Joe Biden în Finlanda: NATO este „mai unit ca niciodată”

Președintele SUA Joe Biden (stânga) și omologul său finlandez, Sauli Niinisto, vorbesc cu jurnaliștii la Helsinki, pe 13 iulie.

Președintele american Joe Biden a declarat că el și alți lideri NATO au arătat lumii, la summitul care a avut loc la Vilnius, săptămâna aceasta, că alianța militară este „mai unită ca niciodată” după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Aliații „înțeleg că această luptă nu este doar o luptă pentru viitorul Ucrainei”, a spus Biden la Helsinki, unde a încheiat o călătorie de cinci zile în Europa. Lupta Ucrainei este, de asemenea, despre suveranitate, securitate și libertate în Europa de Est și în lume, a spus el pe 13 iulie.

La o conferință de presă cu președintele finlandez Sauli Niinisto, Biden a reafirmat angajamentul total al Statelor Unite față de NATO. „Garantez fără ezitare. Nu am nicio îndoială”, a spus Biden, adăugând că există un sprijin copleșitor din partea poporului american și a parlamentarilor din Congres.

### Vezi și... ### Zelenski: Summitul NATO a înlăturat îndoielile legate de viitoarea apartenență a Ucrainei la Alianță

Mai devreme, pe 13 iulie, Biden și Niinisto s-au întâlnit cu liderii Suediei, Norvegiei, Danemarcei și Islandei. Casa Albă a transmis că liderii „au reconfirmat puternicul parteneriat SUA-țările nordice și intensificarea cooperării dintre țările lor, concentrându-se pe securitate, mediu, tehnologie și societate”.

Suedia urmează să fie admisă ca al 32-lea membru al NATO, după ce președintele turc Recep Tayyip Erdoğan, în ajunul summitului, a fost de acord să înainteze cererea Suediei către parlamentul Turciei pentru aprobare. Suedia a promis, de asemenea, o mai mare cooperare cu Turcia în eforturile de combatere a terorismului.

Atât Suedia, cât și Finlanda, care a devenit cel de-al 31-lea membru al NATO în aprilie, au abandonat o istorie de neutralitatea și nealiniere militară, cerând aderarea la NATO după ce Rusia a invadat Ucraina anul trecut. Scurta oprire a lui Biden în capitala finlandeză a urmat ceea ce el a considerat „un summit NATO de succes” în Vilnius, Lituania, unde aliații au convenit asupra modalităților prin care Ucraina ar putea deveni și ea membră.

### Vezi și... ### Ce garanții de securitate are Ucraina după summitul de la Vilnius?

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a numit rezultatul summitului „o victorie semnificativă a securității” pentru țara sa și a spus că „înlătură orice îndoială și ambiguitate cu privire la faptul că Ucraina va fi în NATO”. Dar și-a exprimat dezamăgirea că nu a primit o invitație clară de a se alătura.

Biden le-a spus reporterilor că în turneul său a îndeplinit „fiecare obiectiv pe care ne-am propus să-l îndeplinim” și a spus că, în ciuda frustrărilor inițiale ale lui Zelenski, președintele ucrainean „a ajuns să fie foarte fericit”.

El le-a spus reporterilor la Helsinki că Ucraina se va alătura NATO într-o zi. „Nu este vorba despre dacă ar trebui sau nu să se alăture. Este vorba despre momentul în care se poate alătura și va adera la NATO”, a spus Biden.

Președintele Vladimir Putin a reacționat pe 13 iulie la rezultatele summitului, spunând că aderarea Ucrainei la NATO ar amenința propria securitate a Rusiei și va crea tensiuni suplimentare pe scena mondială.

Vorbind la televiziunea rusă, el a spus, de asemenea, că livrările de noi arme către Ucraina nu vor schimba nimic pe câmpul de luptă, ci vor escalada și mai mult conflictul. Tancurile furnizate de puterile occidentale vor fi o „țintă prioritară” pentru forțele ruse, a adăugat el.