Linkuri accesibilitate

Igor Dodon: „Am cerut Rusiei banii în condițiile în care le avem cu partenerii occidentali” - bilanț 2019


Bilaț 2019 cu președintele Igor Dodon, 24 decembrie 2019 (colaj)
Bilaț 2019 cu președintele Igor Dodon, 24 decembrie 2019 (colaj)

Președintele Igor Dodon a acordat un amplu interviu de sfârșit de an Europei Libere în care a declarat că miliardarul rus Andrei Goncharenko, despre care s-a aflat luni, 23 decembrie că a devenit acționarul principal al companiei care a concesionat Aeroportul Internațional Chișinău (AIC), este un apropiat al fostului președinte al PD, oligarhului Vlad Plahotniuc și al lui Ilan Șor. Potrivit șefului statului, Goncharenko „are probleme la Moscova” și ar fi încercat să obțină cetățenia Republicii Moldova prin programul „Cetățenie contra investiții”, lege care a fost anulată după plecarea PD de la guvernare. Goncharenko ar fi depus dosarul la guvernul Filip, dar acest dosar nu a ajuns la președinție, a declarat Igor Dodon.


Explicând de ce Chișinăul vrea să împrumute bani din Rusia, Igor Dodon a declarat că în ultimii 5-6 ani, Republica Moldova a accesat 500-600 milioane de euro, „inclusiv de la români 100 de milioane”, investite în infrastructură. „Acum trebuie să ne ocupăm de drumuri. Banca Mondială, Banca Europeană pentru Investiții și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare continuă finanțarea proiectelor de infrastructură început, dar nouă ne trebuie bani pentru încă 350 de km suplimentar.

În interviul cu Europa Liberă șeful statului a vorbit și despre perspectivele mandatului guvernului condus de Ion Chicu, și despre relațiile de mai departe cu partenerii occidentali. Dspre distrugrea munițiilor rusești de la Cobasna și despre următorii pași în relațiile cu regiunea transnistreană.

Igor Dodon despre concesionarea Aeroportului Chișinău, creditul rusesc și casarea munițiilor de la Cobasna
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 1:03:13 0:00


Europa Liberă: Pentru că a ajuns în actualitate un subiect nou-vechi – soarta Aeroportului Internațional Chișinău – să vă întreb: aeroportul este în ceață informațională pe moment?

Igor Dodon: „Sunt foarte multe speculații la acest subiect. Acest Aeroport Internațional Chișinău este proprietatea statului, el nu este vândut nimănui.”

Europa Liberă: Dar el e dat în concesiune?

Igor Dodon: „Este oferit dreptul de a fi gestionat pentru o anumită perioadă de către unele companii, care se autonumesc investitori. Atunci când a fost cesionat acest drept, când a fost semnat acest acord, noi considerăm că a fost semnat cu încălcarea legislației. Mai mult ca atât, condițiile în care a fost semnat acest acord sunt evident în detrimentul intereselor statului. Adică avem cel puțin două încălcări. Una: cum a fost organizat concursul, și acolo sunt foarte multe obiecții și a doua: în ce condiții. Vă amintesc condițiile că fiecare pasager care zboară din Aeroportul Internațional Chișinău plătește nouă euro.”

Europa Liberă: Și lupta se dă, de fapt, pentru acești nouă euro?

Igor Dodon: „Care rămân la investitor...”

Europa Liberă: Absolut.

Igor Dodon: „Nouă euro înmulțiți cu numărul de pasageri și o să vedeți volumul banilor încasați de pe noi cu Dvs. Dvs. ați zburat din Aeroportul Internațional Chișinău? Ați zburat.”

Europa Liberă: De multe ori.

Igor Dodon: „Și eu de multe ori... Noi am achitat acești bani care acum șmecherii aceștia – grup criminal eu îi numesc – spun că ei au făcut investiții. N-au făcut ei niciun fel de investiții, nimic.”

Adică avem cel puțin două încălcări. Una: cum a fost organizat concursul și a doua: în ce condiții…

Europa Liberă: Dar grupul criminal îl are în frunte pe Ilan Șor?

Igor Dodon: „Evident că a participat și Șor, au participat și alții în această combinație, în 2013, cu șase ani în urmă. Începem de la aceasta, adică este o tranzacție ilegală – unu. Doi: imediat după ce s-a schimbat guvernarea de la Chișinău, încă în iunie, ei au încercat să facă niște tranzacții, au găsit un investitor, pe care îl numesc Rothschild. Și ei au încercat să facă unele tranzacții ca să schimbe directorul...”

Europa Liberă: Ei cine, Ilan Șor?

Igor Dodon: „Grupul Șor. Să-l schimbe pe cel care va cesiona. Vă amintesc că, înainte de această tranzacție, dna prim-ministru Maia Sandu și dl Brînzan au avut o întrevedere cu dl Rothschild, care pe urmă a declarat că această tranzacție a fost acceptată și a avut loc cu acceptul Guvernului Maiei Sandu. Lucrul acesta este fixat în documente, făcut public ș.a.m.d.”

Europa Liberă: Dar tot atunci s-a pus sechestru se pare că pe activele lui?

Igor Dodon: „Așa... Imediat după aceea, eu am petrecut ședința Consiliului Suprem de Securitate și am cerut punerea sechestrului pe active, ca activele să nu plece.”

Europa Liberă: Recent, în ultimele zile, ieri sau alaltăieri am auzit o informație că Rothschild a cedat acest drept altcuiva.


Igor Dodon: „Păi haideți să fie clar pentru toți care ridică acum scandal: activele aeroportului, aeroportul nicăieri n-a plecat, cineva se joacă cu predarea dreptului de a avea dreptul – dreptul dreptului, dacă doriți – de a gestiona acest activ. Noi considerăm că toate aceste lucruri sunt ilegale, indiferent cine sunt ei: ruși, americani, europeni, dar acuși o să-i vedem dacă-s ruși sau nu, noi insistăm pe poziția că toate contractele trebuie să fie anulate și de gestionarea aeroportului trebuie să se ocupe doar statul, doar Guvernul Republicii Moldova. Acum în ceea ce ține de pretinși investitori ruși ș.a.m.d., nu sunt niciun fel de investitori ruși acolo. Așa cum n-au fost nici în anul 2013, care au participat în această licitație într-un aeroport din Habarovsk, mi se pare că. Niciun fel de investitori din Rusia nu sunt și nu au fost. La această etapă este vorba de o persoană controversată, care a avut relații foarte apropiate cu Plahotniuc și cu Șor, care de mai multe ori a fost la Chișinău până în iunie 2019.”

Europa Liberă: La cine vă referiți? La Andrei Goncearenko?

Igor Dodon: „Da. Eu cred că în timpul apropiat o să iasă mai multă informație referitor la legăturile lui cu fosta guvernare. Noi cunoaștem câteva date și ele au să iasă suplimentar. Adică este vorba de același cerc, aceleași persoane. O persoană care are probleme în Federația Rusă, care a încercat să obțină cetățenia Republicii Moldova prin programul cetățenie prin investiții, care a fost stopat. Apropo, cererea lui nici nu a ajuns la președinție, ea a rămas la Guvernul Filip.”

O persoană care are probleme în Federația Rusă, care a încercat să obțină cetățenia Republicii Moldova prin programul cetățenie prin investiții…

Europa Liberă: Ea nu este la președinție?

Igor Dodon: „Nu este pe rol la președinție. Eu am verificat ieri după ce am văzut această informație...”

Europa Liberă: Dar s-a ajuns până la decizia de a i se oferi această cetățenie a Republicii Moldova?

Igor Dodon: „Nu a fost niciun fel de decizie de oferire. Pur și simplu, noi avem informație că el a depus dosarul la Guvernul Filip.”

Europa Liberă: Și era în lista care aștepta atunci?

Igor Dodon: „Adică nu este vorba... pentru că am văzut mult scandal că investitori ruși, americani ș.a.m.d. Nu este vorba de un investitor rus, este vorba de o persoană care cândva a activat în niște companii din Federația Rusă și care are probleme inclusiv în Federația Rusă și acum se află mai mult la Londra.”

Europa Liberă: Să mai facem o precizare. El are tangențe cu Gazprom-ul?

Igor Dodon: „Eu nu l-am verificat dacă are sau nu; la sigur, acum nu are. Că a activat cândva, sunt foarte multe persoane care au activat în întreprinderi de stat din Federația Rusă și au plecat de acolo, având probleme cu unele activități mai puțin legale. Asta ține de altă latură, pentru că...”

Europa Liberă: El ar putea să intre în posesia acestui activ?

Igor Dodon: „Nu poate să intre nimeni în posesia aeroportului. Haideți să spunem așa cum este. Aeroportul este de stat, aeroportul este proprietatea statului. Gestiunea care se face în baza unui acord ilegal din anul 2013 este atacată în judecată și noi o să anulăm, mai devreme sau mai târziu, acest contract. Noi ne dorim mai repede. Acum haideți să vedem ce s-a întâmplat în aceste zile, ieri. O acțiune concertată.”

Europa Liberă: Așa credeți Dvs. că este concertată?

Igor Dodon: „La sigur!”

Europa Liberă: De către cine?

Igor Dodon: „Între așa-numita opoziție, între PAS, unii deputați de la PD și așa-numiții investitori. Timpul va scoate la iveală. Eu știu mai multe detalii...”

Europa Liberă: Dar nu vreți să le spuneți?

Igor Dodon: „Eu știu când s-a discutat, unde și cu cine, pentru ca cineva să iasă...”

Europa Liberă: În afara Republicii Moldova s-ar fi putut purta aceste discuții?

Igor Dodon: „Inclusiv în afara Republicii Moldova și cei care au să privească interviul o să înțeleagă că eu știu la ce mă refer. Eu știu la ce mă refer.”

Europa Liberă: Dar nu vreți să spuneți din tabăra cărui partid sunt cei care au negociat?

Igor Dodon: „Sunt de la PAS, unii deputați de la PD, știm cine, care sunt în minoritate acolo. Și acest lucru care ieri a avut loc, această încercare de a presa și de a pune președinția și guvernul într-o lumină proastă, care acum toți și-au dat seama că toate chestiile acestea sunt aberații că, uite, s-a dus aeroportul la ruși și nu știu ce ș.a.m.d. Oameni buni, dar unde ați fost voi, când aeroportul l-a luat Șor? Dar când Rothschild negocia cu Maia Sandu pe ascuns prin Chișinău, prin oficiile unora, care noi știm unde și ea știe unde? Despre ce este vorba?”

Europa Liberă: Dar Dvs. ați încercat să lămuriți situația? Ce ar fi negociat Maia Sandu și Vadim Brînzan cu cel care voia să ajungă proprietar?

Igor Dodon: „Eu cred că ei trebuie să răspundă la această întrebare și au să răspundă la o anumită etapă la această întrebare în fața celor care le vor pune aceste întrebări. Nu sunt eu acela care...”

Europa Liberă: În instanță, lăsați să se înțeleagă?

Igor Dodon: „O să vedem, timpul o să arate, dar ceea ce s-a încercat în această... Foarte multă gălăgie în ziua de ieri și parțial în ziua de astăzi, este o încercare de a pune presiune pe noul guvern. O încercare, de fapt, nereușită. Eu vreau să-i văd acum cum vor merge ei cu moțiune de cenzură împotriva guvernului după ce s-a clarificat situația și se clarifică. Că nu are nimic Guvernul Chicu cu această situație și nu are nimic președintele Dodon cu această situație.”

Europa Liberă: Dar luați în calcul că ar putea să se ceară demisia guvernului?

Igor Dodon: „Orice grup de deputați, mai mult de 26 de deputați pot înainta moțiune de cenzură. Noi am înaintat, fiind în opoziție, mai multe moțiuni de cenzură, la vreo 4-5 guverne le-am cerut demisia, când eram în opoziție.”

Europa Liberă: Acum ar putea totuși voturile din tabăra ACUM-iștilor și celor din PD...

Igor Dodon: „Nicio șansă!”

Europa Liberă: ...să debarce guvernul.

Igor Dodon: „Cei care au încercat să lanseze aceste mișcări - o să le spunem numele mai târziu cu detalii, ei știu unde au fost, unde au călătorit, cu cine au negociat - sunt în minoritate. Ei nu au posibilitatea să demită Guvernul Chicu, dar încearcă să facă mai multe show-uri gratuite pentru cetățeni înainte de Anul Nou. Au văzut că nu au putut să meargă pe o moțiune de cenzură cu criza energetică, spuneau că n-o să avem gaz. Vă aduceți aminte, două săptămâni în urmă? Și spuneau că Guvernul Chicu și Dodon au să ne lase înainte de Anul Nou fără gaz și fără lumină...”

Europa Liberă: Problema s-a rezolvat, pentru că s-a negociat...

Igor Dodon: „Încă o secundă, nu mă întrerupeți, vă rog...”

Europa Liberă: OK.

Igor Dodon: „Și văzând că nu au reușit, că au dat-o în bară și noi le-am spus: „Nu vă grăbiți, o să fie și căldură, și lumină de Anul Nou”. Ei voiau să nu fie, dar am spus: „O să fie și la Maia Sandu cald și lumină când se va întoarce din concediu la ea în apartament, la toți o să fie”. Au văzut că nu au reușit pe acea filieră, au născocit alta. Născocită, concertată, pusă la punct! Ei bine, noi toate lucrurile astea le vedem. Așa că să punem punct aici.”

Europa Liberă: Pe mine mă surprinde altceva, dl președinte. Într-o zi, cel care a vrut să preia aeroportul a renunțat și chiar a doua zi s-a găsit alt doritor de a deveni proprietarul acestui activ.

Igor Dodon: „Eu pot să vă explic ce se întâmplă suplimentar.”

Europa Liberă: Foarte repede se întâmplă lucrul acesta, nu știu de ce.

Igor Dodon: „Păi totul a fost discutat între ei. Rothschild, care a primit garanții de la Guvernul Maiei Sandu că totul va fi bine, și am văzut că s-a mers foarte încet prin judecăți, nu știu, întâmplător sau nu, încercarea Guvernului Maiei Sandu de a anula concursul, cesiunea despre care vorbesc s-a împotmolit prin judecăți și o să spună că judecățile sunt de vină, dar eu știu că Ministerul Justiției a stopat acest proces și nu s-a mers...”

Europa Liberă: Acel Minister al Justiției?

Președintele Igor Dodon în studioul Europei Libere, 24 decembrie 2019
Președintele Igor Dodon în studioul Europei Libere, 24 decembrie 2019


Igor Dodon: „Acel Minister al Justiției, în septembrie anul curent... Noi cunoaștem aceste detalii. Rothschild a primit garanții că totul va fi bine. A venit un nou guvern, a venit poziția fermă a președintelui și Guvernului Chicu, că noi am petrecut ședința Consiliului Suprem de Securitate, unde eu am reconfirmat că noi anulăm contractul. Mai mult ca atât, noi am spus că vom deschide alt aeroport și aici este elementul de bază. Și vă spun de ce. Pentru că acest Aeroport Internațional Chișinău și schema pe care au pus-o la punct cu nouă euro per călător și cu tarife foarte ridicate pentru deservirea navelor, pentru ca aeroportul să aibă venituri, imediat ce se deschide o alternativă, dispare monopolul, evident că pasagerii au să meargă la alt aeroport.

Eu știu că ultimii un an și jumătate-doi au fost mulți investitori care au vrut să investească în Mărculești din contul lor, pentru că cineva ne critica că, uite, statul o să investească, statul n-o să investească în acest aeroport. Noi vom face drumuri, școli, grădinițe, dar investitorii vor investi. Și vom scoate monopolul și când a înțeles așa-numitul investitor că, pe de o parte vine Guvernul Chicu să anuleze contractul, pe de altă parte, Dodon a spus că vor fi alte aeroporturi și monopolul s-a finalizat, ce le-a rămas să facă? Au spus: „Luați-l înapoi”. Și l-au dat lui Șor înapoi, pentru că persoana asta îi tot cu Șor.

Prețuri enorme! Enorme din cauza acestui monopol. Vor fi alte prețuri și pasagerii se vor duce în altă parte…

Li l-a dat înapoi și nu știu i-a dat banii înapoi pe care i-a plătit Rothschild înapoi sau nu, asta deja trebuie să ne clarificăm; o să se clarifice ei. Și au început campania masivă împotriva guvernului care vrea să deschidă încă un aeroport și să anuleze contractul, și au început campanie masivă în presă, că nu trebuie de deschis alt aeroport, că asta-i greșeală, că nu știu ce, să se cheltuie bani de la stat. Unde se cheltuie bani de la stat? Niciun leu de la stat! Aha, înseamnă că pe voi vă doare că o să apară cineva care o să dea prețuri mai ieftine la călători și n-au să zboare toți cu 350-400 de euro la Moscova sau cât îi acum pentru a zbura la Roma?! Prețuri enorme! Enorme din cauza acestui monopol. Vor fi alte prețuri și pasagerii se vor duce în altă parte. Cum pleacă acum cu automobilul la Iași, ca să zboare de la Iași, că-i mai ieftin de 5 ori sau de 3 ori, vor pleca la Mărculești sau la Bălți, sau în altă regiune. Iată care-i explicația.”

Europa Liberă: Și în cât timp va deveni clar care va fi soarta de mai departe a acestui aeroport?

Igor Dodon: „Eu cred că sunt două filiere. Prima e a judecății, că noi vom..., am pus sarcina față de Ministerul Justiției, față de toți funcționarii, că noi trebuie să amplificăm procesul, mai repede să anulăm aceste acorduri, dar paralel este foarte importantă anularea monopolului, demonopolizarea pieței serviciilor auto, ceea ce înseamnă de urgență deschiderea posibilității de a opera curse avia pentru pasageri de la alte aeroporturi. Și eu cred că Mărculești în luna mai ar putea fi deschis.”

Europa Liberă: Dar acest miliardar rus va deveni proprietar?

Igor Dodon: „A treia oară mă întrebați.”

Europa Liberă: Dar tot nu mi-e clar.

Igor Dodon: „Dacă v-am spus că nu devine nimeni proprietar la niciunul din cel puțin aeroporturile care vor veni – Chișinău și Mărculești. Mărculeștiul va fi doar de stat. La alte aeroporturi vor fi concursuri și vedem, pentru că trebuie investiții mai mari. Este vorba de zeci sau poate sute de milioane de dolari.”

Europa Liberă: Dar pentru că insistați pe ideea demonopolizării în acest domeniu, la Mărculești bani de unde vor fi găsiți?

Igor Dodon: „Din contul întreprinderilor de stat. Sunt câteva întreprinderi de stat – încă o dată, nu din buget, nu luăm acum din buget –, sunt câteva întreprinderi de stat care oferă servicii...”

Europa Liberă: Dar care sunt aceste întreprinderi?

Mărculeștiul va fi doar de stat…

Igor Dodon: „Guvernul se ocupă, nu am intrat în detalii. Din domeniul respectiv, nu de la Moldova-Gaz sau de la Moldtelecom, din domeniul respectiv, din domeniul aviației. Sunt câteva întreprinderi care au unele încasări, au unele venituri care ar putea fi utilizate – bani nu mari – pentru ca Mărculeștiul să devină funcțional.”

Europa Liberă: Dar s-a făcut un studiu de fezabilitate, s-a văzut cam câți bani ar trebui?

Igor Dodon: „Guvernul se ocupă de acest lucru. Ei au făcut toate analizele, ei au specificat și perioada, că în luna mai deja poate fi operațional acest proiect.”

Europa Liberă: Dat în exploatare...

Igor Dodon: „Da. El și acum poate primi nave la aterizare, dar problema e că, din câte știu eu, nu au iluminare în perioada de noapte, totuși trebuie de făcut toate condițiile. Și doi: terminalul de pasageri este într-o stare nu prea bună și dacă vorbim de curse internaționale de pasageri trebuie să facem puțină reparație.”

Europa Liberă: Dar ziceți că infrastructura ar permite, începând de astăzi, să se efectueze zboruri?

Igor Dodon: „Toată infrastructura... este infrastructura specifică, specializată de primire a navelor este. Vă spun, din câte înțeleg, sunt necesare investiții în terminal, pentru ca să fie mai comod, mai frumos, să spunem așa, și doi: iluminarea nocturnă pentru a primi avioanele.”

Europa Liberă: Dar suma banilor nu e cunoscută?

Igor Dodon: „Nu este o sumă de zeci de milioane de dolari ș.a.m.d. Este o sumă pe care pot s-o acopere întreprinderile de stat din veniturile lor.”

Europa Liberă: Eu revin și la întrebarea dacă, eventual, totuși se poate reconfigura puterea în Legislativul Republicii Moldova și să se ajungă la debarcarea actualului guvern, Dvs. vă arătați încrezător că executivul își va continua mandatul, pentru că nu s-ar aduna o majoritate confortabilă pentru a-l debarca. Asta înseamnă că ați...

Igor Dodon: „Haideți să facem un simplu calcul.”

Europa Liberă: Da.

Igor Dodon: „Blocul ACUM (Nu știu, el mai există, îi mort, îi viu? Treaba lor, dar să spunem că-s toți împreună, acolo au mai plecat 3, separat, 2...), să spunem că-s 26, punem acolo încă 7 de la Șor, că ei acum îs împreună, apropo...”

Europa Liberă: Cum sunt împreună?...

Igor Dodon: „Eu știu despre ce vorbesc. Punem 7 de la Șor, îs 33...”

Europa Liberă: Dar deschideți paranteza, când ziceți că știți despre ce vorbiți...

Igor Dodon: „N-o s-o deschid. E devreme.”

Europa Liberă: Adică, deputații Șor sunt împreună cu deputații Blocului ACUM?

Igor Dodon: „Au interes comun acum. E vorba de 33 de deputați. Le mai trebuie 18 din cei 30 de la PD. Nu știu, haideți să vedem...”

Pentru socialiști e indiferent când să mergem la alegeri, acum sau peste un an, peste doi, sau peste trei…

Europa Liberă: Dar câți din PD ar fi de partea socialiștilor, ca să facem alt calcul?

Igor Dodon: „Ei nu-s de partea socialiștilor sau de partea celor de la ACUM. Din câte înțeleg eu, deputații din PD și-ar dori să susțină un guvern care vine cu unele programe sociale, inclusiv cele pe care le-au promovat ei fiind la guvernare. Doar multe din inițiative sunt inclusiv inițiative de-ale lor. Pe de altă parte, eu cred că ei nu au interesul să meargă la anticipate atâta timp cât nu s-au reformat total. De aceea, eu cred că Partidul Democrat are nevoie de ceva timp. Pentru socialiști, pentru noi e indiferent când să mergem la alegeri, acum sau peste un an, peste doi sau peste trei. Evident că noi ne-am dori ca să fie această majoritate, acest guvern care are o majoritate (are sau nu are), să fie o stabilitate oarecare cel puțin încă un an de zile pentru ca să reușim să implementăm acele reforme pe care ni le-am pus drept scop.”

Europa Liberă: Fruntașii PD au promis să se reformeze imediat după Anul Nou, iar pe de altă parte se vorbește că în sânul acestui partid ar exista trei tabere, inclusiv tabăra dlui Nichiforciuc, care ar susține actualul Guvern Chicu, tabăra dlui Filip, care se arată cât de cât deschiși și pentru discuții cu cei din Blocul ACUM. S-ar părea că mai există și Andrian Candu cu cineva acolo, pe care să-i aibă sub tutela lui...

Igor Dodon: „În orice partid ca și în orișicare familie tot timpul sunt păreri diverse. Eu am avut o discuție cu fracțiunea Partidului Democrat...”

Europa Liberă: Cu toți 30?

Igor Dodon: „Cu toți 30 a fost, atunci, pe data de 13...”

Europa Liberă: Atunci când trebuia să i se ofere sprijin Guvernului Chicu?

Igor Dodon: „Da. Pe data de 13 noiembrie am avut o discuție cu întreaga fracțiune. Vă deschid parantezele, am mai avut o discuție cu fracțiunea Partidului Democrat săptămâna trecută sau cu o săptămână în urmă.”

Europa Liberă: Tot cu 30?

Igor Dodon: „Toți erau, mi se pare, sau 26. Nu-mi amintesc. Conducerea fracțiunii era și a partidului la Parlamentul Republicii Moldova, pentru că am avut atunci o discuție cu Zinaida Petrovna, pe urmă am discutat ceva cu dl Diacov și el a spus că la noi e fracțiunea, am intrat și m-am salutat cu ei, nicio problemă. De aceea, ce au pe intern, asta-i problema fiecărui partid, dar trebuie să constatăm un lucru clar: influența fostei conduceri a PD – mă refer la dl Plahotniuc – în Partidul Democrat, în actuala fracțiune și în partid a scăzut dramatic. Poate mai influențează doi-trei exponenți...”

Europa Liberă: Doi-trei ar fi Andrian Candu și încă unu-doi?

Igor Dodon: „Eu nu dau nume...”

Europa Liberă: Eu numesc.

Dacă se va merge pe demisia guvernului Chicu, vor fi alegeri parlamentare anticipate…

Igor Dodon: „Dvs. puteți să ghiciți... Poate mai sunt două, trei, patru persoane, dar în mare parte ei înțeleg foarte bine că trebuie să reformeze partidul. Ei sunt destul de hotărâți să schimbe lucrurile, ei înțeleg că au avut de pătimit ca imagine – Partidul Democrat – și eu știu că ei muncesc în această direcție. De aceea, ce vor decide ei – să susțină în continuare guvernul Chicu sau să meargă la anticipate, pentru că trebuie să spunem un lucru foarte clar: nu va fi alt guvern în această legislatură, decât guvernul Chicu.”

Europa Liberă: Dar remanieri guvernamentale ar putea să fie?

Igor Dodon: „Eu vreau să accentuez: dacă se va merge pe demisia guvernului Chicu, vor fi alegeri parlamentare anticipate. Nu există altă formulă. Nu cred că în altă formulă s-ar găsi compromisul și nu cred că este în interesul Maiei Sandu să se așeze cu Șor și cu cineva de la PD să facă guvern nou în această legislatură. Dacă vor face, le urez succes, dar insist că în această legislatură, în acest parlament va fi guvernul Chicu sau vor fi alegeri parlamentare anticipate. Dacă cineva își pune ca scop să meargă la alegeri anticipate, eu cred că socialiștii sunt pregătiți pentru acestea.”

Europa Liberă: Dar Dvs. mai rămâneți la ideea că, dacă se declanșează alegerile parlamentare anticipate, trebuie să aibă loc concomitent cu alegerile prezidențiale?

Igor Dodon: „Posibil, posibil. Eu știu, pe mine chiar m-au întrebat unii colegi, chiar și unii ambasadori dacă-i posibil lucrul acesta, pentru că este o prevedere a Constituției că în ultimele șase luni de mandat președintele nu are dreptul să dizolve parlamentul, dar este hotărârea Curții Constituționale (nu-mi amintesc din ce an, că-s multe, sunt multe hotărâri ale Curții Constituționale), care spune foarte clar că... adică dă posibilitate în caz dacă guvernul pleacă în demisie și nu este ales altul. Adică, dacă ar fi alegeri parlamentare anticipate, ar fi bine să fie odată cu prezidențialele, dar eu rămân pe aceeași poziție și insist că sunt șanse foarte mari – foarte mari! – că acest parlament să-și ducă mandatul până la sfârșit, până în 2023, împreună cu Guvernul Chicu.”

Europa Liberă: Așa spuneați și despre Guvernul Sandu...

Igor Dodon: „În ceea ce ține de Guvernul Sandu, eu am venit cu mai multe propuneri, ca să îmbunătățim lucrurile. Dna Maia Sandu a putut să facă câțiva pași simpli și situația ar fi fost cu totul alta. S-a mers pe ambiții sau s-a dorit... - noi am discutat, nu vreau să revin la subiectul acesta –, sau s-a dorit să revină într-o formulă mai confortabilă cum ar fi opoziția parlamentară, poate asta le-a fost soluția la acea etapă. Văd că nu este salutată de toți membrii fostului Bloc ACUM. Eu cred că a fost o greșeală. Tot mai mulți înțeleg că a fost o greșeală ceea ce a făcut dna Sandu pe data de 5 noiembrie a.c., dar timpul va arăta.”

Europa Liberă: Tocmai ați revenit din vizita de la Moscova și dacă să-l citez pe liderul comuniștilor Vladimir Voronin, el crede că nu este întâmplător că revenirea Dvs. a coincis cu ceea ce se întâmplă actualmente la Aeroportul Internațional Chișinău. Dar întrebarea mea era: ce ați negociat sau ce ați discutat despre acele 300 de milioane de dolari care trebuie să ajungă în Republica Moldova?

Igor Dodon: „Vedeți cum încercați din nou să schimbați accentele? Îl citați pe Vladimir Nicolaevici, care „spit i vidit” (doarme și vede) cum să-l anine pe Dodon și pe socialiști și plasați iar cu aeroportul. Nu trebuie să speculăm.”

Europa Liberă: Eu l-am citat. El aseară a făcut declarațiile acestea.

Igor Dodon: „Noi putem să cităm foarte multe lucruri. Vladimir Nicolaevici trebuie citat pentru povești copiilor înainte de „Noapte bună!”, știți?, înainte de somn. Iaca acolo el îi foarte bun, spune anecdote bune, e un bunel... Îl stimez pentru ceea ce a făcut pentru Republica Moldova și eu tot timpul am spus lucrul acesta, pur și simplu, ce este foarte important, trebuie să știi când să pleci. Cel mai important pentru un politician - noi am discutat cu Dvs. și cu alte ocazii - la timp să te duci, nu să te ducă.”

Europa Liberă: Dar de ce dacă Dvs. vorbiți de bine despre el, el nu vorbește de bine despre Dvs.?

Moldova -- Președintele Igor Dodon în studioul Europei Libere/President of Republic of Moldova in RFERL studio, 24Dec2019
Moldova -- Președintele Igor Dodon în studioul Europei Libere/President of Republic of Moldova in RFERL studio, 24Dec2019


Igor Dodon: „Pentru că el nu poate depăși sentimentul intern că cineva a reușit din echipa lui - eu m-am învățat de la el, am fost ucenicul lui – că cineva din ucenicii lui a reușit fără el să facă ceva. Să facă un partid politic puternic, să învingă la alegeri - parlamentare, prezidențiale, alegeri locale în municipiul Chișinău. Ion Ceban, Dodon Igor, Greceanîi, Irina Vlah erau cei mai apropiați ai lui Voronin, Voronin tot timpul ne punea pe noi ca exemplu. Acum când am reușit fără el, noi suntem cei mai răi. Eu cred că este o trăsătură nu tocmai cea mai bună. Eu, de exemplu, m-aș bucura când cineva din echipa mea, chiar dacă la o anumită etapă o să hotărască să meargă separat din diferite motive...”

Europa Liberă: N-o să-i purtați pică?

Igor Dodon: „Nu. Dacă o să plece, înseamnă că eu o să fiu vinovat, nu ei, eu am să fiu, că nu am putut să-i țin alături. De aceea, Voronin trebuie să-și pună întrebarea: de ce au plecat oamenii ăștia de la mine? Eu o să mă bucur dacă cineva din echipa mea o să obțină rezultate la o anumită etapă. Și o să spun bravo, uite am depus și eu un anumit efort să-i fac așa de buni ca ei să învingă, așa că haideți să dăm... O să fie multe.”

Europa Liberă: Despre asta o să judecăm peste 10, 15 ani.

Igor Dodon: „Prea mult 15 ani. Eu cred că mai repede. În ceea ce ține de Moscova...”

Europa Liberă: Haideți să vorbim de această linie de creditare de 300 de milioane.

Igor Dodon: „Începem întâi cu linia de creditare în genere și pe urmă vorbim despre Moscova. Eu tot timpul am insistat pe poziția că noi trebuie să accesăm surse externe pentru investiții în economie, investiții în infrastructură. Și trebuie să recunoaștem că pe parcursul ultimilor 10 ani noi am accesat credite de sute, chiar o să iau cifra exactă, mi se pare că 500 sau 600 de milioane de euro în ultimii 5-6 ani, care au fost investiți fie în infrastructură, fie în proiecte sociale. Uitați-vă, credit de la români - 100 de milioane, care au fost investite în grădinițe. Este un lucru bun? Este un lucru bun, pentru că noi nu avem resursele necesare să mergem masiv cu investiții în infrastructură. Pentru anul viitor, guvernul și-a pus ca obiectiv să venim cu investiții majore în drumuri, ajunge să plombăm, plombezi aici, mâine sare plomba din partea cealaltă. De aceea trebuie să mergem cu investiții majore în drumuri, pentru că investiția în drumuri dă valoare adăugată pe lanț.

Pentru acești 350 km de rum de la BERD, BEI putem să obținem banii în 2021-2022, dar noi dorim în primăvară să începem…

Ne-am uitat: unde, cine poate să ne ofere aceste credite? BERD-ul, BEI-ul? Deja au vreo câteva sute de milioane de dolari care acum se implementează proiecte în drumuri. Iată, toate drumurile naționale care se repară anul trecut și anul viitor – noi avem grafic, eu am graficul –, toate-s finanțate de Banca Mondială, Banca Europeană de Investiții, Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare. Toate aceste bănci continuă finanțarea proiectelor de infrastructură. Nouă ne trebuie încă la vreo 350 km la anul să începem reparația. BERD-ul, BEI-ul au spus OK, dar procedurile lor de achiziție și de negocieri o să dureze aproape un an de zile. Adică pentru acești 350 km suplimentari de la BERD, BEI putem să obținem în 2021-2022 începerea lucrărilor, dar noi dorim în primăvară să începem.”

Europa Liberă: Și de la Rusia mai repede pot fi obținuți acești bani?

Igor Dodon: „Ajungem la Rusia. Noi vrem mai repede să începem, noi vrem în luna martie deja tractoarele să fie în câmp.”

Europa Liberă: Întâmplător sau nu că e o coincidență cu anul electoral prezidențial?

Igor Dodon: „Nu are nimic una cu alta. Iarăși vă legați de alegerile acestea. Eu cred că lucrul acesta trebuia să-l facă Maia Sandu. Și eu în luna august am avut o discuție cu dumneaei și pe urmă o discuție cu Hogan, ambasadorul SUA. Și le-am spus: „Uite, noi anul viitor, indiferent, eu sper ca să se mențină guvernul, noi trebuie să venim cu investiții majore în infrastructură. Două lucruri, haideți să mergem pe social și iaca proiectele”. Și le-am dat acele 10 proiecte care au fost aprobate de parlament, pe care Maia Sandu nu voia să le aprobe. Zic, mergem cu socialul și mergem cu infrastructura, pentru că ați văzut că la o anumită etapă încrederea în Guvernul Maia Sandu a început să scadă. Și eu am spus: „Ca să schimbăm această tendință, trebuie să mergem pe aceste două filiere”, Maia Sandu și guvernul n-au acceptat. Am numit alt guvern care a acceptat. Ajungem la credit, ca să nu sărim...”

Europa Liberă: Da, dar Dvs. sunteți economist. Era bine să fie incluși acești bani în bugetul pentru anul viitor nefiind negociați?

Igor Dodon: „Care bani?”

Europa Liberă: 300 de milioane. O parte din ei?

Igor Dodon: „O parte sunt incluse, ceea ce sunt incluse sunt deja surse de finanțare, ceea ce nu sunt incluse...”

Europa Liberă: Dar fac parte din această sumă?

Igor Dodon: „Nu, nu, nu fac parte.”

Europa Liberă: Din acest credit rusesc nu fac parte?

Igor Dodon: „Haideți să vă spun așa: nu toate 300 sunt incluse în buget, pentru că deficitul acela pe care eu îl numesc deficit investițional este cu mult mai mic. Și este o practică, uitați-vă, de exemplu, creditul românesc care trebuia să fie pentru anul următor, în proiectul bugetului elaborat de Maia Sandu, el era inclus în buget, cu toate că încă nu era semnat contractul, nu era negociat. De aceea în ceea ce ține de venirea banilor investiționali, vorbim acum pe termeni financiari, bugetari, ei se includ și dacă banii aceștia vin – execuți, nu vin – nu execuți. Și atunci dispare și deficitul. Și acum să revenim la creditul rusesc...”

Europa Liberă: Și Dvs. ziceți că ministerele urmează să negocieze condițiile abia în luna ianuarie?

Igor Dodon: „Acuși vă spun. Guvernul Chicu care azi-mâine împlinește cinci săptămâni prima vizită oficială a făcut-o în federația Rusă și a solicitat anume pentru drumuri bani, credit. Rușii au spus: „OK, noi trebuie să verificăm ce putem și în ce condiții”, pentru că noi am spus foarte clar că noi nu putem să accesăm acești bani în condiții mai dezavantajoase decât ceea ce obțineam de la colegii noștri din Occident, de la BERD, BEI, aceiași români ne dădeau cu 1,5%, de exemplu. Pentru că au venit chinezii, am avut întrevederi cu chinezii și ei sunt gata să ne dea cu 2,6% și le-am spus că pentru noi nu-i convenabil.”

Europa Liberă: Dar de la Rusia cu cât va fi accesat acest credit?

În luna februarie noi trebuie să ratificăm în parlament acordul de credit cu Rusia…

Igor Dodon: „De aceea, rușii au început discuțiile lor pe intern. Săptămâna trecută am discutat vineri cu dl Putin la Sankt Petersburg, am convenit ca în luna ianuarie Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova și Ministerul Finanțelor al Federației Ruse trebuie să aibă o întrevedere, să definitiveze toate detaliile, poate o să fie două tranșe: 150 de milioane în ianuarie, 150 de milioane în luna mai, de exemplu, pentru că să nu-i luăm pe toți ca să putem să-i valorificăm. Dar în luna februarie noi trebuie să ratificăm în parlament acest acord și să mergem înainte cu proiectele de infrastructură.”

Europa Liberă: Nu ați spus procentul la care se va da creditul.

Igor Dodon: „Ei discută. Noi le-am spus condițiile noastre, noi le-am spus că noi vrem în condiții similare celor cu care obținem de la partenerii noștri occidentali. Ei au primit această informație și acum o examinează.”

Europa Liberă: Ați văzut: pe rețelele de socializare mulți se întreabă din moment ce Rusia încearcă să acceseze din afară finanțe, de ce ar oferi atât de ușor Republicii Moldova acest credit?

Igor Dodon: „Rusia masiv transformă rezervele sale valutare în aur, Rusia are un fond de stabilizare extrem de mare, foarte mare. Rusia are resurse financiare suficiente, pentru că eu când am vorbit cu dl Putin vineri, i-am spus: „Uitați-vă, ce ne interesează”. El a spus că «для нас это, наверное, не проблема» (cred că pentru noi aceasta nu reprezintă o problemă).”

Partea a doua a interviului va urma...

XS
SM
MD
LG