiunea „Partidului Nostru”, dar îndeosebi eu am proiectul „Curtea”. Eu merg în curte și democratic chișinăuienii decid care este cea mai dureroasă, stringentă problemă din oceanul de probleme cu care se confruntă curtea. Și atunci eu, în calitate de consilier municipal, fac tot posibilul ca timp de o lună, câteva săptămâni și dacă-mi reușește într-o săptămână să rezolv acea problemă. Și iată eu am programat acest proiect până în 2019. Acesta-i mai mult Ilian Cașu, consilier municipal-pompier, pentru că rolul meu, rolul unui consilier municipal, dacă mergeți la Strasbourg, Viena, deci asta fac și n-am...”

Europa Liberă: O să ajungem la rolul consilierului.

Ilian Cașu: „N-am răspuns…”

Europa Liberă: N-ați răspuns.

Ilian Cașu: „Și fiindcă există mobilizarea „Вставай, страна огромная», colegii mei, am decis în echipă, la Consiliul național al partidului, că este nevoie de implicarea mea la Bălți, acolo unde regimul și-a mobilizat toate forțele ca să ne distrugă. Noi nu avem ca și Plahotniuc cu Dodon sfătuitori din Antarctida sau Australia, deci eu sunt și un fel de consultant și deci s-o luăm…”

Europa Liberă: Întrebarea era de ce „Partidul Nostru” nu are un candidat pentru funcția de primar al Chișinăului?

Ilian Cașu: „Pentru că: 1) dacă era să fie candidatura mea, deci eu sunt antrenat în acest proiect „Curtea” și 2) echipa partidului a hotărât că trebuie și pot fi de folos electoralei de la Bălți, în calitate de vicepreședinte, persoană publică, consultant; eu am mai multe pălării acolo.”

Europa Liberă: Deci, fotoliul de la Primăria Chișinău nu v-a interesat?

Ilian Cașu: „Bineînțeles că Chișinăul este important, noi avem foarte mulți susținători aici, însă eu sunt omul echipei și noi am analizat foarte bine, decizia a fost următoarea: eu continui săptămânal cu proiectul meu „Curte” și mă vedeți că sunt activ și nu vorbesc de pe pereți. Și doi: am luat decizia ca să ajut echipa de la Bălți. Vă rog frumos să nu trageți concluzii care nu corespund adevărului. Chișinăul contează…”

Europa Liberă: Unde se vor duce voturile simpatizanților dvs. în 20 mai în municipiul Chișinău?

Ilian Cașu: „Auziți? Deci, eu îl respect pe dramaturgul Ion Luca Caragiale. Eu vă îndemn la nițică răbdare. Suntem un partid serios și se discută, și este o reacție publică, nu poți așa. Deci, aici eu nu pot să vă dau răspuns la întrebarea cu cine.”

Europa Liberă: Deci o să decideți în cadrul consiliului?

Ilian Cașu: „Va decide consiliul, dar noi ne bazăm pe opțiunile susținătorilor noștri din Chișinău. Nu poți tu, măi Cașu, să decizi. Deci, cum noi comunicăm cu oamenii, mulți din echipa „Partidul Nostru” Chișinău sunt implicați în proiectul „Curte”, că acolo trebuie să organizezi și vor fi și întâlniri ale „Partidului Nostru” Chișinău, unde încă o dată tragem cu urechea sau plecăm urechea la ceea ce spun și membrii noștri de partid. Dar haideți să ajungem în ultima săptămână, pentru că se întâmplă lucruri groaznice. Se folosește, dna Valentina, gunoiul ca element de șantaj. La Bălți, eu am rămas stupefiat să aflu că poligonul de gunoi de la Bălți a fost dăruit la nunta ex-deputatului PCRM Golovin, acum democrat, la nunta fiicei. Adică s-a concesionat cu acest saluber the solution și poligonul a fost cadou. Pentru că oricând poți șantaja primăria, ei acum cer tarif de la Consiliul municipal. „Dați 100 de lei, dacă nu dați 100 de lei de persoană, închidem poligonul!”. Eu am fost la Strasbourg și am fost și la primărie o lună în urmă cu colega mea, da? Dar știți că la Bălți gunoiul e mai scump decât la Strasbourg? Și acesta a fost concesionat de foștii comuniști, actualii parteneri ai lui Vladimir Plahotniuc. Acum, pe 2 mai, iarăși au închis și spun: „Dați-ne un milion, dacă ne dați un milion…” și așa și vorbesc cu poliție, CNA, SIS, Vitiuc, toți. Deci este groaznic, noi am vorbit și cu reprezentanții ambasadelor Uniunii Europene. Un astfel de comportament pur și simplu este inacceptabil.”

Europa Liberă: „Partidul Nostru” e partid de centru-dreapta, centru-stânga?

Ilian Cașu: „Nu vreau să dau calificări. Nu, nu… Este inutilă această clasificare conceptuală…”

Europa Liberă: Știți că despre geopolitică se discută foarte mult și chiar…

Ilian Cașu: „Eu vă răspund la orice întrebare, dna Valentina, însă nu văd în discuția noastră utilă această clasificare. Noi spunem în felul următor: „Suntem un partid pro-Moldova, care optăm pentru stat de drept, democrație și drepturile omului”. Sunt trei valori fundamentale ale Consiliului Europei, sunt trei valori fundamentale ale Acordului de Asociere. Noi optăm pentru aceste valori. Noi, știți cum, noi am fost scoși din parlamentare în 2014, însă am avut succes la locale și noi suntem un partid masiv reprezentat la nivel local și noi știm ce înseamnă să fii în opoziție și la nivel local în Republica Moldova, unde cu resurse minime, presat, hărțuit trebuie să faci ceva pentru cetățeni. Și noi facem.”

Europa Liberă: Apropierea Moldovei de UE, cum o vedeți?

Ilian Cașu: „Noi vedem lucrurile prin prisma acestor trei valori. Noi nu vrem să polarizăm societatea Republicii Moldova – cu cine ești, cu Merkel sau Putin? – pentru că o vedem la nivel local absolut inutilă și păguboasă. Și vă spun de ce. Pentru că nici Merkel și nici Putin n-o să vină că curețe copacii la Șoldănești, Bălți sau Chișinău. Sunt niște lucruri pe care într-un stat funcțional bazat pe norma legală și este o valoare europeană, atunci administrația publică locală prestează niște servicii. Obligatoriu! Da, mătură străzile, le curăță, plantează…”

Europa Liberă: Haideți să reformulez întrebarea și să vă întreb: dar cine este alegătorul „Partidului Nostru”? Cum îi faceți portretul-robot?

Ilian Cașu: „Alegătorul „Partidului Nostru”… Noi nu-i divizăm pe criteriul identitar. Deci sunt și cei care se consideră români și o numesc limba română, care ne susțin și lucrul acesta este foarte și foarte bun. Ideea și intenția lui Renato Usatîi este să consolidăm societatea moldovenească pe valoarea și principiul unui stat funcțional fără corupție și pe urmă chestiunea geopolitică sau identitară se pune într-o parte și se rezolvă. Pentru că ai un stat mafiotizat, nefuncțional și discuți endemic, interminabil, cine suntem – moldoveni și români – este o situație când la școli și grădinițe statul elementar nu dă bani pentru hârtie igienică și săpun lichid. Dar știți de ce la Chișinău se întâmplă asta? Pentru că Direcția generală a educației spune că „n-avem regulament, avem unul vechi din Uniunea Sovietică și noi, stat independent și democratic, nu ne mai putem baza, de aceea las’ să plătească părinții”. Iată sunt…”.

Europa Liberă: Apropo, cum vedeți relația viitorului primar cu CMC-ul Chișinău?

Ilian Cașu: „Deja trecem la Chișinău… Cum o văd? Deci, noi suntem, de la început, din 2015, am fost categoric contra coalițiilor majoritare bazate pe criterii geopolitice; își dorea Dorin Chirtoacă și alții. Am spus că vom colabora, vom face majorități în baza proiectelor concrete de decizii ce țin de interesul chișinăuienilor. Și noi vom insista în continuare pe acest principiu. Atunci când vedem interesul clar. Fac o paranteză mică pentru radioascultătorii Dvs. În 2015 eu pur și simplu cu colegii mei, că suntem trei, nu înțelegeam de ce se bat ăștia pentru Comisia funciară, dna Valentina.”

Europa Liberă: Ăștia cine sunt?

Ilian Cașu: „Ăștia – liberalii, socialiștii, Vasile Chirtoca, Ion Ștefăniță ș.a., democratul, singurul democrat. Pur și simplu nu înțelegeam de ce ei se bat atâta…”

Europa Liberă: Și care-i răspunsul? De ce?

Ilian Cașu: „Pentru că acolo este butoiul cu miere și acolo se fac cele mai mari nebunii și, deși sunt reprezentanți de la SIS, CNA, lucrurile urâte se întâmplă. Deci, eu sunt detașat. Pe mine m-au pus la Direcția juridică și reprezentant la Spații verzi. Apropo, acolo unde nu se plătește, dar este și Apă-Canal, unde consilierii primesc foarte mulți bani.”

Europa Liberă: Întrebarea sună altfel – cum vedeți relația viitorului primar, cel care va câștiga cursa?

Ilian Cașu: „Eu sunt în instanța de judecată cu dna Silvia Radu, pe 24 mai se pronunță la Judecătoria Râșcani decizia de către Vitalie Ciumac, judecător. Am contestat refuzul categoric al capilor de la Procuratura generală să se pronunțe asupra legalității dispoziției semnate de Nistor Grozavu privind desemnarea Silviei Radu și vom asculta decizia. Care va fi decizia vom vedea pe 24 mai; noi am contestat pe a doua oară când a fost a doua tentativă mafiotă de a se considera legală… Eu am fost unicul cu colegii mei…”

Europa Liberă: Învingătorul cursei pentru Primăria Chișinău va avea o relație bună cu Consiliul municipal?

Ilian Cașu: „Depinde de capacitățile lui sau ale ei de comunicare. Eu am fost o singură dată președintele ședinței și am reușit pentru o oră să-l aduc pe Dorin Chirtoacă, așa cum îi practica internațională, n-a rezistat, pentru că unii socialiști nu s-au ținut în… este o expresie folclorică, dar n-o folosesc. Deci, pentru 49 de minute a fost o discuție fără injurii, fără insulte, fără atac la persoană și am reușit, doar eu am făcut ca președinte de ședință și se pare că este normală practica asta.”

Europa Liberă: Deci se poate?

Ilian Cașu: „Se poate, se poate. Ne abținem, este un comportament civilizat, lucrul acesta se poate și eu cred în chestiile acestea, oricât n-ar fi interesul, dar interesul trebuie să fie; nu trebuie să fii în Consiliul municipal, nu-i locul tău acolo, dacă nu ești capabil să vezi, să conceptualizezi interesul public chișinăuian. Dacă nu-l vezi, dacă numai buzunarul tău și interesul tău, du-te la fermă, nu la…”

Europa Liberă: De ce-i atât de acerbă lupta, dacă doar pentru un an va veni primarul în frunte la Bălți sau la Chișinău?

Ilian Cașu: „Din păcate, dna Valentina, vorbim despre un stat nefuncțional. Și eu tot îmi puneam întrebarea, naiv ca și Dvs., în 2015 – de ce ăștia se țin cu dinții de funcții? Credeam că ce mai este de furat în Chișinău, haideți s-o spunem pe șleau. Știți cum… Pe urmă am înțeles, pentru că ni s-au dat niște date de la Direcția funciară – în Chișinău, în municipiu mai sunt libere 480 de hectare de pământ. Înmulțiți la prețul de piață… sunt clădiri, este de furat. Dacă am avea un stat funcțional bazat pe norma legală, atunci ar fi inutilă această discuție la Europa Liberă.”

Europa Liberă: Eu v-am întrebat: de ce lupta e atât de crâncenă, dacă doar un an primarul va fi în fotoliu?

Ilian Cașu: „Este vorba despre controlul administrativ, este vorba despre resurse politice și capital pe care-l poți face la Primăria municipiului Chișinău. Acesta este rezondet-ul politic al celor…”

Europa Liberă: În funcție de rezultatele scrutinului local, putem vorbi și despre ce se va întâmpla în toamnă la alegerile parlamentare?

Ilian Cașu: „Parțial, parțial, pentru că știți cum, un partid serios, un partid solid nu este doar în campania electorală. Eu am început-o în septembrie 2015 și chișinăuienii știu lucrul acesta – pe patru ani să muncesc. Adică, eu cred în muncă continuă, cu fapte și rezultate concrete.”

Europa Liberă: Aceste alegeri locale vor influența rezultatele alegerilor parlamentare?

Ilian Cașu: „Vor influența, dar nu vreau să fiu categoric. Impactul urmează de văzut în parte pentru fiecare actor politic. În funcție de scorul pentru unii, unii pot chiar să-și încheie și cariera politică. Este foarte, foarte serios. Vorbim de Chișinău, orașul principal al țării, aici unde este scena politică și aici unde se dau principalele bătălii.”