Deputatul PLDM Vadim Pistrinciuc este de părere că sistemul electoral mixt aprobat recent în Parlament este o greşeală imensă pentru R. Moldova, mai ales că inițiativa PD și PSRM a fost votată în ciuda recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi a avertismentelor unor funcţionari europeni de rang înalt.
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Deși în Parlamentul de la Chișinău a fost votată reforma electorală, în societate continuă să se vorbească despre mai multe scenarii, inclusiv că guvernanții ar trebui să facă un pas înapoi în privința sistemului electoral mixt, să anuleze această reformă votată de 74 de deputați. Dvs. ce credeți despre cele ce se discută, despre cele ce urmează?
Vadim Pistrinciuc: „Este un sistem mixt. Părerea mea – greșit făcut, o perioadă foarte greșit aleasă pentru a introduce așa-zisa astfel de reformă, al cărei scop este conservarea puterii actualului Guvern, fiindcă el este croit sub partidul de guvernare și Partidul Socialiștilor. Eu nu am alte motive să cred că nu se vor petrece alegerile după această nouă lege, fiindcă „investițiile” și directe, și indirecte și pierderile avute de guvernare ca urmare a aprobării acestui proiect de lege sunt atât de mari, încât nu cred că ar putea să dea înapoi, deși ar fi înțelept dacă ar face acest lucru. Asta ar demonstra că într-adevăr nu sunt ei gata să strice relațiile cu partenerii europeni doar din cauza unor trucuri așa politice, ca cumva să se mascheze sub intenția de a da mai multe drepturi cetățenilor, de fapt, să consolideze sistemul când riscul alegerilor manipulate este foarte mare.”
Europa Liberă: Chiar credeți că-i pune pe gânduri pe guvernanți faptul că ar putea să piardă din asistența financiară din Occident?
Vadim Pistrinciuc: „Eu nu sunt sigur dacă vor pierde sau nu din această asistență financiară, eu înțeleg că importanța acestor bani nu este doar pentru Guvern, dar și pentru cetățeni, mai ales, bani pentru infrastructură; avem nevoie de ei, însă mai mult contează încrederea pe care o au ei. Deci, cu aprobarea acestui proiect de legi, în această alianță tacită cu Partidul Socialiștilor, încrederea partidelor europene, a funcționarilor europeni, a înalților demnitari europeni în partidul de guvernare este foarte joasă, dacă nu una antagonistă deja, iar încrederea, aceasta este o pierdere pe mulți ani de zile. Da, acolo prin chinuri poți să mai obții niște mici debursări la buget, însă asta nu înseamnă nici pe departe banii suficienți Republicii Moldova, ca să iasă, iată, din această stagnare și să se dezvolte cu pași rapizi.”
Europa Liberă: Republica Moldova e parte la mai multe tratate, organisme internaționale și contează foarte mult ca alegerile să se desfășoare liber și corect. Unii observatori înclină să creadă că, dacă s-a adoptat această reformă electorală în lipsa consensului larg din societate, asta ar însemna un început de fraudare a alegerilor.
Vadim Pistrinciuc: „Subscriu și eu sub acest lucru, mai ales că în ce moment ai ales tu să faci acest lucru – în momentul în care populația are o neîncredere foarte mare în tine. Liderii încă din Evul Mediu erau așa că atunci când neîncrederea, nemulțumirea oamenilor și a altor grupuri politice de cetățeni în societatea civilă este atât de înaltă, se vine cu anumiți pași înapoi, concesii, dar nu invers – niște modificări de lege, în care cu ochiul liber se vede că tu le faci pentru a-ți asigura majoritatea în orice situație. Plus, n-o să mă refer la detalii tehnice, sunt foarte multe detalii în interiorul legii care arată că manipulările sunt destul de posibile – de la judecată până la certificate pe care trebuie să le obțină așa-zisul deputat pe circumscripție. Sunt multe-multe detalii. Faptul că nici nu știm circumscripțiile, apropo, tot e interesant. Noi avem exemple. Este exemplul Ucrainei, este exemplul României și este exemplul Georgiei. Exemplul Georgiei, unde tot asupra guvernării planează suspiciuni grele de curmare a democrației și, totuși, ei au făcut o cedare, renunțând la sistemul acesta mixt, care destul de mult seamănă cu noi. Noi am primit avizul în aceeași perioadă. A fost avizul asupra Georgiei, care georgienii înșiși recunosc că, uite, asta duce la traseism politic, cumpărare de deputați etc. și guvernarea face o concesie, renunță la acest…”
Europa Liberă: Guvernarea de la Tbilisi?
Vadim Pistrinciuc: „…de la Tbilisi renunță la acest sistem, pe care la noi cineva îl trâmbițează, dar într-o perioadă mai îndelungată, în 2020 sau eu ceva nu-mi aduc aminte, în 2022.”
Europa Liberă: Dar acum în Republica Moldova…?
Vadim Pistrinciuc: „Și asta este corect, când o faci targhetat, pentru peste trei-patru ani de zile schimbarea, partidele să aibă și timp să se acomodeze.”
Europa Liberă: Pe moment, în Republica Moldova cine trâmbițează că s-a ajuns la acest sistem electoral mixt?
Vadim Pistrinciuc: „Avem două partide – avem Partidul Democrat și avem Partidul Socialiștilor. Eu aș zice că cel mai mare avocat, oricât de paradoxal ar fi, este președintele Igor Dodon. El, personal, atât de mult se laudă, se bate cu pumnul în piept că el a făcut acest sistem, încât mă pune și pe mine pe gânduri – ori el e foarte naiv și nu înțelege unele chestii, ori într-adevăr în spatele acestei votări stau niște angajamente între PSRM și PD, prin care și-au împărțit, să spunem, zonele de influență. Poate ei deja au împărțit și circumscripțiile, de unde să știm ce s-au înțeles ei? Paradoxal este că, dacă te uiți așa direct în această variantă, PSRM este avantajat.”
Europa Liberă: Indirect, mai mulți exponenți ai Partidului Democrat ar sugera că nu ar fi interesați să existe o coaliție PSRM-PD în următorul Legislativ și mai degrabă ar întinde mâna către forțele care astăzi sunt în opoziție – parlamentare și extraparlamentare. Credeți că în anumite situații, conjuncturi s-ar putea să le fie iertate din păcatele democraților și să se consolideze centrul, centru-dreapta?
Vadim Pistrinciuc: „Nu cred eu, fiindcă astea, mă rog, sunt strategii politice sau spui ceea ce vreai să fie. Nu cred în aceste lucruri, fiindcă lucrurile la noi în țară sunt mult mai serioase. Noi nu vorbim despre niște coaliții pe niște proiecte sau, noi nu avem probleme cu proiectele bune proeuropene sau de modernizare să le votăm și noi, PLDM-ul și alți deputați. N-o să aibă nici într-un Parlament nimeni probleme cu asta. Noi acum vorbim despre stat, noi vorbim despre democrație, noi vorbim despre libertăți. Din păcate, nu suntem doar noi, cei de pe loc, care spunem că Moldova alunecă într-adevăr într-un sistem autocratic, deși noi două decenii am fost, totuși, o democrație, cel puțin, electorală. Acum este o constatare deja a foarte multe organizații, inclusiv internaționale care spun că, uite, noi am alunecat într-o autocrație. Ce fel, cum va fi, cum se va schimba, regenera acest sistem, nu știm. Și aici noi nu vorbim despre anumite partide doar, că există partide de opoziție, noi vorbim despre niște dispoziții foarte negative în societate. Oricine ar face astfel de jonglări, de jocuri cu guvernarea va cădea în dizgrația acestei părți majoritare a societății care blamează vehement guvernarea și are o neîncredere totală în ea.”
Europa Liberă: Ipotetic să vorbim, în Parlament acced câteva partide, printre care socialiștii, democrații, PLDM-ul, PAS, Partidul Platforma DA. Cine cu cine se unește să facă o coaliție?
Vadim Pistrinciuc: „Eu nu pot să vă răspund la acest lucru. Eu consider că neîncrederea aceasta profundă a societății în guvernare este un lucru foarte negativ, un lucru trist. Dacă ea ar avea legitimitate, ar fi mai simplu și pentru opoziție; ne-am lămuri, poate am greșit, dar această neîncredere și aceste emoții, și acest sentiment profund de intimidare care există în societate este o bună oportunitate pentru partidele de opoziție de a acumula suficiente voturi, să nu aibă așa întrebări și dileme în fața lor. Ar putea orice să existe, ar putea și să nu participe unii, deci orice este posibil. Eu ce vreau să spun? Sentimentul profund de intimidare care există în societate este și o bună oportunitate pentru partidele de opoziție să acumuleze încredere și, ulterior, să poată să-și planifice o guvernare, însă ce va fi în viitor, eu nu știu. Iată, Dvs. ați întrebat e posibil să se anuleze legea? Totul este posibil. Eu am spus odată că noi suntem guvernați din surpriză. Din ce parte o să ne lovească surpriza aceasta, noi nu știm. Deci, trebuie să recunoaștem: guvernarea la noi este foarte ingenioasă.”
Europa Liberă: Nimic nu-i previzibil?
Vadim Pistrinciuc: „Nu prea este previzibil. Dacă era previzibil cu legea aceasta că o să fie multă gălăgie în Europa, că o să fie blocaje în relații, previzibil era să se oprească, deși previzibil, așa să-i spunem din punctul de vedere al statului, al teoriei statului, dar ei au făcut ceea ce au făcut.”
Europa Liberă: Și între timp, e pus în joc acest factor geopolitic și acum foarte mulți își pun și întrebarea: Dacă în funcție de buna relație pe care o s-o aibă Chișinăul cu Moscova sau invers, în baza unei relații afectate dintre Chișinău și Moscova, ar putea să câștige un partid, un singur partid? Să fie chiar sprijinit de Kremlin?
Vadim Pistrinciuc: „Păi, el este sprijinit deja. Noi am văzut mai mari dovezi…”
Europa Liberă: Pentru alegerile parlamentare următoare?
Vadim Pistrinciuc: „În alegerile parlamentare este clar că Partidul Socialiștilor va fi, dar eu nu sunt de acord cu teoria prin care, conform sistemului de liste de partid vechi care a fost, Partidul Socialiștilor ar fi câștigat alegerile. Eu sunt absolut în dezacord, fiindcă asta a fost o parte din elementul de propagandă lansat de Partidul Democrat de a ne convinge că, dacă nu schimbăm sistemul, câștigă socialiștii. Mai degrabă, ei sunt avantajați în noul sistem electoral. Totuși, o bună parte din cetățeni înțelege valoarea relațiilor cu Uniunea Europeană și, totuși, o bună parte din cetățeni nu „mușcă” chiar toate show-urile acestea geopolitice, artificiale de multe ori. Și vor vota și cu partide în care au încredere că vor livra soluții, fiindcă Partidul Socialiștilor, având funcția de președinte, a demonstrat că nu prea este capabil de guvernare și nici de soluții pragmatice. Ei se lansează în discursuri populiste, vacanțe. Ce mai apare? Așa, clericalismul acesta radical un pic…”
Europa Liberă: Dar prinde, domnul Pistrinciuc, prinde.
Vadim Pistrinciuc: „Prinde la o parte din societate, dar…”
Europa Liberă: Mai ales că rolul Bisericii, totuși, rămâne a fi unul important?
Vadim Pistrinciuc: „Este unul important, dar nu este fundamental, fiindcă oamenii când vor să repare un drum nu se duc la biserică, oamenii când vor să primească pensii nu se duc la biserică, oamenii înțeleg că au nevoie și de soluții, au nevoie și de muncă. În sensul acesta, eu sunt sigur că dezamăgirile vizavi de Partidul Socialiștilor or să continue. Ele deja s-au început și o să continue în viitor. Faptul că Federația Rusă sau anumite forțe de acolo or să vrea să sprijine un singur partid este evident. Acest lucru s-a întâmplat în alegerile prezidențiale, însă nici într-un caz acest lucru nu le va da majoritatea, nici într-un sistem, în sistemul vechi acest lucru nu s-a întâmplat.”
Europa Liberă: Dar haideți să ne închipuim că, în ajun de alegeri parlamentare, Federația Rusă deschide piața de desfacere pentru producția moldovenească, iartă „păcatele” gastarbeiterilor și rezolvă o bună parte din problemele celor aflați la muncă în Federația Rusă. Aceasta va aduce capital politic pentru Igor Dodon și Partidul Socialiștilor?
Vadim Pistrinciuc: „În mare parte, deja le-au iertat. El a avut o acțiune cu gastarbeiterii, au listele acestea de exportatori care exportă produse acolo și, într-un fel, subiectul acesta deja a fost exploatat de ei destul de mult și, da, oamenii le dau meritul lor, dar, dacă întrebați un agricultor care are de exportat mere sau altceva, da, pentru el este crucială piața de Est, dar el nu vrea întreruperea relațiilor cu Vestul, fiindcă el, pe lângă faptul că trebuie să exporte, are un grant din care și-a făcut un frigider, o linie de sortare a merelor pe bani europeni, de ambalare etc. Și agricultorii sunt destul de pragmatici. Da, noi trebuie să luptăm pentru această piață, să avem relații pragmatice, dar să nu credeți că lucrurile sunt albe sau negre în acest sens. Chiar mergeți și o să vedeți pe unde – da, eu vreau să export și în Rusia, că-i o piață foarte bună, dar nu vreau să se oprească și fondurile sau dezvoltarea europeană că, iată, am luat un grant sau un credit avantajos, mi-am făcut un frigider, mi-am făcut o livadă intensivă sau altceva. Și oamenii îs pragmatici în sensul acesta.”
Europa Liberă: De ce Moscova nu ar vrea să îmbunătățească relația cu Chișinăul și având alte partide, decât cel Socialist ca partener?
Vadim Pistrinciuc: „Eu cred că aceasta este o greșeală; o greșeală a celor care fac strategiile. Este o greșeală și a Moscovei, și a Partidului Socialiștilor – ei încearcă să câștige prin sperietori. Iată recentul exemplu – președintele a fost la Bulboaca și a zis că totul e OK acolo și el știa foarte bine că obiectul acela nu-i în cosmos: toată lumea din Bulboaca și de prin împrejurimi știu că acolo îs câteva clădiri, câteva cazărmi vechi și un poligon pentru studii, nu-i nimic acolo secret, umblă și ciobanii prin jur pe acolo, deci nu-i mare secret militar. Dar uitați-vă un exemplu: Deci, tot ei au lansat sperietoarea asta că, gata, vin baze americane sau ceva de război și tot ei se duc și le contrazic…”
Europa Liberă: NATO?
Vadim Pistrinciuc: „Deja asta pare un pic bizar, deja nu mai sunt serioase chestiile acestea. Și ei încearcă să sperie, prind a speria că, iată, noi ceva o să se întâmple. Este o greșeală, inclusiv pentru Federația Rusă, fiindcă prin asta îndepărtează și mai mult toate statele din regiunea aceasta. Este o greșeală și pentru Partidul Socialiștilor, fiindcă ei se joacă cu niște emoții și cu niște sentimente colective foarte periculoase, uneori am impresia că ei nu-și dau seama. Dacă vor continua cu aceste zădărniciri a liniștii din Republica Moldova, vor avea o ripostă foarte puternică. Eu nu cred că ei au fost votați pentru ca să vină să sperie oamenii cu conflicte armate sau să facă tot felul de intrigi de acestea geopolitice, care să aibă doar un singur scop – să le mai dea două-trei voturi în plus. Dar nici asta nu le mai aduce. Oamenii vor pace, relații previzibile cu vecinii.”
Europa Liberă: Dar de ce această frică în societate că toamna ar putea să fie una fierbinte și chiar să se ajungă și la adâncirea unei crize profunde politice pe motiv că între PD și PSRM s-ar fi iscat neînțelegeri?
Vadim Pistrinciuc: „Eu nu știu despre ce neînțelegeri, vedem că votarea merge la ei foarte bine. Prima mare problemă care induce starea asta de neliniște că ceva o să se întâmple, și nu numai toamna aceasta, la noi cam ultimii doi ani de zile e starea asta psihologică, ține de lipsa de lider și de liderism în Republica Moldova. Deși avem o guvernare bine consolidată, care controlează de la A la Z tot ce-i posibil de controlat, nu este clar cine sunt liderii țării, care este mottoul, care este viziunea lor, ce fac, cine ne cheamă?”
Europa Liberă: De ce? Toată lumea zice că este lider Vladimir Pahotniuc.
Vadim Pistrinciuc: „Dumnealui este „conducătorul suprem”, putem să spunem așa, dar nu vine nimeni să explice, nu vine nimeni să se confrunte cu anumite situații, deci este o criză de lider și-i destul de profundă. Sunt mai mulți administratori ai proceselor politice din Republica Moldova, care stau cumva și manipulează în spate, dar în momente grele este important să conduci oamenii, să-i inspiri pe oameni, să le induci niște stări. Eu aș spune că asta e o cauză așa, mai generală. A doua cauză, de fapt, este cristalizarea acestor practici netransparente de a face politică. Mea culpa, o să spun: Și la noi, în alianțele noastre, erau multe practici de genul acesta, dar, totuși, multe, inclusiv conflicte, neînțelegeri ieșeau în public. Publicul vedea ce se întâmplă. Pentru voi, cei care analizați domeniul politic, era mai simplu. Deci, multe conflicte, multe neînțelegeri erau la suprafață, era un pluralism măcar de opinii în sensul acesta. Acum, însă, practicile acestea netransparente s-au fortificat; se observă că voturile apar, dar cum s-au înțeles, dar de ce s-au înțeles, dar care pentru care lucrează – PD pentru PSRM sau PSRM pentru PD? Deci, apar tot felul de discuții. Și a treia cauză este eșuarea miturilor și a „propagandei”, pe care le-au promovat și guvernarea, și Partidul Socialiștilor și faptul că, neavând posibilitatea să promoveze mesaje pozitive sau fiind foarte ineficienți în a arăta exemple de guvernare pozitivă, și unii, și alții, unul la Președinție, președintele Dodon, și Guvernul, mai mult guvernarea se bagă în aceste războaie virtuale geopolitice. Noi observăm că parcă așa se bucură când apare vreun motiv să-și mai dea două șuturi geopolitice și astea sunt elemente de emoție cu mesaje negative. O parte transmite mesaje negative pentru o parte a societății, cealaltă parte – pentru cealaltă parte și din cauza aceasta dispoziția e cam negativă.”
Europa Liberă: Și această polarizare a societății poate duce până la o confruntare civilă?
Vadim Pistrinciuc: „Eu sper să nu ducă, dar când mă uit la ce trucuri și la ce retorici purced unii, îmi dau seama că ei nu evaluează corect societatea și structura socială și aici de mai multe ori noi am făcut și apeluri către Igor Dodon și către Partidul Socialiștilor, dar ei parcă nu trăiesc în Republica Moldova sau parcă n-au mai lucrat cu oamenii, știind că, atunci când transmiți aceste mesaje negative, neapărat vine feedback-ul înapoi, deci vine reculul și, din păcate, asta e o problemă. Deci, poate să nu-și dea seama.”
Europa Liberă: Și pe acest fundal trebuie organizate…
Vadim Pistrinciuc: „Eu cred că n-o să fie. Totuși, noi suntem o țară civilizată. Eu tot timpul…”
Europa Liberă: Dar pe acest fundal ar trebui să demareze campania electorală?
Vadim Pistrinciuc: „Da, și asta este iarăși periculos. Este o strategie falsă a lor, fiindcă societatea nu poate să fie atât de predictibilă când pentru o perioadă îndelungată a fost supusă bombardamentului cu mesaje doar negative și de speriat, deci, care explorează frici, deci asta-i prea evident, deci nu poate fi predictibilă în sensul acesta și aici s-ar putea să greșească cei care gândesc astfel de mesaje, dar mesajele, să le spunem așa, pozitive, de încredere au eșuat. Ceea ce le reușește bine este șantajul acesta virtual geopolitic, care nu dă Doamne să devină unul din virtual în unul foarte real, deși are și unele elemente de realitate. Ca și cazul Rogozin, de exemplu, sau ca altele.”