Nicolae Dandiș: „Cum funcționăm, cine decide cum se lucrează? Or, astăzi, legea nu permite votul on-line”

Nicolae Dandiș

Un interviu cu primarul municipiului Cahul, Nicolae Dandiș.

La Cahul, trei membri ai Comisiei Situații Excepționale, inclusiv președintele raionului, sunt suspectați de infecție cu coronavirus. Primarul municipiului Nicolae Dandiș spune că lucrează de acasă, dar nu e ușor să iei masuri de la distantă, mai cu seamă când este nevoie de un vot sau o semnătură. Edilul vorbește despre situația din oraș.

Your browser doesn’t support HTML5

Interviu cu primarul orașului Cahul, Nicolae Dandiș



Nicolae Dandiș: „Mulți se întreabă, ce am putea face exact pentru ca, cumva, să diminuăm răspândirea virusului. Regulile care au fost aprobate prin hotărârile comisiilor pentru situații excepționale sunt eficiente, dacă sunt respectate de către cetățeni. Și aici, principala noastră muncă ca și primari – să fim convingători, oamenii care au încredere în noi să ia aceste măsuri serioase de protecție și să nu subestimeze sau să ignore aceste recomandări, pentru că ține, în primul rând, de sănătatea lor, a fiecăruia, și a comunității, și a țării în general. Deci, asta este o muncă enormă și care poate mai puțin se vede pe lângă cele care țin direct de sarcinile noastre de a lua acele măsuri de igienizare despre care vorbește toată lumea prin spațiile publice. La noi la fel, prin întreprinderile municipale, însă constat, în același timp, că toată lumea, oarecum, nu din exces de zel, dar fac mai multe măsuri, pentru că trebuie să întreprindă ceva, multe din ele nefiind eficiente, dar sunt cheltuiți bani publici și asta, pe de o parte, că este această necesitate de a face ceva, dar mai puțină rațiune și informație de la specialiști.”

Multe măsuri nu sunt eficiente, dar sunt cheltuiți bani publici...

Europa Liberă: Cum ar putea fi cheltuit judicios banul public, pentru că, oricum, o penurie financiară probabil că vă așteaptă inclusiv și pe dvs., cei care administrați treburile publice locale? Cum pot fi administrate resursele financiare pe care le aveți și dacă vă ajung?

Nicolae Dandiș: „Bani niciodată nu ajung pentru toate nevoile, dar s-a vorbit foarte mult de măsuri de igienizare. Pe lângă faptul că foarte mulți la nivel de toate autoritățile, nu numai locale, instituții de stat, a fost o perioadă că nu știa lumea de unde să cumpere dezinfectanți și soluții, care ar trebui să fie ele, care-s eficiente, care-s pe bază de alcool, care pe bază de clor, unde poate fi aplicată soluție, unde nu, care suprafețe, cheltuiești bani pentru a dezinfecta un drum, care este impactul sau eficiența asupra acestui virus ca perioadă de viață a lui pe drum sau în alte spații. N-am văzut în spațiul public, mă refer la nivel de comunicare oficială, foarte clar focusate, explicate aceste mesaje, s-a creat impresia că, oameni buni, cât mai mult stropiți peste tot, ștergeți, ce faceți, că distrugem virusul, lumea neavând închipuire de specificul și de modul cum se răspândește. Deci, aici am sesizat eu totuși o lipsă de informație centralizată, lumea citește ce vrei de pe internet, sigur urmărește acum și ce fac țările vecine, este foarte multă informație, dar în același timp pentru anumite măsuri neclare din punctul de vedere al impactului. Legat de buget, evident că nu știm cum vor evolua lucrurile, deci scenariile pesimiștilor acum sunt mai multe.

### Vezi și... ### În căutarea unei soluții de salvare economică în perioada pandemiei


Bani cu siguranță vor trebui alocați, vom vedea și în funcție de recomandări și de hotărârile care vor fi luate la nivel național. Este nevoie de o mai bună comunicare între autoritățile centrale și locale și mă refer aici nu doar pe linia Inspectoratului de Situații de Urgență, dar și între autoritățile locale, reprezentanții anumitor autorități centrale, ministere sau instituții specializate, pentru că la un moment dat oamenii se întreabă, văd diferiți medici cu diferite păreri, cumva unii desenează situații apocaliptice, alții se arată mai optimiști, dar nu cred că e cazul acum să mințim oamenii sau să spunem că este totul sub control când ne uităm la sutele de decese care se petrec în lume.”

Europa Liberă: La Cahul, deocamdată, situația se pare că totuși este sub control, nu știu dacă aveți o evidență a populației, a celor care au plecat și au revenit și cât de mult se poate implica aici administrația publică locală.

Autoritățile fac tot ce le stă în puteri, dar există cifre care cumva ne depășesc pe noi în scenarii...

Nicolae Dandiș: „Sigur că se poate implica. Sincer să spun, mă uit la emoția pe care o transmit și starea de retrăire care o au primele persoane care comunică, mă refer la dna ministră a sănătății, la prim-ministru, din intervenție în intervenție se vede pe față acest lucru că sunt îngrijorați și au destule motive pentru acest lucru. Deci, noi trebuie să ne implicăm și să facem cât mai mult, să întreținem starea de spirit a oamenilor și să aibă convingerea că autoritățile fac tot ce le stă în puteri, dar există cifre care cumva ne depășesc pe noi în scenarii. La nivel de raionul Cahul s-a comunicat și astăzi public că se operează cu cifra de șapte persoane infectate și aproape 900, iată cred că lumea un pic subestimează cifra celor care sunt izolați sau care cumva, direct sau indirect au avut contacte sau au revenit de peste hotare. Deci, aceste cifre sunt foarte mari, la nivel de raion sunt aproape 900 de persoane la domiciliu, e o muncă imensă a medicilor, a polițiștilor. Noi avem mai multe aceste hotărâri la nivel național, dar toată lumea este conștientă că în mod practic în teren este foarte greu, uneori aproape imposibil să monitorizezi sau să vezi cum se respectă aceste lucruri din punct de vedere fizic a resurselor umane. Ne bazăm foarte mult pe responsabilitatea, răspunderea pentru propria sănătate a fiecărui cetățean și a înțelegerii pericolului la care ne expunem noi cu toții. Ceea ce văd eu e că nu se pun accentele uneori și la comunicare, pentru că vorbim în fiecare zi despre atâtea încă zeci de cazuri confirmate, dar cumva trecem foarte ușor peste o poziție care spune câte persoane sunt tratate.”

Europa Liberă: Dar asupra căror momente insistați Dvs. că ar trebui acum să se focuseze și cei de la centru, și cei din teritoriu? Mă refer la administrația centrală și cea locală.

### Vezi și... ### Retrospectiva săptămânii politice: mici reproșuri adresate diasporei și achiziții controversate din bugetul antiepidemic


Nicolae Dandiș: „Iată, noi am avut în această perioadă de la declararea stării de urgență mai multe hotărâri ale Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale. Deci este clar că într-o astfel de situație de urgență, hotărârile acestei comisii sunt lege pentru toți. S-au convocat mai multe ședințe ale comisiilor teritoriale, la nivel de raion, la nivel de localitate de nivelul întâi, deci trebuie să le fie foarte clar la oameni, dacă am decis la nivel național că acestea sunt reguli, pentru că la Cahul acum sunt cazuri confirmate din membri ai Comisiei situații excepționale raionale, respectiv ni s-a solicitat să stăm toți la domiciliu, conducătorii la toate serviciile raionale și nu numai. Deci, conținutul hotărârilor comisiilor naționale trebuie să fie mult mai bine gândit juridic, ca să nu lase loc de interpretări. Ceea ce ține de alocarea resurselor financiare în aceste momente, noi ca autorități locale au fost câteva zile în care nu știam de unde, nu erau disponibile să cumpărăm elementar măști sau mănuși, cumva lucrurile acestea trebuiau hotărâte operativ, centralizat, ca să nu căutăm noi relații personale sau agenți economici sau nu știu care că ne trebuie atâtea sau atâtea și multe alte momente pe care trebuie să le depășim, pentru că nu știm care sunt etapele viitoare.

La Cahul acum sunt cazuri confirmate din membri ai Comisiei situații excepționale raionale...

Aș mai avea o propunere, pentru că sunt decizii care trebuie să fie luate de către autoritățile locale la nivelul întâi sau doi și cred că ar putea fi în cadrul unei hotărâri a Comisiei pentru situații excepționale ca ședințele acestor consilii sau organe deliberative la nivel local să poată fi petrecute inclusiv on-line, pentru că în momentul în care avem cazuri concrete, trebuie să convoci o comisie sau un consiliu și jumătate dintre ei sunt la domiciliu, acel organ practic este nefuncțional. Închipuiți-vă că într-un scenariu oarecare, Doamne ferește, jumătate din autoritățile locale sau în orice format nu se pot convoca, nu pot lua decizii, mă refer inclusiv la Consiliu local sau Comisie excepțională la nivel local. Deci, cum funcționăm, cine decide cum se lucrează? Or, astăzi legea nu permite gen votul on-line, dar astea sunt lucruri care ar putea să fi prevăzute printr-o hotărâre, ca în condiții de urgență aceste structuri să poată lua decizii și în formatul cutare sau cutare, pentru că nu știm cum va fi până pe 15 mai sau ce va fi după.”

Europa Liberă: Autoritățile au anunțat că săptămâna viitoare toți bugetarii vor sta acasă și ulterior se va lua decizie cum vor fi recuperate aceste zile. Mă interesează din interacțiunea Dvs. cu agenții economici, căci pe teritoriul municipiului Cahul aveți mulți, ce sugestii aveți din partea lor?

### Vezi și... ### Constantin Cojocaru: Trebuie să punem umărul - și puterea, și opoziția - să ieșim din această pandemie cu cât mai puține jertfe


Nicolae Dandiș: „Acum, toți oamenii își fac griji de sănătate, oamenii văd care sunt riscurile și cred că nu toată lumea acum pune prioritate pe a se gândi la scenariile economice, cum vor face față cu angajații și alte lucruri. E clar că așteaptă niște decizii ferme din partea autorităților, mai ales centrale, dar și la nivel local, pentru că nu contează că e vorba despre o taxă locală sau va trebui să plătească un fond social la angajați sau alte lucruri. Deci, trebuie să fie foarte clar că oamenii nu din voia lor au nimerit în astfel de situații și sunt convins că vor fi deciziile respective la toate nivelurile pentru a susține și a fi corecți până la urmă, nu că e formă de susținere, e vorba despre corectitudine. În momentul în care un agent economic și-a sistat activitatea, nu a lucrat, ce fel de impozite trebuie să plătească? Toți agenții economici au sunat și au întrebat cu ce pot ajuta și ei. Sigur că sunt lucruri care ne depășesc și pe noi, și pe ei, dar toată lumea retrăiește și se gândește că poate, speră să trecem peste această mare, mare provocare globală, nu numai pentru țară sau pentru localitatea noastră.”

Toți agenții economici au sunat și au întrebat cu ce pot ajuta și ei...

Europa Liberă: Întreprinderile care sunt în subordonarea municipalității toate sunt funcționale, toate își desfășoară activitatea?

Nicolae Dandiș: „Da, toate își desfășoară activitatea, dar evident că într-un regim redus, mă refer la mai puțin personal, am făcut un program de lucru pe echipe mici, anumite lucrări le-am redus care erau de amenajare, lucrări în chestii de infrastructură, o parte sunt reduse, altele lucrează în alt ritm, dar întreprinderile de bază – canalizare, apeduct, gospodărie comunală, deșeuri, salubrizare – toate funcționează, trebuie să întreținem orașul. Deși străzile sunt aproape goale, noi trebuie să ne facem lucrul.”