În același timp, agricultorii anunță că vor ieși la proteste, dacă Guvernul nu va lua această hotărâre săptămâna aceasta.
Reacția autorităților de la Kiev vine după ce ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a discutat, pe 6 mai, cu omologul său ucrainean, Mikola Solski, despre interzicerea importurilor de grâne din Ucraina.
Potrivit unui comunicat al ministerului, Bolea i-a spus oficialului ucrainean că agricultorii sunt îngrijorați că nu vor avea spații pentru a stoca noua recolta de cereale, deoarece, la ora actuală, au încă depozitele pline din cauza prețurilor mici de pe piață.
„În același timp, tendința de export a cerealelor autohtone are o dinamică descendentă, cheltuielile de logistică au crescut și prețurile la bursele internaționale s-au prăbușit. Fermierii noștri au nevoie să-și valorifice stocurile de cereale și să se pregătească de noul sezon agricol. Noi suntem solidari cu poporul ucrainean care este impus să facă față multiplelor provocări în acest război și condamnăm cu desăvârșire atrocitățile agresorilor”, a explicat Vladimir Bolea.
Oficial ucrainean: „Un pas extrem de neprietenos”
Mikola Solski și-a exprimat dezacordul cu o astfel de decizie din partea Chișinăului și a subliniat că motivele sunt neclare, întrucât Ucraina nu exportă cereale în R. Moldova. Negocierile dintre autoritățile de la Chișinău și Kiev privind aplicarea restricțiilor respective continuă, se arată într-un comunicat al Ministerului ucrainean al Politicii Agrare și Alimentației.
În același timp, viceministrul Dezvoltării Economice, Comerțului și Agriculturii de la Kiev, Taras Kacika, a declarat pentru publicația „Evropeiska Pravda” că Ucraina va răspunde la aceste restricții prin interzicerea tuturor importurilor moldovenești.
„Am informat Chișinăul că orice restricție din partea Republicii Moldova va fi considerată un pas extrem de neprietenos și ar presupune interzicerea imediată a tuturor importurilor din Moldova”, a spus Taras Kacika.
### Vezi și... ### Ministrul Agriculturii a discutat cu omologul său de la Kiev despre interzicerea temporară a importurilor de cereale ucrainene în R. MoldovaFermierii amenință cu proteste
Fermierii moldoveni au solicitat, în repetate rânduri, interzicerea importurilor de cereale ucrainene în R. Moldova.
„În foarte scurt timp, elevatoarele noastre, în preajma sezonului de recoltare, vor fi pline de producția agricolă din Ucraina. Prețurile se vor prăbuși la un nivel catastrofal de mic pentru mulți agricultori. Foarte probabil că vor exista multe tentative de a exporta producția ucraineană ca originară din R. Moldova”, susține directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandru Slusari.
Într-un comunicat emis luni, 8 mai, Forța Fermierilor semnalează că grâul a ajuns să fie vândut la un preț de 2,8 lei per kilogram, în timp ce costul de producție este de circa 5 lei. Și mai mult a scăzut prețul la floarea-soarelui: 7 lei/kg față de costul de producție de 10 lei/kg.
„În acest context, Forța Fermierilor constată că R. Moldova întârzie nepermis de mult cu aplicarea măsurilor în vederea producătorilor agricoli autohtoni cere aprobarea, în săptămâna curentă, de către Guvern a hotărârii privind interzicerea temporară, după modelul UE, a importurilor de grâu, porumb, floarea-soarelui și rapiță din Ucraina. În caz contrar, este foarte probabil că, în curând, toată țara va fi cuprinsă de protestele agricultorilor”, se arată în comunicat.
De asemenea, fermierii cer compensații pentru pierderile cauzate de prăbușirea prețurilor la cereale și oleaginoase sub presiunea producției din Ucraina.
### Vezi și... ### Surse: Comisia Europeană vrea să permită doar tranzitul cerealelor ucrainene către țări terțeCe exportă R. Moldova în Ucraina
R. Moldova a exportat, în 2022, în Ucraina produse și mărfuri în valoare de 151 milioane de dolari. Este vorba, în special, de combustibil pe care l-a adus, la rândul său, din România. De asemenea, datele statistice din Ucraina arată că statul vecin a importat din R. Moldova vin în valoare de 16 milioane de dolari, tanin (15 milioane de dolari), legume și produse procesate (16 milioane de dolari), nuci (15 milioane de dolari) și metale feroase (10 milioane de dolari).
Biroul Național de Statistică nu prezintă informații privind importurile de produse agroalimentare pe țări. Informațiile Serviciului Vamal al Ucrainei arată că exporturile de grâu ucrainean în R. Moldova a constituit anul trecut 20,6 milioane de dolari, în creștere de 5,2 ori față de 2021, iar cele de oleaginoase au fost în valoare de 57 de milioane de dolari, de 21 ori mai mult decât în 2021.
Anterior, Vladimir Bolea l-a informat și pe ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Jānis Mažeiks, despre intenția Republicii Moldova de a interzice importurile de cereale ucrainene, după modelul UE.
Pe 2 mai, Comisia Europeană a interzis, până pe 5 iunie importurile de grâu, porumb, floarea-soarelui și rapiță din Ucraina în Polonia, România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia, dar a permis tranzitul cerealelor ucrainene pe teritoriul țărilor respective.
Săptămâna aceasta, Comisia Europeană ar urma să aprobe și un pachet de despăgubiri de 100 de milioane de euro pentru cele cinci țări afectate de cantitățile mari de cereale ucrainene ieftine, care au ajuns pe piață după ce porturile din Ucraina au fost blocate din cauza războiului pornit de Rusia.
### Vezi și... ### Ucraina deplânge decizia Poloniei și Ungariei de a interzice importurile de cereale