Istorii ale refugiaților politici ruşi stabiliți în Lituania

Kęstutis Kudzmanas (dr.), ambasadorul Lituaniei în R. Moldova, la deschiderea expoziției

Reportaj de la expoziția de fotografii „În timp ce culoarea roșie e aprinsă”.

La Chișinău a fost lansată astăzi expoziția de fotografii „While the red is on” în traducere din engleză „în timp ce culoarea roșie e aprinsă”, care ilustrează istoriile a 11 refugiați politici din Federația Rusă stabiliți în Lituania. Jurnaliști, antreprenori, activiști ai comunității LGBT - cu toții au cel puțin un lucru în comun – opiniile lor nu au fost pe placul puterii de la Moscova, iar din această cauză s-au văzut siliți să-și părăsească țara. Detalii despre istoriile din spatele expoziției adusă la Chișinău cu suportul organizației Freedom House de la corespondenta noastră:

Unul dintre protagoniștii expoziției „While the red is on”, Nikita Kulacenkov, activa în 2014 în cadrul Fondului de combatere a corupției, condus de liderul opoziției din Rusia, Alexei Navalinîi. Nikita a ajuns în atenția poliției ruse după ce i-a dăruit lui Navalnîi, de ziua lui, o fotografie publicată pe rețele sociale de Navalnîi – o reproducere a tabloului „Om bun-om rău”, realizat de Serghei Sotov.

Două săptămâni mai târziu, poliția a percheziționat casa lui Alexei Navalinîi, a confiscat fotografia și l-a acuzat pe Nikita Kulacenkov că ar fi furat tabloul original. Tânărul s-a văzut silit să fugă din Federația Rusă și a cerut refugiu în Lituania. Dosarul intentat pe numele său îl consideră ca fiind „cel mai absurd” din istoria Rusiei moderne. Nikita Kulacenkov este unul dintre protagoniștii expoziției de fotografii realizate de jurnaliștii lituanieni Berta Tilmantaite și Arturas Morozovas, autori ai proiectului media Nanook.lt.

Când au lansat proiectul, cei doi jurnaliști și-au propus să vorbească despre un adevăr pe care ei îl numesc „neconfortabil”, al oamenilor care au devenit „dușmani” ai propriei țări doar pentru că aveau viziuni diferite decât cele ale puterii de la Kremlin, spune Arturas Morozovas.

Jurnaliștii lituanieni Berta Tilmantaite şi Arturas Morozovas

„Am documentat acest proiect peste un an. A trebuit să ne întâlnim de câteva ori cu protagoniștii ca să le dezghiocăm istoriile. În primul rând, pentru că subiectul este unul foarte sensibil, unii încă mai sunt urmăriți, chiar dacă nu mai locuiesc în Federația Rusă. Aleg să vină în Lituania, întâi de toate, datorită limbii, dar și pentru că suntem o țară democratică, în care acceptăm oamenii cu opinii diferite, toți cei care sunt urmăriți de guvernarea rusă.”

Arturas spune că astăzi nu se știe cu exactitate care este numărul cetățenilor ruși care au căutat refugiu în Lituania. Puțini sunt cei care spun deschis și liber de ce au fost nevoiți să plece din Federația Rusă. Multora în continuare le este frică să nu fie găsiți și „pedepsiți” pentru că au îndrăznit să se opună puterii.

Imagine din cadrul expoziției cu imigranţi politici ruşi în Lituania

Expoziția „While the red is on”, în traducere din engleză „în timp ce culoarea roșie e aprinsă” a fost adusă la Chișinău cu sprijinul organizației Freedom House și al Ambasadei Lituaniei în Republica Moldova. Ambasadorul Kestutis Kudzmanas spune că prin această expoziție autoritățile lituaniene și-au propus să arate cât de tragică poate fi ignorarea valorilor democratice și pedepsirea oamenilor doar pentru că au opinii diferite.

„Trebuie să fim toleranți față de punctele de vedere pe care le considerăm altfel decât ale noastre. Lituania este cunoscută pentru deschiderea față de străini, avem multe naționalități. Cu aproape 30 de ani în urmă am revenit în sânul democrațiilor din vest, am devenit mai puternici și suntem în continuare deschiși pentru oameni cu viziuni foarte diferite. Dialogul dintre aceste grupuri etnice este obligatoriu și ne reprezintă ca societate.”

Studenta la Jurnalism Violeta Anușca a fost una dintre vizitatoarele expoziției găzduite de American House Chișinău. Pentru ea, cele 11 portrete ale refugiaților ruși în Lituania sunt despre drepturi îngrădite. Constată cu o oarecare surprindere că Republica Moldova este o țară în care încă mai poți să te bucuri de libertate:

„Vedem realitatea unor persoane care, din păcate, au fost nevoite să plece din țara lor din cauza faptului că acolo este un regim care îi asuprește, respectiv, și-au găsit refugiu în altă parte. E o expoziție care transmite un mesaj foarte puternic. Cred că mai avem o șansă pentru că în Republica Moldova încă mai putem spune lucrurilor pe nume și să ne exprimăm liber.”

Autorii expoziției „While the red is on” explică geneza acestui titlu prin următoarea poveste - unul dintre protagoniștii proiectului fotografic a fost impresionat de faptul că majoritatea lituanienilor traversează strada regulamentar, ceea ce reflectă mentalitatea unei societăți în care toată lumea cunoaște și respectă regulile democratice.