„La revedere tuturor!” 10 mii de abonați riscă să rămână fără internet în regiunea transnistreană

La Tiraspol

O dispută pentru piața de comunicații în stânga Nistrului s-a încheiat marți, 28 aprilie, cu suspendarea licenței companiei private LinkService, singurul concurent al monopolistului InterDenstrCom.

Singurul operatori alternativ de internet și cablu TV din regiunea transnistreană, LinkService, a rămas fără licență, în urma unei decizii emise marți, 28 aprilie, de o instanță de la Tiraspol. Compania are peste 10 mii de abonați în orașul Bender și satele învecinate și spune că este nevoită să oprească furnizarea serviciilor de internet și cablu TV, din seara zilei de marți, 28 aprilie, „în plina epidemie de coronavirus, când oamenii au nevoie de internet, mai mult ca oricând”. „Prin intermediul structurilor de stat, monopolistul (InterDnestrCom) încearcă să-și „elibereze” complet piața”, se spune într-un comunicat al companiei LinkService.

În pofida carantinei și a restricțiilor de circulație, imediat după aflarea deciziei instanței de judecată, în fața oficiului InterDenstrCom (IDC) s-a format un rând de oameni – locuitorii de la Bender au venit să contracteze servicii de internet. Iar pe rețelele de socializare au apărut reacții de revoltă și critică la adresa administrației de la Tiraspol și a monopolistului IDC.

Corespondentul Europei Libere în regiunea transnistreană transmite că instanța de la Tiraspol a respins marți o contestație a companiei împotriva Serviciului de comunicații din cadrul administrației separatiste, care dispusese retragerea licenței acum patru luni, în decembrie anul trecut.

În stânga Nistrului multe domenii sunt monopolizate de companii care, chiar dacă formal sunt private, fie sunt apropiate de grupările de la putere, fie fac parte din holdingul Sheriff care deține afaceri în mai toate domeniile – de la petrol și telecomunicații la comerțul cu alimente. Puținele companii care încearcă să intre pe domenii mai importante ar avea șanse minime să se dezvolte, inclusiv din cauza persecuțiilor din partea puterii.

Aparent, este și cazul companiei LinkService de la Bender, singurul provider de internet și cablu ce oferă o alternativă monopolistului InterDnestrCom, compania-fiică a Sheriff-ului.

Compania LinkService spune în comunicatul de pe site-ul său că nu există motive pentru suspendarea licenței și califică drept ilegale acțiunile Serviciului pentru comunicații de la Tiraspol, mai ales în condițiile în care majoritatea populației este izolată acum acasă din cauza epidemiei de coronavirus și are nevoie de internet mai mult ca oricând.

Larisa Tarasova, care a fondat compania în 2005, scrie pe pagina sa de Facebook că, încă în aprilie 2019, Serviciul pentru comunicații a prezentat un șir de pretenții care „semănau mai mult a încercare de a îndeplini ordinul de a găsi motive pentru retragerea licenței”. LinkService a eliminat rapid obiecțiile de natură tehnică, cele legate de distanța dintre crengile copacilor și cabluri sau de modificarea schemei de funcționare a unor servere, spune Tarasova. Una dintre obiecții, adaugă ea, viza faptul că o parte dintre liniile construite de companie nu fuseseră date în exploatare.

Larisa Tarasova mai scrie că instituțiile administrației transnistrene au încercat să pună piedici și să tergiverseze îndeplinirea de către LinkService a obligațiilor prescrise. În aceste condiții, compania a decis să elimine obiectul disensiunilor și să demonteze liniile care nu fusese date în exploatare pentru a putea demonstra astfel că, din punct de vedere juridic, cerințele autorităților au fost îndeplinite. Planul era ca ulterior, după ce se va asigura că își păstrează licența, LinkService să construiască din nou liniile respective, cu respectarea tuturor normelor care vor fi solicitate oficial.

Acum însă, administrația de la Tiraspol invocă faptul că LinkService nu are rețele și folosește acest argument pentru a lipsi compania de licență.

„Este culmea cinismului să oprești internetul pentru oameni acum, în condițiile izolării, când toți stau acasă, copiii învață on-line, informația vine tot de pe internet, oamenii comunică sau comandă produse pe internet”, scrie Larisa Tarasova pe pagina sa.

Aceasta a anunțat că în prima zi de lucru compania va depune cerere pentru o nouă licență, dar că examinarea durează minim 30 de zile.

### Vezi și... ### Tiraspolul instalează noi posturi de control și reține persoane sub pretextul carantinei


Anunțul despre retragerea licenței LinkService a generat multe reacții și comentarii pe rețelele de socializare. Unul din utilizatori a scris:

„Din câte înțeleg, șansele sunt minime. Din păcate. Nici pentru noi, simplii utilizatori, situația nu este prea roză – nu există alternative reale pentru LinkService. InterDnestrCom vine cu modem propriu la conectare, care costă 664 de ruble. Când va dispărea și concurența, vom sta cu toții în rând după acest tip de modem.”

Compania InterDnestrCom nu are capacitatea tehnică de a conecta noi utilizatori în perioada următoare, susține unul dintre utilizatorii de pe FB:

„M-am interesat la InterDnestrCom când aș putea fi conectat la internet dacă după 28 aprilie LinkService va fi oprit. Mi-au spus că nu mai devreme de 25 mai, adică va trebui să stau fără internet minim o lună. În plus, acum va trebui să cumpăr pachetul de 180 de ruble pentru doi ani – acestea sunt condițiile. Acum plătesc 125 de ruble și sunt mulțumit.”

Pe rețelele de socializare au început să apară și reacțiile critice ale utilizatorilor de internet de la Bender. Unul dintre ei, Andrei Litvinenko, semnalează că peste 10 mii de abonați vor rămâne de miercuri fără legătura cu rudele, fără posibilitatea pentru elevi de a face ore on-line sau fără desene animate pentru copiii mai mici, dar și fără posibilitatea de a lucra la distanță. Acesta a postat și o poza cu rândul format în fața oficiului InterDenstrCom de la Bender după aflarea deciziei privind LinkService. „Miting spontan la oficiul IDC. O excelentă măsură anti-coronavirus!”, a scris utilizatorul.

Iată ce spun utilizatorii în comentariile la această postare:

„Cel mai parșiv în situația aceasta este că pe noi nimeni nu ne va auzi și vor continua să ne spună povestea cu instanțele „independente”.

„Acum mulți oameni la noi vor rămâne fără lucru. Este o situație critică”.

„Mama mea este grav bolnavă, nu iese nicăieri în această perioadă și singura ei comunicare cu lumea exterioară era prin internet. Nu știu cui să „mulțumesc” pentru asta, dar de mâine ea și alte câteva mii de oameni nu vor mai avea această posibilitate.”

„Ce drept are instanța și judecătorii să oprească internetul în timpul carantinei? Ce fel de carantină va fi dacă de la Tiraspol în fiecare zi o brigadă de la IDC vor umbla prin zeci de apartamente și pe la sute de oameni ca să tragă cabluri?”

„Poate pentru început IDC ar putea să-și revadă tarifele abuzive și abia apoi să se apuce să elimine concurența?”

„Am fost la piață, am auzit toate opiniile. Din expresii ne-licențioase era doar denumirea InterDnestrCom”.

„Acest război durează de mai bine de doi ani. Scopul a fost unul singur – eliminarea concurenței. Nimic personal, doar business.”

Olga Sinitsina, o altă utilizatoare din regiunea transnistreană, scrie într-o postare:

„LinkService a fost devorat. Era previzibil într-o oarecare măsură, asta nu mă miră. Mă miră că pe nimeni din administrație nu interesează ce vor face peste 10 mii de locuitori ai Benderului, care au rămas fără legătura cu rudele, fără posibilitatea de a lucra la distanță sau de a studia on-line. Ce să spunem – bravo! Pe mine să nu mă mai căutați pe internet. Habar nu am când voi putea avea acces. La revedere tuturor!”