„Ucrainenii le-au stricat festivitățile”, pentru că de teama unor posibile atacuri, autoritățile ruse au fost obligate să anuleze marșul Regimentului nemuritor de Ziua Victoriei, dar și multe parade militare de care „ar fi avut mare nevoie acum” când războiul din Ucraina merge prost, spune istoricul francez Galia Ackerman.
Născută în Rusia, Galia Ackerman s-a stabilit la începutul anilor '80 în Franța, a lucrat 25 de ani la Radio France International iar acum editează publicația online „Desk Russie”, gândită să combată dezinfomarea dar și „zombificarea” conaționalilor săi ruși. „Propaganda, în era Putin, este foarte agresivă”, constată Ackerman în interviul cu Europa Liberă, dar și foarte eficientă, pe fundalul unui „conformism” răspândit.
În 2019, Galia Ackerman a scris „Regimenul nemuritor – războiul sfânt al lui Putin”, carte care s-a re-ediat cu mult succes de public trei ani mai târziu, iar în noiembrie 2022, a scris și coordonat alături de istoricul Stéphane Courtois, volumul „Cartea neagră a lui Vladimir Putin”, concepută în tradiția volumului de mare succes al lui Courtois „Cartea neagră a comunismului”. „Cartea neagră a lui Vladimir Putin” este deja tradusă în mai multe limbi, și o să apară și în România.
Într-un interviu cu Europa Liberă, Galia Ackerman explică întreaga mitologie a Regimentului nemuritor, mecanismul acestui „ritual păgân” – cum îl numește ea – care are ca scop „mobilizarea și militarizarea unei societăți întregi”.
- Cred că defilarea Regimentului nemuritor în Rusia, mai ales în regiunile apropiate de granița cu Ucraina, a fost anulată din motive de securiate.
- La„ nivel simbolic ar fi un dezastru”, să fie victime, panică într-o zi care între timp este „sanctificată”, cum este 9 mai, Ziua Victoriei.
- Instrumentalizarea Regimentului nemuritor se înscrie într-un efort mult mai amplu de instrumentalizare a istoriei sovietice.
- Mesajul Regimentului nemuritor, în varianta autorităților, este: am vor mereu victorioși, putem repeta ce am făcut deja în al Doilea Război mondial.
- Regimentul nemuritor are și un mesaj profund anti-occidental, pentru că implică o ameințare indirectă la adresa Europei occidentale.
Europa Liberă: În Rusia a contramandat marșul Regimentului nemuritor de 9 mai, iar Ministerul britanic al Apărării, într-una din analizele sale cotidiene despre evoluția războiului din Ucraina, scria că motivul ar putea fi temerea autorităților ca la marș să nu participe prea multă lume cu portretele celor uciși pe front în Ucraina acum. Pe lângă portretele din cel de al Doilea Război Mondial. Cum interpretați dumneavosrtă anularea?
Galia Ackerman : „Nu cred că motivul principal este că lumea ar putea ieși cu portretele celor uciși în Ucraina. Cred că motivul principal este între-adevăr cel invocat de autoritățile din mai multe regiuni, mai ales cele aproape de granița cu Ucraina, cum ar fi în Belgorod sau Crimeea, și anume securitatea. În aceste regiuni nu a fost anulat numai marșul Regimentului Nemuritor dar și întreaga paradă militară. Le este teamă de un atac ucrainean, la nivel simbolic ar fi un dezastru, să fie victime, panică într-o zi care între timp este „sanctificată”, 9 mai, Ziua Victoriei.
Nu exclud nici interpretarea că le este teamă de portretele celor căzuți în Ucraina. Ar putea fi un considerent suplimentar, mai ales în regiunile unde au avut mobilizări masive.
Să nu uităm că nu este pentru prima dată că marșul Regimentului Nemuritor este anulat, s-a întâmplat și în perioadă pandemiei de Covid.”
Europa Liberă : Care a fost simbolistica Regimentului Nemuritor inițial și cum a evoluat în era Putin ? Cum a fost instrumentalizat de Putin ?
Galia Ackerman : „Instrumentalizarea Regimentului nemuritor se înscrie într-un efort mult mai amplu de instrumentalizare a istoriei sovietice. Chiar înainte de Regimentul nemuritor, din epoca lui [Leonid Ilici] Brejnev s-a început glorificarea victoriei în al Doilea Război Mondial. Iar Ziua Victoriei a câștigat în importanță.
Să nu uităm că sub Stalin, în pofida costurilor și pierderilor imense cauzate de război, ziua victoriei nu era marcată în nici un fel. Stalin era conștient de greșelile imense comise în timpul războiului, nu uitase că sub el se semnase pactul Ribbentrop - Molotov , era conștient de prețul amar plătit de Europa de est care fusese eliberată numai pentru a fi reocupată - așa că Stalin vroia să uite și să se uite de război, să meargă mai departe.
Sub Brejnev însă, cum ideea comunistă era deja răsuflată, s-a încercat o nouă glorificare a poporului sovietic. Inclusiv a lui Brejnev, deși fusese un militar mărunt.
În Rusia post-comunistă, celebrarea Zilei Victorie a luat amploare. Comunismul se prăbușise odată cu destrămarea URSS, partidul comunist pierduse puterea și liderii erau în căutarea unei noi idei, a unei cauze care să unească o țară polarizată. Așa s-au concentrat pe glorificarea victoriei în al Doilea Război Mondial, care devenea un fel de act fondator al unei noi identități ruse.
Paradele au devenit anuale, s-au organizat multe alte manifestații de celebrare dar fără mare impact asupra publicului. Până în 2012, când a apărut o idee putem spune genială, lansată de trei jurnaliști din Siberia. Expresia în sine este foarte bine găsită, Regimentul nemuritor! Inițiativa, de fapt, era opusă manifestațiilor oficiale, se vroia un moment intim, în care fiecare familie să-și amintească de cei pierduți sau răniți în război. Marșurile Regimentului nemuritor au devenit repede foarte populare dar s-au bucurat repede și de sprijinul autorităților.
Într-o țară coruptă ca Rusia, autoritățile locale și după aceea cele de la centru au văzut aici șansa unor bugete speciale din care se putea servi toată lumea.”
În 2015 însă, președinția a acaparat această manifestație: nu numai că Regimentul nemuritor a mărșăluit pe străzile Moscovei, dar Putin s-a pus în primele rânduri, purtând portretul tatălui său, care se pare că fusese greu rănit în război.
Suntem deja după anexarea abuzivă a peninsulei Crimeea și „ocuparea” unei părți din Donbas, în logica unei „victorii perpetue”. Mesajul era: noi rușii am fost mereu un popor victorios, am mers și mergem din victorie în victorie iar marea victorie din al Doilea Război Mondial ne legitimizează. Am reușit să învingem cel mai mare rău al secolului 20, nazismul, deci suntem cel mai mare bine. Această logică întărește și mesianismul rușilor, vechi de secole. Se văd drept poporul care aduce adevărul și lumina. Chiar și în retorica despre actualul război din Ucraina, cuvântul „adevăr” apare foarte des. Noi suntem adevărul, noi suntem bunătatea, Dumnezeu este cu noi !
Europa Liberă: Începând cu denumirea, totul are un caracter belicos, invocă o țară pe baricade?
Galia Ackerman: Regimentul nemuritor ajută la militarizarea țării întregi: copii defilează în uniforme, sunt bebeluși în cărucioare sub formă de tancuri, maturii de costumează și ei în uniforme militare și cântă cântece din al Doilea Război Mondial. Totul are desigur un caracter ludic, dar are un substrat mult mai serios: o țară întreagă este „mobilizată”.
În această zi, explică o serie de ideologi oficiali, morții coboară pe Pământ, se amestecă cu cei vii, și formează cu toții acest popor „ etern și invincibil”. (...) A devenit un ritual păgân care se repetă an de an. Evreii, de exemplu, sărbătoresc an de an fuga din Egipt, nu numai ca sa-și aducă aminte de ce s-a întâmplat cu sute de ani în urmă, dar și pentru a avea ocazia să repete „am reușit să fugim din Egipt”. La fel ritualul de Paștele creștin, când se spune „Hristos a înviat! Adevărat a înviat!” și an de an, Hristos reînvie.
Este principiul foarte vechi al ritualelor păgâne, în care retrăiești, repetat, un eveniment fondator din trecut.
Anul acesta, [marșul Regimentului nemuritor ] ar fi fost important pentru regim. Ținând cont că războiul din Ucraina nu merge de loc bine, i-ar fi permis lui Putin, care oricum trăiește într-o realitate paralelă, să celebreze victoriile trecute, să reamintească poporului că rușii nu pierd. Dar ucrainenii le strică acum plăcerea!”
Europa Liberă : Regimentul nemuritor are și un mesaj anti-occidental ?
Galia Ackerman : „Evident. Elementul antioccidental constă în faptul că de la bun început mesajul subliminal este că rușii au câștigat singuri acest război [al Doilea Război Mondial]. În manualele de istorie pentru școli - dar și cele pentru universități, cu mici excepții - nu se pomenește de aportul occidental la acest război. Astăzi, tendința nu este numai de a minimaliza, de a negat chiar aportul occidental la război, dar și de a propaga ideea că Europa era „Rusistă” [rusofoba și nazista], că a fost mereu rusofobă, că americanii nu erau mai buni decât naziștii, etc. Propaganda rusă proferează constant astfel de enormități, iar în timpul marșurilor Regimentului nemuritor, se scandează insistent sloganul „putem face asta din nou”, „putem repeta”. Adică, putem traversa din nou Europa ca să ajungem până la Berlin, la frontiera occidentală a Europei.”
Europa Liberă : Regimentul nemuritor s-a răspândint cu anii și în alte republici fost sovietice, în multe comunități ruse din diaspora din lumea întreagă. Cu același mesaj ca acasă ?
Galia Ackerman : „Regimentul nemuritor” nu este foarte răspândit în alte republici fost sovietice, cred că se limitează la Asia Centrală, inclusiv Kazahstan. Și în Moldova, dar acolo [joacă un rol] și regiunea separatistă transnistreană, și Autonomia găgăuză, tot substratul pro-rus care există, din păcate.
[Regimentul nemuritor] este folosit ca mijloc de mobilizare a „lumii ruse”, care nu se limitează la fostele republici sovietice. Este folosit în lumea întreagă, chiar și în Statele Unite. În Franța de exemplu (cunosc situația mult mai bine), totul este coordonat de ambasadă. Cred că în lumea întreagă, ambasadele Rusiei organizează aceste manifestări, cu ajutorul activiștilor, organizațiilor și partidelor locale pro-ruse.”
„Lumea rusă” pe care încearcă să o mobilizeze este o noțiunea foarte vagă. Ca să aparții „lumii ruse”, nu trebuie să fi de origine rusă, nu trebuie să vorbești rusa, este suficient să te declari pentru Rusia și Putin. Cred că Regimentul nemuritor și toate aceste comemorări [marcând 9 mai]au mesaje diferite în Europa și Federația rusă. În Rusia este vorba mai degrabă de mobilizare, de militarizare a întregii societăți, de pregătirea de un nou război iminent.
În Occident, în primul rând în Germania, mesajul este cu totul diferit: este un mesaj pacifist, un îndemn ca „așa ceva să nu se mai repete”. Subliminal, un mesaj că Ucraina nu trebuie susținută cu arme, pentru că „noi suntem pentru pace, nu pentru război”.
„Ca de obicei, mesajele sovietice și acum cele neo-ruse sunt destul de subtile și diferențiate, mesaje diferite - despre același eveniment - pentru fiecare comunitate în parte. Și asta este o caracteristică a întregii propagande a regimului Putin.”
Europa Liberă : Sondajele de opinie, câte sunt ele și cât de fiabile dar și realitatea din țară indică faptul că majoritatea rușilor nu se opun războiului din Ucraina, care nu merge deloc bine pentru Moscova. Mulți chiar îl susțin. Cum se explică această reacție ?
Galia Ackerman : „Unul din motive este simplist vorbind sprijinul constant de care s-a bucurat președintele Putin în toți acești ani. Marea majoritate a rușilor îl consideră un președinte bun, de încredere, care reprezintă bine interesele poporului rus, care a ajutat Rusia „să se ridice din genunchi”, etc. De multe ori am auzit lumea pe stradă aducând un singur argument : dacă președintele nostru a făcut asta, înseamnă că era necesar.
Există și o mașină de propagandă infernală, care funcționează de la revenirea lui Putin la putere [președinție] în 2012. Exista și înainte, desigur, dar din 2012 putem spune că a luat o linie dură, i-a „lobotomizat” pe ruși, i-a hrănit cu mesaje total false cum ar fi „Occidentul este profund anti-rus”, „Occidentul vrea să distrugă Rusia, vrea să împiedice Rusia să se dezvolte”, „Occidentul vrea să ne înconjoare cu baze NATO” și altele de acest gen.
Să nu uităm că în acest moment, peste 60% din ruși se informează despre lume din afară de la televizor.
Mai este în joc și conformismul, mult conformism. Lumea preferă să ignore că țara loc bombardează Ucraina, că este pe cale de a distruge această țară, că omoară civili ucraineni, că deportează ucraineni, începând cu copii. Este mai comod să refuzi adevărul și să pui totul pe seama propagandei occidentale.
În timpul asediului de la Mariupol, care a durat mult timp, propaganda spunea că ucrainenii sunt cei care distrug orașul, nu rușii. Rușii sunt cei care reconstruiesc acum Mariupol, chiar Putin l-a vizitat și pentru această vizită s-a refăcut repede un mic cartier, un fel de sat al lui Potemkin. Aceeași propagandă inoculează ideea că ucrainenii sunt vinovați de morții de la Bucea sau Irpin, sau naziștii milițiilor Azov. Oricine, numai nu rușii, pentru că rușii sunt buni.”
„Cei care nu cred [propaganda], cei care se mai informează din internet, sunt parțial împotriva războiului. Dar și aici conformismul joacă un rol. În ochii mei cei care trăiesc ca și cum nimic nu s-ar întâmpla, cei care merg frumos la lucru, la teatru și în vacanță în Turcia, acești oameni susțin și ei războiul pornit de Putin în Ucraina pentru că mențin iluzia unei normalități, care permite perpetuarea minciunii.
Mai este poate o explicație: armata lor este cea care se luptă. Sunt copiii lor, copiii vecinilor, copiii rudelor, colegii de clasă ai copiilor lor, ei sunt cei trimiși pe front.
Incredibilă este poziția multor ruși care se opun deschis, chiar și a celor care au plecat din Rusia și se opun regimului Putin, pentru toți acești dau rareori dovadă de empatie pentru ucraineni. Vor spune că Putin le-a furat țara, că fără Ptin, Rusia ar fi fost o democrație, dar rareori au empatie pentru ucraineni, rareori recunosc „da, suntem toți responsabili pentru ce se întâmplă”, rareori se întreabă „ce putem face acum pentru Ucraina ?”.
Este ceva profund înrădăcinat, este și o doză de egocentrism rus, dar și ideea bine ancorată că locul Ucrainei este alături de Rusia, nu de partea cealaltă. O mulțime de factori, un fel de nisipuri mișcătoare, dar tot acest complex face că este puțină opoziție în Rusia, și mai ales puțină opoziție internă, morală.”