Un interviu cu președintele Parlamentului, Igor Grosu, liderul formațiunii pro-prezidențiale PAS, în ajunul învestirii guvernului Nataliei Gavrilița.
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Felicitări pentru funcție!
Igor Grosu: „În primul rând, bună ziua și mulțumesc pentru invitație.”
Europa Liberă: Sunteți siguri că aveți aceste 63 de mandate și nu mai trebuie de discutat și cu opoziția, pentru ca să participe și, eventual, să dea și ei votul pentru învestirea executivului?
Igor Grosu: „De ce să nu discutăm? Opoziția va putea participa, noi am mers pe cutuma parlamentară care a mai fost. Eu atunci când am fost desemnat, am mers la Comisia juridică, mi-am prezentat programul, garnitura, dosarele au fost validate, ca să zic așa. Deci, opoziția are posibilitatea să citească programul, le este pus la dispoziție și în ședința în plen au să poată adresa întrebări. Eu cred că înainte de ședință vom stabili împreună cu tot plenul regulamentul sau câte ore ne rezervăm, cât timp pentru prezentarea programului, pentru întrebări/răspunsuri, poziționări din partea fracțiunilor ș.a.m.d.”
Europa Liberă: Adevărul e că și opoziția se împarte. Cel puțin, unul din fruntașii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Igor Dodon, zicea că o respectă pe Natalia Gavriliță, îi apreciază calitățile manageriale, dar că deputații lor nu-i vor acorda vot de încredere. Mai există și opoziția Partidului „Șor”.
Your browser doesn’t support HTML5
Igor Grosu: „Constructivă...”
Europa Liberă: Așa au spus ei, că vor fi constructivi.
Igor Grosu: „Eu i-am rugat să renunțe la „opoziție constructivă”, pentru că noi am mai avut „opoziții constructive” și s-a terminat prost pentru toată clasa politică. Bine, eu sunt sigur că ambele fracțiuni au să participe la ședință, nu au să rateze ocazia să adreseze întrebări, să-și etaleze mușchii politici ș.a.m.d.”
Europa Liberă: Pentru asta este tribuna parlamentului.
Igor Grosu: „Da, pentru asta este tribuna parlamentului. Unicul lucru, totul să se desfășoare în albia normalității, civilizat, întrebări pe politici, întrebări pe conținut, și nu atac la persoană sau insinuări. Asta îmi doresc și asta sper eu să reușim vineri să facem.”
### Vezi și... ### Cum e structurat Guvernul Gavrilița și cu ce se va confrunta, dacă e aprobatEuropa Liberă: În linii generale se cunoaște programul de guvernare. De ce? Pentru că el e bazat pe programul cu care ați mers în campania electorală, inclusiv pe programul pe care l-a avut președinta Maia Sandu în cadrul campaniei prezidențiale.
Igor Grosu: „Corect!”
Europa Liberă: Toată lumea se întreabă, ați promis pensii de la 1 octombrie majorate, 2 mii de lei cea mai mică pensie...
Igor Grosu: „Da!”
Europa Liberă: De unde bani?
Igor Grosu: „Cum am mai spus, o parte din bani o să fie din interior, o altă parte din bani o să fie din sursele externe, o să găsim resurse și pe interior, și pe exterior și o să ne onorăm acel angajament pe care l-am făcut în fața alegătorilor. Ei sunt primii la rând, cum ar fi să spunem noi, pentru că sunt seniorii noștri, părinții noștri care toată viața au muncit și noi trebuie să mai așteptăm, iar ei trebuie să fie primii beneficiari ai politicilor noastre, de aceea o să ne onorăm angajamentul, astfel ca de la 1 octombrie pensia cea mai mică să fie de 2 mii de lei.”
Europa Liberă: Aveți un calcul, cam cât ar constitui această sumă ca să acoperiți această necesitate?
Igor Grosu: „Colegii vorbeau de peste 4 miliarde de lei...”
Europa Liberă: E o sumă măricică.
Igor Grosu: „E o sumă mare, sunt de acord, dar în situația pandemiei, în situația anului acesta foarte greu pentru toți, și spun aici, nu doar pentru bătrânii noștri, dar pentru și pentru mediul de afaceri, noi trebuie să venim cu acest ajutor, cu această măsură pentru a-i ajuta să depășească, pentru că au să se pornească și niște procese în lanț. Spuneam, nu sunt doar ei beneficiari, ei sunt beneficiarii direcți, dar ei sunt cei care vor putea să procure lucruri, servicii de la micii antreprenori din sate, din orașe și asta în lanț va produce un efect benefic nu doar pentru pensionarii noștri, dar și pentru mediul de afaceri.”
### Vezi și... ### Gh. Cojocaru: Aceste alegeri ar putea reînnoda speranțele investite în Declarația de IndependențăEuropa Liberă: Dl președinte, dar subiectul acesta poate fi și subiect de discuție între Republica Moldova și Fondul Monetar Internațional (FMI), când vor începe negocierile pentru un nou acord cu FMI?
Igor Grosu: „Fondul Monetar Internațional are acum o politică declarată la nivel global și ați auzit, probabil, poziția Fondului că va veni cu un suport financiar către toate guvernele statelor.”
Europa Liberă: Inclusiv Republica Moldova contează că, până la finele anului, va beneficia de 558 de milioane de dolari, așa spunea dna Gavriliță.
Igor Grosu: „Mai întâi este vorba de un pachet de 231 sau 236 de milioane de dolari, care vine anume pentru a ajuta țările și populațiile țărilor să-și revină din acest șoc pandemic, care a avut un impact asupra economiei, să întărească puterea de cumpărare a cetățenilor și această politică este o politică agreată la nivel global. Aici întrebări n-au să fie. E important noi să facem tot posibilul ca resursele financiare, repet, interne și externe să ajungă la cei mai afectați de criza economică și cei mai afectați noi considerăm pensionarii.”
Europa Liberă: Dar acum luați în calcul să faceți și rectificări la buget?
Igor Grosu: „Păi trebuie să facem rectificări la buget, este evident. Guvernul va trebui să vină în parlament, noi o să ne reținem un pic în Chișinău, mă refer la parlamentari.”
Europa Liberă: Adică, nu mergeți în vacanță?
Igor Grosu: „Până în a doua decadă a lunii august vom fi activi...”
Europa Liberă: Asta ar însemna că ați putea să mai convocați deputații în ședințe?
De fiecare dată când va fi nevoie vom convoca ședințe extraordinare...
Igor Grosu: „Da, îi vom convoca în ședințe extraordinare, de fiecare dată când va fi nevoie vom convoca ședințe extraordinare.”
Europa Liberă: Bine, vineri e nevoie pentru ca să învestiți guvernul, iar ulterior pentru ce trebuie să convocați ședințe extraordinare?
Igor Grosu: „Pentru învestire și pentru acele proiecte care vor veni din parlament, dar și din guvern. Bunăoară, astăzi colega noastră, Olesea Stamate, a înregistrat un proiect de lege care vizează ANI-ul.”
Europa Liberă: Cum să verifice averile demnitarilor?
Igor Grosu: „Exact. Declararea valorii reale a averii, mai există și un mecanism în special pentru cei din mediul rural, primarii, întrucât erau deseori sesizate incompatibilități și atunci primarul ajungea să fie sancționat fără apel. În ce sens, fără apel? Nu era un termen pentru a elimina incompatibilitatea. Acum, noi venim cu acest termen de eliminare a incompatibilității în cazuri de numiri în funcții în instituțiile subordonate primarului ș.a.m.d. Dacă ulterior nu se elimină această incompatibilitate, semnalată de inspectorul de integritate, atunci se aplică legea și se declanșează celelalte mecanisme propriu-zise. Deci, noi am venit și cu acest proiect, o să fie și alte proiecte, de aceea avem nevoie...”
Europa Liberă: Dar Dvs. anterior ați spus altceva, că totuși veți încerca să obțineți voturi pentru modificarea Constituției care ar prevedea confiscarea averilor care nu pot fi justificate?
Igor Grosu: „Înainte de a ajunge să votăm în parlament, noi vom face adresări către Curtea Constituțională, așa prevede Constituția. Deci, noi în perioada imediat următoare vom expedia în adresa Curții Constituționale două solicitări pentru cele două lucruri, nu doar cu confiscarea averii, dar și cu imunitatea parlamentară.”
Europa Liberă: Sunt experți care spun că această inițiativă ar aparține fracțiunii Șor.
Igor Grosu: „Nu există dreptul de proprietate aici al nimănui asupra unor inițiative legislative.”
Europa Liberă: Adică s-ar asocia PAS cu fracțiunea Șor?
Igor Grosu: „Bine, cârcotași au să fie câtă frunză și iarbă, noi o să mergem cu inițiativa noastră, o s-o discutăm, dacă o să fie ceva complementar la alte fracțiuni, o să le discutăm. Cârcotașii sunt socialiștii și comuniștii. Eu le-am spus și la ultima ședință a biroului: o să veniți cu inițiative bune, noi o să le susținem și le-am dorit să avem cât mai multe inițiative în parlament care să fie votate de majoritatea sau marea majoritate a parlamentului. În rest, mai puțin populism. Eu am urmărit, au început a fi foarte darnici, în special la capitolul pensii, salarii, nu știu ce s-a întâmplat cu ei, probabil au ajuns în opoziție și o să-i rog să-mi spună și care sunt sursele. Eu o să fiu foarte deschis, o să colaborăm. Apropo, în ședința următoare vom corecta acea scăpare legată de numărul de membri ai opoziției în Biroul permanent.”
Europa Liberă: Ați promis că o să faceți această rectificare.
Igor Grosu: „Da, da, da, o să mărim cu un membru, deci au să fie nu 12, ci 13 membri ai Biroului permanent.”
Europa Liberă: Ați găsit altă soluție ca să dregeți busuiocul, da?
Igor Grosu: „Noi n-o să mergem să ascundem sub preș anumite greșeli, o să le recunoaștem, veniți cu argumente și mergem, corectăm în timp real.”
Europa Liberă: Apropo despre modificarea Constituției, de când a fost adoptată Legea Fundamentală și până astăzi foarte multe partide au promis că vor face acest exercițiu și nimănui nu i-a reușit.
Igor Grosu: „Care exercițiu?”
Europa Liberă: Să modifice Constituția. Credeți că o să vă reușească acest lucru? De ce vă întreb? Pentru că, iată, unul din fruntașii socialiștilor, Vasile Bolea, spune că fracțiunea Șor îi va asigura puterii toate voturile necesare și că această asigurare de voturi...
Igor Grosu: „Iată, spre exemplu, acest coleg din parlament, el cumva are nevoie de imunitate parlamentară, când este vorba despre acuzații pentru cazuri de corupție politică sau corupție? Eu nu știu, o să-l întrebați cu prima ocazie. Dacă dânsul nu are nevoie de asemenea imunitate, de ce s-ar împotrivi? Eu sunt acum și am fost deputat doi ani de zile și mie imunitatea nu mi-a folosit la nimic. Sincer, foarte sincer, cum am mers pe drumul care am mers, așa am și mers.”
Eu vreau să aud argumentele colegilor socialiști și comuniști...
Europa Liberă: Adică sunteți sigur că o să fie suficiente voturi?
Igor Grosu: „Eu vreau să aud argumentele colegilor socialiști și comuniști, pentru că nici acolo nu-i mare monolit, eu nu prea văd acolo acel beton armat în sectorul 1, cum se numește el. Pentru că sunt oameni și oameni, deputați și deputați, de ce nu am admite că cineva ar putea susține această inițiativă, dacă tot vorbim că vrem un parlament curat ca să scăpăm de tot balastul?”
Europa Liberă: Dar dacă e vorba despre revizuirea Constituției, știți că există și decizii ale Curții Constituționale, de exemplu, care prevăd să fie adus în ordine art. 13 referitor la limba care se vorbește pe teritoriul Republicii Moldova și Curtea Constituțională a spus că trebuie să fie ajustată Legea Fundamentală și să fie inclusă denumirea corectă – limba română?
Igor Grosu: „De acord.”
Europa Liberă: O să fie posibil și acest lucru să-l includeți pe agendă?
### Vezi și... ### De unde va lua PAS bani pentru majorarea pensiilorIgor Grosu: „Până la proba contrarie. Acum avem angajamentul foarte ferm să mergem cu aceste două inițiative, plus mai există o inițiativă încă de anul trecut, dacă nu greșesc, care ține de componența CSM. Deci, deja este avizul Curții Constituționale, deja au trecut 6 luni, cel puțin, și noi putem să revenim. Dar pas cu pas o să luăm fiecare inițiativă, o s-o discutăm și o s-o propunem pentru parlament.”
Europa Liberă: În campania electorală, se pare că și în programul de guvernare, reveniți la ideea instituirii unui tribunal anticorupție?
Igor Grosu: „Da, acesta-i unul din angajamentele noastre pe dimensiunea combaterii corupției, o să revenim la el, o să revenim și la evaluarea CNA-ului, să vedem cum transformăm această instituție, cum păstrăm ceea ce este bun în această instituție, pentru că sunt și lucruri bune acolo.
Să nu reiasă că ne concentrăm doar pe corupția mare prin instituirea acestui tribunal...
Bunăoară, expertiza anticorupție, trebuie să fim atenți ca, odată cu aceste transformări, să nu reiasă că ne concentrăm doar pe corupția mare prin instituirea acestui tribunal sau fortificarea Procuraturii Anticorupție, gen DNA în Republica Moldova.”
Europa Liberă: Și când ar putea deveni funcțional tribunalul anticorupție?
Igor Grosu: „Acum nu ar fi corect să promit o dată pe care să n-o putem respecta. Noi o să venim cu detalii, cu proiectul, dar vreau să revin, în intenția noastră corectă de a institui un tribunal pentru marea corupție, trebuie să avem grijă și de corupția cea mică, pentru că acum, mecanic, să zic așa, dacă ar fi dată la nivelul procuraturilor raionale, n-am rezolva marea treabă. Deci, totuși trebuie să fim foarte atenți ca să nu ne scape și elementul acesta.”
Europa Liberă: Deși cetățenii aveau percepția că doar peștișorii mici sunt prinși, iar rechinii stau bine mersi în libertate și nu poartă nicio responsabilitate?
Igor Grosu: „Unii așa-numiți „rechini” fug acum, alții deja au fugit și tocmai de aceea trebuie să facem reforma, pentru că acei care nu au fugit să fie investigați, iar pentru cei care au fugit să prezentăm toate argumentele și toate documentele necesare ca să-i aducem acasă, la baștină, pentru că ei, slavă Domnului, nu fug în deșerturi sau pe insule pustii, ei fug în lumea civilizată, unde se respectă legea și noi o să prezentăm, cred eu, argumente sustenabile, așa ca să spunem că e bine să apară în fața tribunalului acasă.”
Europa Liberă: Toți trei demnitari importanți în stat: președinta Republicii Moldova, Dvs., șeful legislativului, și dna Gavriliță, premier desemnat, vorbiți despre nevoia începerii unei curățenii în instituții. Haideți să deschidem parantezele și să ne lămuriți o dată și pentru totdeauna - această curățenie începe de la plecare, de la destituire, de la rugăminți ca să plece din funcție?
Igor Grosu: „Bine, destituirile sunt în cazul funcțiilor politice și aici e cumva firesc și nu trebuie nimeni să se mire de lucrul acesta, e vorba de secretari de stat, e vorba de șefi de agenții care au fost numiți pe criteriul politic, asumați politic, în mod legal, nu zic, guvernarea precedentă a făcut niște modificări în legislație care au permis să facă numiri politice.”
### Vezi și... ### O echipă pentru Moldova vremurilor bineEuropa Liberă: Și acum o să-i numiți nu pe criterii politice?
Igor Grosu: „Ba da, politic și profesional, asumat, deci noi o să ne asumăm oamenii profesioniști, care-s asumați de PAS. O să facă treabă – o să meargă înainte, nu o să facă treabă – o să facă un pas într-o parte, înlături.”
Europa Liberă: Dar Dvs. știți că cei care au fost numiți pe criterii politice și dacă sunt destituiți, mulți din ei își găsesc dreptatea în instanță?
Igor Grosu: „Când e vorba de numiri politice în unele funcții politice nu este subiectul unui litigiu în instanță; când e vorba de funcționari publici care au trecut un concurs, care au o stabilitate și o garanție de stabilitate în funcție ș.a.m.d. acolo apar, iată, astfel de situații și implică alte proceduri - o evaluare a performanței, este legislația muncii, au sindicatele cuvântul său de spus, comisii de evaluare, de disciplină, acolo, țin minte din experiența mea de la Ministerul Educației, trebuie să fii foarte atent, pedant, să respecți drepturile și ale angajatului, și angajatorul să-și atingă obiectivele pe care le are în fața instituției. Acolo apar, iată, subiecte de felul acesta, litigii de felul acesta.”
Europa Liberă: Da, și atunci nu le arătați din deget celor care ar trebui să plece, dar la modul cel mai serios li se va spune: mulțumim că până aici ați activat...
Igor Grosu: „Nu, la cei care au fost numiți politic asta și le spunem. Spre exemplu, reprezentanții guvernului în teritoriu, imaginați-vă cum reprezentantul guvernului în teritoriu de la Bălți, guvernul lui Dodon ar putea reprezenta guvernul Gavriliță, e un pic de absurd. Și îi spunem mulțumim frumos, o să revină la activitatea lui profesională sau didactică pe care a avut-o și-i tot, iar noi o să numim o persoană pregătită în acea funcție.”
Europa Liberă: Șefii de entități care sunt în subordonarea legislativului și pe ei îi va atinge marea curățare?
Igor Grosu: „Noi o să venim cu o lege care va presupune un mecanism de evaluare a instituțiilor care, cum spuneți Dvs., sunt sub control parlamentar, vom crea o normă legală, un cadru legal prin care să evaluăm performanța acestor instituții sau a celora care au fost desemnați în cadrul acestor instituții, o să evaluăm și o să le spunem dacă bine și-au îndeplinit misiunea sau nu bine. Și în funcție de asta o să luăm o decizie. Unii, probabil, o să plece singuri, alții - mai puțin singuri, dar o să fim foarte sinceri și foarte pragmatici. Dacă instituția nu a livrat ani de zile rezultate, scuzați-mă, vă rog, la ce să-i ținem - ori oamenii nu sunt buni acolo, ori cadrul legal nu-i bun, ori instituția nu trebuie acolo.”
### Vezi și... ### Marin Ciobanu (ZEL, Bălți): „Dacă vrei investiții calitative, ai nevoie de forță de muncă bine calificată”Europa Liberă: Dar la modul cel mai serios, se va ajunge și până la fotoliul procurorului general?
Igor Grosu: „Da, se va ajunge la orice funcție în statul acesta care nu își îndeplinește sarcinile.”
Europa Liberă: OK, și dl Stoianoglo a repetat cu insistență că el nu a încălcat legea.
Igor Grosu: „Dar eu repet cu aceeași insistență că nu este nimeni inamovibil în fața inacțiunii și legii, nimeni nu este inamovibil. Faptul că cineva a ajuns printr-un concurs acolo, știm de mai mulți ani, nu a reușit să livreze rezultate din varii motive, nu mă vreau să speculez acum - a putut, nu a putut, n-a vrut, n-a avut suport nu știu de care, dar constatăm...”
Da, poate, îs de acord, rezistența sistemului...
Europa Liberă: Pe interior poate i s-au pus piedici, pentru că știți că și în sistem uneori rezistența e mare?
Igor Grosu: „Da, poate, îs de acord, rezistența sistemului... Da, și atunci vii și cauți soluții, ieși în public și spui: „Eu încerc să fac asta, dar, uite, există niște opozanți aici în instituție care nu-mi dau voie și pentru asta am nevoie de ajutorul instituției, parlamentului în speță, pentru a crea un mecanism de împrospătare, de modificare a legislației”. Așa se procedează, dacă nu faci lucrul acesta, înseamnă că tu îți asumi plenar succesul sau insuccesul activității instituției pe care o conduci.”
Europa Liberă: Deci, lăsați să se înțeleagă că ar putea să se zdruncine multe fotolii, da?
Igor Grosu: „Nu există fotoliu care ar fi intangibil, nu există, pentru că nu pentru asta noi am fost aleși și mandatați de cetățeni să stăm și să ne rugăm la un fotoliu. Face omul treabă – succes, tot respectul, nu reușește din varii motive – mulțumim frumos, cu altă ocazie, evaluăm conform legii, ne regăsim în alt domeniu, mai departe.”
Europa Liberă: Dle Grosu, și totuși ca să organizezi un concurs, ca să aduci alți oameni competenți în fruntea unor instituții ia timp, iar Dvs. ați promis cetățenilor că veți livra rezultate într-o perioadă destul de scurtă.
Igor Grosu: „Da, o să facem tot posibilul ca lucrul acesta să nu-l tărăgănăm, și n-o să-l tărăgănăm, o să creăm toate condițiile. Spre exemplu, dacă vorbiți de instituții de drept, nu noi o să fim aceia care o să luăm deciziile, o să creăm condiții pentru cei care trebuie să ia decizii, să nu ne spună că nu au tot instrumentariul necesar; în instituțiile care sunt sub control parlamentar, acolo deja responsabilitatea nouă ne revine. Iată, nouă ne revine responsabilitatea directă să dăm țării mai repede o Comisie Electorală Centrală, asta minge e la noi, pe 15 septembrie, dacă nu greșesc...”
Europa Liberă: Da, pentru că lor le-a expirat mandatul și acum vi se cere să numiți alți membri ai CEC-ului.
Igor Grosu: „Exact, și aici nu ai cui să-i spui: dle, aștept. Da, e apanajul parlamentului și noi va trebui repede să ne mobilizăm, pentru că avem alegeri locale parțiale în toamnă ș.a.m.d.”
Europa Liberă: Nu renunțați nici la evaluarea judecătorilor și procurorilor, dar un ex-procuror general, dl Gurin, despre intenția PAS-ului de a evalua judecătorii și procurorii spune: „Dacă nu sunt doriți anumiți oameni, atunci trebuie demiși, codașii pot fi considerați integri, dar nu se poate miza pe rezultate serioase din partea lor”.
Igor Grosu: „Trebuie demiși, de cine demiși, de CSP? Și acum întrebarea mea – este capabil CSP-ul să facă lucrul acesta? Pentru că de fiecare dată când ajungeam la a merge pe calea evaluării externe sau a nu merge și nu e valabil lucrul acesta doar pentru procurori, și pentru judecători, și noi îi întrebam dezinteresat: „Există masă critică sau există voință în cadrul CSM-ului, CSP-ului de a spune: fraților, stimați colegi, haideți, vă rog, că suntem de râsul râsului, toată țara ne are pe toți 400 și ceva de judecători și vreo 800 de procurori ne au de cei mai... Și acolo sunt oameni de treabă, și judecători de treabă, sunt și procurori, haideți, domnilor, să facem regulă singuri în sistem”. Noi, politicienii, nu vedem pornirea asta sau masa asta critică din interiorul sistemului să facă lucrul acesta și atunci noi n-avem timp de așteptat, noi tot am așteptat, am așteptat.
De când reforma justiției se tot implementează?
Va trebui să-i impulsionăm. Iată, noi o să-i impulsionăm prin aceste mecanisme de evaluare, inclusiv externă, ca să îi ajutăm, când o să vedem că deja apare o masă critică de judecători, procurori, organele acestea de autoguvernare a lor, CSM, CSP, încep lucrurile să se miște, nu mai sunt propuși președintelui parlamentului pentru a fi numiți în funcție judecători de aceștia cu probleme de integritate, atunci o să spunem: „Dle, funcționează sistemul, felicitări, ia uite ce de bine se auto-purifică, se împrospătează corpul și de procurori, și de judecători”. Dar eu sunt sigur că ei sunt acolo, ei doar trebuie cumva să fie identificați, încurajați să iasă în prima linie, să devină vocali la Adunarea generală a judecătorilor, Adunarea generală a procurorilor și să spună: „Da, noi suntem capabili singuri aici în sistem”... Eu înțeleg că ei cumva sunt genați că vine cineva din afară și încearcă să îi evalueze, dar dacă nu merge, nu vă supărați, va trebui să împingem noi oleacă carul acesta.”
### Vezi și... ### Natalia Gavrilița: „Vom construi un stat care ajută” (II)Europa Liberă: Dar știți că mulți experți din acest domeniu vă sugerează: nu cumva să se întâmple procurorii și judecătorii „lor” să devină în continuare noțiunea procurorii și judecătorii „noștri”? Adică să fie depolitizat acest lucru și nu în funcție de culoarea guvernării să se facă justiție în Republica Moldova.
Igor Grosu: „Absolut nu mă interesează, unicul lucru care mă interesează este ca justiția să funcționeze, pentru că în caz contrar noi, politicienii, eu, când merg la alegători, eu primesc...”
Europa Liberă: Cucuie...
Igor Grosu: „Da, exact, eu primesc. Baia aceea de mulțime mă întreabă: „De ce se întâmplă așa?” Iată chiar azi la câteva întrevederi, întrebări firești: „Cum, dle, se întâmplă că deputații ajung deputați hoți”? Și mie îmi vine greu să le explic, știți, așteptăm o decizie definitivă și e greu să explic de ce 40 și ceva de ore se amână o judecată, că nu este niciun argument.”
Europa Liberă: La Cahul...
Igor Grosu: „La Curtea de Apel Cahul, da. Și lumea justificat întreabă: „Când în parlament nu o să mai ajungă hoți?” Și atunci, nu vă supărați, stimați...”
Europa Liberă: Dar răspunsul acesta totuși trebuie să-l dea justiția, și nu politicul?
Igor Grosu: „Absolut! Eu sunt de acord, să spună dacă îi vinovat sau să spună că nu-i vinovat. Asta trebuie și în rest nu mă interesează. În rest, interesul public, asta-i tot, s-a terminat cu justiția la telefon, ăla așa, ăla dincolo și tot așa, nu mai merge, tot modelul acesta duce la cataclisme, la furturi bancare, la scheme, la delapidarea banului public, la oameni în stradă, la nervi, ciocniri. Cui îi trebuie lucrurile acestea? Gata, s-a terminat!”
Europa Liberă: Dvs. ziceți că PAS e pregătit deja să vină cu primele inițiative legislative, dar și opoziția zice că și ea e pregătită să vină cu anumite inițiative. Iată, deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor vor reveni în parlament la proiectele de lege privind întoarcerea terenului Stadionului Republican în posesia statului și anularea așa-zisei legi a miliardului prin care cetățenii sunt impuși să întoarcă banii furați din sistemul bancar. Ce veți face dacă revine cu aceste intenții opoziția?
### Vezi și... ### „Le doresc oamenilor să simtă pe pielea lor ce înseamnă vremurile bune” (I)Igor Grosu: „Sunt populisme, evident că-s populisme. Cu stadionul am mai spus în public, Igor Dodon, când s-a votat atunci schimbarea destinației sau cumva voiau să facă ChișinăuLand aici...”
Europa Liberă: Așa se zice că, chipurile, Ilan Șor ar fi fost gata să preia acest teren.
Igor Grosu: „Da, ei atunci erau în luna de miere, așa, nedeclarată. Primul lucru pe care l-a făcut Igor Dodon, a alergat repede la Ambasada SUA să spună: „Dlor, asta nu eu, eu n-am avut nicio treabă, eu eram la mine la președinție, nu-s de vină eu” ș.a.m.d. Îs populisme curate, pentru că furtul miliardului sau legea miliardului o să se rezolve când noi într-adevăr o să avem o justiție care o să înceapă a-i găsi pe cei vinovați, o să-i prezinte în fața justiției, să începem, în sfârșit, să recuperăm banii care au fost furați, pentru că ei nu-s în aer, ei undeva sunt investiți, în unele jurisdicții. Pentru asta trebuie să ai instituții care să fie credibile ca parteneri în raport cu acele jurisdicții, pentru că acele jurisdicții se întreabă, își pun întrebarea: „Există un interlocutor credibil în care să avem încredere că banii de acolo să nu fie cumva întorși acasă, să ajungă pe mâna altui bandit?” Ei tot își pun întrebări de acestea și întrebări firești. Deci, așa se recuperează miliardul, nu prin populisme marca PCRM-PSRM. Evident, eu am văzut că acolo curge, la ultima conferință a curs din abundență grijă față de oameni, 500 de lei așa, 1.000 de lei așa ș.a.m.d.”
Europa Liberă: Și tot ei vă acuză că încercați să irosiți banii chiar făcând primii pași, pentru că ați majorat numărul de portofolii ministeriale în Cabinetul de miniștri de la 9 la 14, ați majorat și numărul vicepremierilor și că acest lucru va costa bani.
Igor Grosu: „Încă o minciună tipică. Ei încă nu au ieșit din campanie, ei probabil încă trec prin trauma aceasta postelectorală. S-a spus foarte clar și o să se explice lucrul acesta și în cadrul învestirii în parlament, cheltuielile pentru guvern nu se majorează, totul o să se facă în limita banilor care sunt alocați pentru aceste instituții, iar ceea ce s-a făcut prin crearea acestor mamuți, acestor elefanți, gen Ministerul Economiei, care e foarte concentrat, Ministerul Educației, Culturii, Tineretului și Sportului, unde nu mai ajungea nimeni la cultură, sau Ministerul Sănătății și Protecției Sociale, unde, mai ales în perioada pandemiei, toată lumea se ocupa de sănătate, de pandemie, toată lumea a uitat de protecție socială.”
Europa Liberă: Ministerul Agriculturii și Mediului...
Igor Grosu: „Ministerul Agriculturii și Mediului, care-s incompatibile, unul se îngrijește cum să obțină mai mult profit din resurse naturale, altul trebuie să se gândească cum să protejeze natura pentru următoarele generații. Deci, totul o să se facă în limita anvelopei financiare care există. Ei o să speculeze, noi o să venim cu argumentele noastre. Eu foarte mult le doresc să depășească această condiție și să vină, într-adevăr, dacă sunt capabili, cu inițiative bune și atunci noi o să le acceptăm, o să le votăm.”
(VA URMA)