Dumitru Alaiba: „Nu aș vrea noi să începem să împrumutăm de la dictatori din toată lumea”

O instalație a artistului rus Vasili Slonov

Preşedintele Igor Dodon anunţa la sfârşitul anului trecut că ţara sa aşteaptă un credit de 500 milioane de dolari din partea Rusiei, banii urmând să fie folosiţi pentru finanţarea unor proiecte mari de infrastructură. Deputatul blocului ACUM, Dumitru Alaiba, care reprezintă diaspora în parlamentul de la Chișinău a vrut să afle mai multe despre acest împrumut. Reamintim că, într-un interviu pentru Europe Libera, premierul Ion Chicu a spus că Moldova ar putea renunța la colaborarea cu Fondul Monetar Internațional, dacă autoritățile nu vor putea accesa împrumutul promis de Moscova. Deputatul a întrebat de guvern despre condițiile împrumutului de jumătate de miliard de dolari din Rusia. Ce a aflat Dumitru Alaiba de la autorităţi?

Your browser doesn’t support HTML5

Interviu cu Dumitru Alaiba

Dumitru Alaiba: „Ideea acestui credit a apărut acum două luni și de atunci e liniște. Noi avem nevoie să înțelegem esența lui, să înțelegem toate condițiile. Noi știm că dl Chicu este foarte îndrăzneț spunând că, dacă FMI ne impune condiții inacceptabile, noi punem pauză, dar nu-l vedem să fie atât de îndrăzneț vorbind despre acest credit, pentru că unicul lucru pe care l-am văzut a fost o fotografie cu doi prim-miniștri, a două țări extrem de corupte, care s-au înțeles pentru jumătate de miliard; în rest, nimic...”

Doi prim-miniștri, a două țări extrem de corupte, care s-au înțeles pentru jumătate de miliard...


Europa Liberă: Deci, mai întâi v-a interesat să aflați a cui a fost solicitarea?

Dumitru Alaiba: „M-a interesat cine anume a inițiat această discuție, cine a propus.”

Europa Liberă: Și ați aflat?

Dumitru Alaiba: „Aici a trebuit să citim printre rânduri, dar în esență a fost o propunere care a fost acceptată de partea rusă, ceea ce înseamnă că este o solicitare din partea Guvernului Republicii Moldova.”

Europa Liberă: V-ați mai interesat despre rata dobânzii.

Dumitru Alaiba


Dumitru Alaiba: „Rata dobânzii și alte comisioane nu se știu, unica ce s-a spus este că „condițiile nu vor fi cu mult diferite, vor fi aproximativ la fel, cu alte oportunități pe care noi le valorificăm” ș.a.m.d. Pentru mine, ca o bucată de economist, asta nu-i suficient. Au fost două luni la mijloc, este timpul să avem o claritate, or dl Dodon la una dintre primele ședințe ale parlamentului a spus că acest împrumut urmează deja a fi ratificat. Este îngrijorător, el vrea deja în martie să se pornească proiectele.”

Europa Liberă: În infrastructură și, preponderent, în drumuri.

Dumitru Alaiba: „Și noi vorbim despre jumătate de miliard de dolari. Asta-i potențial, dacă...”

Europa Liberă: În ce valută ar putea fi accesați acești bani?

Este un risc imens pentru economia noastră...


Dumitru Alaiba: „Referitor la ce valută ni s-a dat din nou un răspuns vag. Eu am toată încrederea că specialiștii de la Ministerul Finanțelor au să-și spună opinia vizavi de posibilul fapt că, nu știu, o să avem în premieră un împrumut în ruble. Acesta este un risc imens pentru economia noastră, mai ales la așa sumă. Eu cred și sper că noi nu avem asta ca o potențială problemă, dar totuși am zis că ne interesează, pentru că noi știm cum țări ca Rusia, China își promovează valutele și asta pentru o țară ca a noastră reprezintă un risc.”

Europa Liberă: Ați vrut să mai vedeți lista proiectelor planificate pentru finanțare, modul în care acestea au fost identificate, în baza căror criterii.

Dumitru Alaiba: „Iarăși, în răspunsul de la Ministerul Finanțelor, în numele Guvernului, această informație lipsește. Eu o să deduc în beneficiul, de fapt, al celor care au răspuns, faptul că informația nu există actualmente, pentru că altfel asta ar însemna că s-a încălcat legea neoferindu-ne informația care, de fapt, este.”

Europa Liberă: Ar putea să existe anumite condiționalități?

Dumitru Alaiba: „Pentru siguranța țării noastre, eu prefer să mă împrumut de la democrații, eu prefer să mă împrumut de la regimuri previzibile, democratice, eu nu aș vrea noi să începem să împrumutăm de la dictatori din toată lumea, pentru că acești bani, chiar dacă suma este aceeași, chiar dacă și rata dobânzii e aceeași, totuși vin cu anumite precondiții ascunse. Iată am deportat șapte profesori turci, nu se știe de ce și pentru ce ș.a.m.d.”

Europa Liberă: Credeți că ar putea să fie plătit și un preț care nu neapărat e scris?

Dumitru Alaiba: „Teamă mi-e că da. Avem dreptul la asemenea îngrijorări. Atunci când ai un agent deschis al Moscovei în clădirea președinției și când ai o țară cum este Federația Rusă cu condițiile sale regionale sau o țară nedemocratică, o țară coruptă, atunci noi avem dreptul să avem asemenea presupuneri și asemenea griji. Cel mai simplu ce poate să se întâmple este o următoare corupție. Și asta e ultima întrebare pe care am adresat-o – dacă acest împrumut este condiționat sau nu? Este important să știm, pentru că împrumutul condiționat înseamnă că noi accesăm acești bani, dar acești bani urmează a fi implementați tot de companii rusești. În cazul dat, iarăși riscul de corupție este imens și este de asemenea demonstrat că asistența externă condiționată, de fapt, este în detrimentul țării recipiente, cum ar fi țara noastră la momentul de față.”

### Vezi și... ### R. Moldova a solicitat asistență financiară chinezească pentru infrastructură și sectorul energetic


Europa Liberă: În luna noiembrie când premierul Ion Chicu s-a aflat în vizită la Moscova și a anunțat pentru prima dată despre acest împrumut de jumătate de miliard de dolari a spus că până la finele anului vor fi cunoscute condițiile. Să admitem că au fost sărbători și că și-au mai nuanțat declarațiile și premierul, și șeful statului și au spus că în luna ianuarie vor fi negocieri și în februarie ar putea să ajungă în parlament acest document pentru ratificare, iar în primăvară să înceapă lucrările. În parlament când ajunge?

Dumitru Alaiba: „În parlament nu se vorbește nimic despre asta. Ultima, cea mai recentă informație din partea guvernului...”

Europa Liberă: Dar ea nu-i atât de recentă, ea când v-a venit, când ați primit-o?

Dumitru Alaiba: „Am primit-o la sfârșitul lui decembrie, dar chiar și atunci informația utilă n-a prea fost clară.”

Europa Liberă: Și ce se întâmplă între timp?

Dumitru Alaiba: „Ce se întâmplă între timp, probabil dl Chicu ar trebui să răspundă mai punctual la întrebările care i se pun din partea societății și a presei. Și dacă noi vorbim că totuși avem guvern tehnocrat, atunci eu vreau să văd, într-adevăr, atitudine de tehnocrați. Asta înseamnă cifre, asta înseamnă claritate, asta înseamnă calcule...”

Europa Liberă: Dar asta înseamnă că pe moment el se negociază încă cu partea rusă?

Dumitru Alaiba: „Eu așa aș presupune sau nu se negociază, pentru că și în partea cealaltă s-au mai schimbat guverne etc.”

Europa Liberă: În Rusia a picat guvernul Medvedev...

Dumitru Alaiba: „Exact! Nu se știe ce anume se întâmplă cu acest împrumut, dar eu cred că noi trebuie să fim îngrijorați în continuare. Noi putem să mobilizăm finanțare externă sub formă de granturi, sub formă de împrumuturi extrem de ieftine din alte părți, dacă arătăm reforme. Acest guvern refuză să arate reforme și merge să împrumute, să ia credite în condiții imprevizibile, neclare, fără precedent, fiindcă noi n-am lucrat cu acest donator în trecut, noi nu știm la ce să ne așteptăm, noi nu avem experiență în a lucra cu acest donator și acum, brusc, noi împrumutăm tocmai jumătate de miliard. Acesta deja este un risc. Nu se începe așa.”

Europa Liberă: Dvs. poate vorbiți în acești termeni, pentru că 2020 este un an electoral și, probabil, luați în calcul că ar putea să aibă și un iz electoral?

Dumitru Alaiba: „Acest împrumut dacă el, nu dă Doamne, are loc o să ne împingă mult mai departe de 2020. Noi vorbim de condiții care au să afecteze potențial populația noastră pe zeci de ani înainte în cazul în care...”

Europa Liberă: Încă nu le cunoaștem...

Dumitru Alaiba: „Încă nu le cunoaștem și de la netransparență se nasc suspiciuni rezonabile.”

Acest guvern refuză să arate reforme și merge să ia credite în condiții imprevizibile, neclare, fără precedent...


Europa Liberă: Între timp, premierul Chicu a avut o discuție cu președintele Băncii Euroasiatice de Dezvoltare. A participat la acea discuție și ambasadorul rus în Republica Moldova și am aflat că Republica Moldova are intenția de a intra în lista asociaților acestei bănci și a îndemnat companiile rusești să examineze potențialul investițional al Republicii Moldova, inclusiv ținând cont de asistența pe care o poate oferi această bancă în acest proces. Ce ați înțeles?

Dumitru Alaiba: „În același timp, același premier Chicu, pe care îl pomenim cam des, pentru că el, de fapt, decide foarte puțin, și noi știm asta, ne spune că de la FMI bani nu așteptăm, de la Uniunea Europeană bani nu așteptăm, de la Banca Mondială... care 50 de milioane? Din România nici nu pomenim de finanțarea care deja era pe tavă gata, în condiții clare și în beneficiul cetățeanului condiționat dur cu reforme necesare. Despre aceste finanțări nici nu se discută. Ceea ce înțelegem noi este faptul că țara noastră are nevoie de bani...”

Europa Liberă: Dar ce relații are Republica Moldova cu Banca Euroasiatică de Dezvoltare?

Dumitru Alaiba: „Până acum a avut loc o întâlnire și a fost un comunicat. Ce anume s-a vrut să se spună și ce semnale au vrut autoritățile noastre să transmită prin asemenea acțiune de PR, la urma urmei, pentru că asta-i tot, nu s-a semnat nimic, nu s-a decis nimic, noi nu avem un draft de memorandum, de decizie. De aceea, pentru moment haideți să-l luăm la ceea ce înseamnă de fapt, în continuare o să monitorizăm. Iarăși, noi nu discriminăm banii în funcție de direcția din care vin – din Est sau din Vest. Noi avem dreptul să-i discriminăm în funcție de interesele și rezultatele pe care le obține Republica Moldova și reformele pe care le oferim cetățenilor pentru această finanțare, pentru că nu-i scopul înșiși banii ca atare, scopul este să schimbi viața omului spre bine. Și atunci când te împrumuți de la un dictator nu este în beneficiul cetățeanului, demonstrat prin practică în trecut, demonstrat cum țări autoritare își promovează interesele prin asistența externă, pur și simplu utilizând-o ca o următoare armă. Noi vrem asistență externă în interesul cetățeanului, nu în interesul altui stat și transparență. Transparența este principalul lucru care poate să diminueze îngrijorările noastre. Noi avem întrebări clare, punctuale la care primim răspunsuri vagi.”