Occidentalii au sărbătorit victoria în cel de-al Doilea Război Mondial, luni, 8 mai (Franța, mai ales). Rusia o va face însă astăzi, în condiții de securitate absolută, oficial subliniindu-se riscul atentatelor ucrainene.
În schimb, pentru europeni, astăzi este “Ziua Europei”, “Schuman Day”, o cu totul altă sărbătoare și pomenirea unui alt eveniment decât cel sărbătorit la Moscova pe 9 mai.
În Franța, unde 8 mai e marcat de o mare paradă militară, Le Figaro, cotidian conservator, insistă asupra unei erori elementare comise de ministerul apărării (renumit de Emmanuel Macron Ministerul Armatelor / Ministère des Armées et de la Marine), care pe contul său Twitter a vorbit luni despre comemorarea «armistițiului din 8 mai 1945», când în realitate este vorba de «capitularea» totală a armatei germane, ceea ce a pus capăt războiului.
De altfel, defilarea în Paris a fost tristă, luni 8 mai, cum o rezumă Libération: pentru a evita să fie huiduit de manifestanți și de public, sau să audă iarăși zgomotul de cratițe cu care e întâmpinat de la o vreme, Macron a defilat pe un Champs Elysées golit de spectatori: „Emmanuel Macron a comemorat sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial fără niciun sprijin popular. Acestea sunt imagini care ilustrează singurătatea politică a șefului statului și o democrație cu totul disfuncțională.”
O aniversare amară pentru Macron, constată și Le Monde, la un an de la începerea noului său mandat.
În afară de Franța, în Europa ziua victoriei mai e sărbătorită doar în Cehia, Slovacia și, începând de anul acesta, mai precis de luni, printr-un decret al lui Volodimir Zelenski, de către Ucraina. În Belgia, 8 mai a fost sărbătorit până în 1983, când ziua liberă și parada au fost suprimate din motive de economii.
### Vezi și... ### „Se tem de mulțime?” Kremlinul reduce amploarea comemorărilor de Ziua VictorieiRăzboiul s-a încheiat, de fapt, pe 8 mai 1945
Documentul care acoperea capitularea tuturor forțelor germane si care a pus capăt celui de-al Doilea Război Mondial a fost semnat pe 8 mai 1945, la Reims, in Franța, in fata generalului american –si viitor președinte- Eisenhower. La ceremonia semnării capitulării Germaniei au mai luat parte delegații din partea Marii Britanii, Franței si Uniunii Sovietice. La miezul nopții dintre 8 si 9 mai războiul era terminat, iar capitularea Germaniei totală!
Pentru a se demarca însă de occidentali, sovieticii au refăcut ceremonia capitulării. A doua zi dupa capitularea de la Reims, din fața americanului Eisenhower, a fost organizata, in Berlinul ocupat de Armata Rosie, o altă capitulare, de asta data in fata maresalului sovietic Jukov. Motiv pentru care capitularea totală a Germaniei nu a intrat in vigoare, in mod juridic, decât pe 9 mai, data reținută de sovietici, si dupa ei de ruși, pe când majoritatea celorlalte state au păstrat ca zi a Victoriei data de 8 mai, ziua capitulării de la Reims.
Faptul că Ucraina a trecut la data de 8 mai, ca restul Europei, este «o palmă dată Moscovei», cum o notează în Italia La Repubblica. De altfel, președinta Comisiei europene, Ursula von der Leyen, se află astăzi din nou la Kiev, făcând ca influenta și eurosceptica revistă (și site american foarte activ, instalat la Bruxelles) Politico, să o numească “Regina Ursula”, Politico considerând că von der Leyen se află deja în campanie electorală pentru realegerea sa anul viitor.
(Am mai scris în această revistă a presei despre șansele Ursulei von der Leyen de a fi realeasă în fruntea Comisiei Europene, și cum va avea ea nevoie atât de sprijinul lui Olaf Scholz cât și de cel al lui Emmanuel Macron, precum am mai scris și despre șansele ei alternative de a prelua șefia NATO cu sprijinul lui Joe Biden.)
### Vezi și... ### Armata ucraineană susține că a doborât 35 de drone în ajunul aniversării celui de-Al Doilea Război MondialPopularitatea lui Biden în cădere liberă
În aacest timp, însă, cum o constată Bloomberg, rata aprobării de către alegători a lui Joe Biden a scăzut la 36 la sută, cu 6 puncte mai jos decât februarie și cu doar un procent față de cel mai scăzut nivel anterior de la începutul lui 2022.
56 la sută dintre americani dezaprobă performanța sa, 68 la sută considerând că este prea bătrân pentru a candida pentru un alt mandat - doar 44 la sută consideră în același timp că posibilul său rival din 2024, Donald Trump, este și el prea bătrân.
„Ziua Victoriei” la Moscova
La Moscova pregătirile pentru parada militară de astăzi s-au derulat “potrivit planului”, cum a anunțat purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, folosind o formulă auzită des din gura lui Vladimir Poutine.
Întrebat dacă există vreau pericol serios, date fiind recentele “atacuri de drone” asupra Kremlinului, Peskov a căutat să liniștească populația. „Se pregătește parada obișnuită pentru 9 mai. Atât pot spune. Președintele se va exprima public, așa cum face de obicei”, a spus el, citat de agenția de presă oficială Interfax.
### Vezi și... ### Galia Ackerman: „Oricând putem ajunge din nou la Berlin”| Mesajul anti-occidental al Regimentului nemuritor
9 Mai: Ziua Europei (UE)
Dar astăzi este și “Ziua Europei”, care are peste șapte decenii. Pe 9 mai 1950, ministrul de externe de atunci al Franței, Robert Schuman, a propus într-un discurs crearea a ceea ce avea să devină Comunitatea Europeană.
Sigur, declarația lui Schuman de atunci trebuie văzută în contextul încheierii celui de-al Doilea Război Mondial. Faimoasa „Declarație Schuman” propunea inițial doar ca țările Europei abia ieșite din război sa-si pună in comun producția de cărbune si oțel. Nimic romantic, în aparență, deși în Europa răvășită de război acestea erau atunci producții vitale.
Cum o face cunoscut agenția Reuters, ambasada UE din Israel și-a anulat recepția prevăzută astăzi, din pricina prezenței anunțare a unui ministru de extrema dreaptă.
Este vorba de ministrul securității naționale Itamar Ben-Gvir, care a criticat decizia UE, numind-o o formă de “cenzură".
Erdoğan acuză opoziția că e pro-LGBT
În acest timp și într-un cu totul alt registru, tot Reuters scrie că președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a acuzat opoziția că fi „pro-LGBT” la un miting de la Istanbul duminică, pe fundalul unei intensificări a retoricii împotriva oponenților săi, cu câteva zile înainte de ceea ce se așteaptă să fie niște alegeri cu rezultat incert, în data de 14 mai… ba chiar, Erdoğan pretinde că opoziția e compusă din gays, care caută să distrugă familia tradițională.
„Suntem împotriva LGBT”: a spus Erdoğan, citat și de Times of Israel, care remarcă cum în vreme ce președintele turc predică valorile tradiționale ale familiei, candidatul opoziției Kemal Kılıçdaroğlu promite că va vindeca rănile din țesutul social și că va aduce înapoi investițiile occidentale.
Internetul fiind însă ceea ce este și păstrând totul, nu putem să nu amintim că în 2002, într-o emisiune TV numită „Genç Bakış”, care găzduiește participanți din campusurile universitare, un student (Ahmet Altın Işık) i-a adresat următoarea întrebare lui Erdoğan (pe atunci doar șef al partidului islamist AKP): — „După cum știți, în Turcia avem cetățeni homosexuali. Vă gândiți cumva să le recunoașteți drepturile, precum și căsătoriile de același seax, cum se întâmplă în Europa? Care este opinia dumneavoastră personală? Ar trebui să fie recunoscute acele drepturi sau nu?”
Erdogan a răspuns Erdoğan: — "Este necesar ca drepturile și libertățile persoanelor LGBT să fie recunoscute în fața legii. Nu mi se pare normal și nici uman să fie batjocorite, cum se întâmplă din când în când la TV."
(Clipul video complet este aici: http://www.youtube.com/watch?v=-bp6grWsIJA&feature=player_embedded)