Lilian Darii: „Nimeni nu pune la îndoială faptul că trupele ruse se află pe teritoriul Republicii Moldova ilegal”

La Adunarea Generală a ONU

Viceministrul de externe despre așteptările delegației moldovene de la Adunarea Generală a Națiunilor Unite.

Viceministrul de externe Lilian Darii a spus într-un interviu acordat Europei Libere de la New York, unde îl însoțește pe premierul Pavel Filip la Adunarea Generală ONU, că încă nu se știe dacă pe agenda ei se va afla retragerea trupelor rusești din regiunea transnistreană. Darii a spus că cererea Moldovei de includere a acestui punct pe agendă va fi discutată mai întâi într-un comitet general. „Sper să fie un vot pozitiv”, a spus Darii. În Comitetul General este reprezentată, alături de alte 22 de țări, Federația Rusă, ca membru permanent al Consiliului de Securitate ONU. Deciziile în comitet se iau de obicei prin consens, dar dacă se ajunge la vot decide majoritatea simplă. R. Moldova a trimis în luna august la ONU cererea de discutare a retragerii trupelor rusești din stânga Nistrului, stârnind criticile Rusiei, ale separatiștilor de la Tiraspol și ale președintelui pro-rus Igor Dodon.

Your browser doesn’t support HTML5

Interviu cu Lilian Darii

Europa Liberă: Liderii lumii se adună la New-York pentru a participa la această Adunare Generală a ONU, unde continuă dezbaterile oficiale. Republica Moldova va fi reprezentată de o delegație în frunte cu premierul Pavel Filip. Când va vorbi dumnealui de la înalta tribună a ONU?

Lilian Darii: „El va vorbi vineri, în jurul orelor 10, ora New-Yorkului.”

Europa Liberă: Prin ce este importantă această prezență a Republicii Moldova la Adunarea Generală a Națiunilor Unite?

Lilian Darii: „Este o tribună de la care Republica Moldova poate să-și expună punctele de vedere asupra evoluțiilor de pe mapamond și să puncteze acele momente, acele chestiuni care sunt importante pentru dezvoltarea Republicii Moldova.”

Lilian Darii, la lucrările Adunării Generale a ONU

Europa Liberă: Republica Moldova a cerut încă luna trecută ca pe agendă să fie trecută și dorința sa ca Federaţia Rusă să-și evacueze trupele și munițiile din stânga Nistrului. Ce-i drept, discuțiile s-au transferat pentru o dată mai târzie. Chiar credeți în izbândă?

Lilian Darii: „Chestiunea retragerii trupelor Federaţiei Ruse din Republica Moldova a fost întotdeauna pe agenda inclusiv a ONU. Nu din punct de vedere procedural, printr-un punct de pe agenda Adunării Generale, dar pe parcursul a 26 de ani de participare a Republicii Moldova la lucrările segmentului înalt al Adunării Generale ONU întotdeauna în declarațiile de pe înalta tribună a ONU s-a vociferat insistența noastră pentru retragerea trupelor străine, trupelor ruse, de pe teritoriul Republicii Moldova.

În acest an s-a purces la includerea unui punct adițional pe agenda lucrărilor Adunării Generale ONU. Există anumite proceduri – la ședința care a avut loc în 12 septembrie s-a decis ca examinarea acestui punct să fie amânată pentru 23 octombrie. Credem că ne va reuși să includem acest punct, deoarece nimeni nu pune la îndoială faptul că trupele ruse se află pe teritoriul Republicii Moldova ilegal.

Aș vrea să fac o distincție clară – includerea acestui punct nu vizează contingentul militar rus care este în componența forțelor de menținere a păcii din Zona de securitate, după cum se speculează în anumite mijloace de informare în masă.”

Europa Liberă: Domnule Darii, dar cum s-a ajuns la acest rol diferențiat al trupelor operative și al celor de pacificare?

Lilian Darii: „Forţele de menţinere a păcii sunt dislocate în conformitate cu Acordul de încetare a focului din 1992, de aceea ele au o anumită acoperire juridică. Pe când forțele din așa-zisul grup operativ al trupelor ruse se află ilegal, pentru că nu au o bază juridică pentru aflarea lor pe teritoriul Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Dar acest rol diferențiat din partea Federaţiei Ruse pune Moldova într-o poziție defensivă?

Lilian Darii: „Nu cred. Sunt două contingente distincte. Poziția Republicii Moldova față de operațiunea de menținere a păcii este la fel binecunoscută. Ne dorim transformarea actualei misiuni într-o misiune cu mandat internațional și care să aibă în componență forțe militare din mai multe țări.”

Europa Liberă: Republica Moldova de mai mult timp insistă pe ideea unor trupe de pacificare sub mandat internațional. Dar se pare că e o singură voce într-un cor mai mare.

Lilian Darii: „Am putea spune că avem susținere și în alte capitale. Dar este un proces. Noi întotdeauna ne-am expus și ne vom expune poziția noastră. Este nevoie de timp și sunt necesare negocieri, conlucrare cu alți parteneri și atunci cred că ne va reuși.”

Europa Liberă: Federaţia Rusă s-a angajat încă la summitul OSCE de la Istanbul din 1999 să-și retragă trupele și munițiile din zona de est a Republicii Moldova. Urma să se termine acest proces până în 2002, lucru care nu s-a întâmplat. Și de atunci nici măcar o pușcă nu a mai fost retrasă…

Lilian Darii: „Da, într-adevăr, deciziile summitului OSCE de la Istanbul nu au fost implementate. Trebuie să remarcăm că deciziile acestui summit nu au forță juridică. Noi am sperat în angajamentul politic al Federaţiei Ruse de a-și retrage trupele. De asemenea, în paralel în 1994 am încheiat un acord cu Federaţia Rusă privind retragerea trupelor de pe teritoriul Republicii Moldova. Cu părere de rău acest acord nu a fost ratificat de Duma de Stat a Federaţiei Ruse, de aceea el este nul. Iarăși, ultimul vagon cu muniții stocate la Colbasna a plecat din Republica Moldova în 2004. De atunci, într-adevăr, nu am înregistrat progres.

Poziția noastră rămâne neschimbată – trupele străine pe teritoriul unui alt stat pot staționa doar cu consimțământul statului-gazdă, ceea ce nu e cazul în Republica Moldova. Nu ne vom schimba poziția. Vom depune eforturi să continuăm pentru a atinge obiectivul scontat – retragerea trupelor, inclusiv și prin includerea acestei chestiuni în cadrul sesiunii ONU.”

Europa Liberă: Dvs. ați spus că cererea Republicii Moldova privind retragerea completă a trupelor străine va fi discutată la una din ședințele de luna viitoare ale Adunării Generale ONU. La ce vă așteptați?

Lilian Darii: „Este o chestiune mai complicată în cadrul ONU. Decizia de a include acest punct pe agenda Adunării Generale se va discuta inițial în Comitetul general, din care fac parte 22 de state. Noi sperăm la un vot pozitiv în cadrul acestui Comitet.”

Europa Liberă: Dar va urma și reacția Federaţiei Ruse. Cererea Guvernului de la Chişinău către ONU a fost aspru criticată de Moscova, inclusiv de șeful diplomației ruse, dl Lavrov…

Lilian Darii: „Pot doar să repet că poziția noastră rămâne una neschimbată în ceea ce privește necesitatea retragerii trupelor staționate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova. De aceea noi și dorim să ne angajăm într-un dialog inclusiv cu Federaţia Rusă privind retragerea.”

Europa Liberă: Dar Rusia cere o soluție politică, adică un statut special pentru această regiune, și în paralel să fie evaluate și trupele sale de pe teritoriul Republicii Moldova. E o idee acceptabilă?

Lilian Darii: „Nu vedem o corelație dintre necesitatea retragerii trupelor și procesul de reglementare a conflictului transnistrean. Poziția noastră în ceea ce privește reglementarea este de asemenea foarte clară – ea trebuie să se bazeze pe integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova, cu oferirea unui statut special regiunii transnistrene.”

Europa Liberă: Și, ca o precizare - știți cumva când s-ar putea reuni în formatul de negocieri 5+2 actorii chemați să soluționeze această problemă transnistreană?

Lilian Darii: „Există premize pentru a ne mișca înainte pe discutarea unor anumite probleme și de aceea sunt anumite speranțe că în toamna acestui an ar putea avea loc o ședință a formatului 5+2.”