Maia Sandu va participa la summitul de lansare a Platformei Crimeea, inițiativă susținută de 44 de state

Logoul inițiativei Platforma Crimeea

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, participă la summitul de lansare a Platformei Crimeea care are loc luni, 23 august, la Kiev, anunță un comunicat de presă al Președinției moldovene. La summitul de constituire a Platformei Crimeea vor fi prezente 44 de delegații străine, 14 dintre acestea vor fi conduse de șefi de stat și de guvern. Evenimentul are loc în ajunul Zilei Independenței Ucrainei, pe 24 august țara vecină marchează 30 de ani de independență.

Portalul Zona de Securitate notează că, potrivit autorităților ucrainene, Platforma Crimeea este un nou format consultativ și de coordonare inițiat de Ucraina pentru a spori eficiența răspunsului internațional la ocuparea Crimeii și „pentru a răspunde provocărilor de securitate în creștere, pentru a crește presiunea internațională asupra Rusiei, pentru a preveni alte încălcări ale drepturilor omului, pentru a proteja victimele ocupației și să atingă obiectivul principal: dez-ocuparea Crimeii și restabilirea suveranității Ucrainei asupra peninsulei”, se arată într-un comunicat emis de diplomația ucraineană.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba

„Pe 23 august, 44 de țări și organizații internaționale, inclusiv 14 șefi de stat, de guvern și Uniunea Europeană, vor deveni fondatorii Platformei Crimeea”, a declarat ministrul afacerilor externe de la Kiev, Dmytro Kuleba.

Letonia, Lituania, Estonia, Polonia, Slovacia, Ungaria, Moldova, Slovenia și Finlanda vor fi reprezentate la nivelul președinților. Președintele Consiliului European va participa, de asemenea, la Platforma Crimeea.

### Vezi și... ### Zelenski spune că pacea „depinde de Putin” și sugerează ucrainenilor care se simt ruși „să-și caute un loc în Rusia”

Comisia Europeană va fi reprezentată de vicepreședintele Valdis Dombrovskis, NATO – secretarul general adjunct, Consiliul Europei și GUAM vor fi reprezentate la nivelul secretarului general.

România, Georgia, Croația și Suedia vor fi reprezentate la nivelul prim-miniștrilor.

Două țări – Elveția și Republica Cehă – vor fi reprezentate de membri ai parlamentelor.

Paisprezece țări vor participa la summit la nivelul miniștrilor de externe: Turcia, Franța, Germania, Spania, Italia, Belgia, Austria, Olanda, Luxemburg, Irlanda, Danemarca, Bulgaria, Muntenegru și Macedonia de Nord.

Marea Britanie și Portugalia vor fi reprezentate de miniștri ai apărării, în timp ce Statele Unite vor fi reprezentate de secretarul pentru transporturi, un trimis special al președintelui Joe Biden.

Norvegia va fi reprezentată de secretarul de stat la Ministerul Afacerilor Externe.

Șapte țări – Noua Zeelandă, Malta, Japonia, Australia, Cipru, Canada și Grecia – vor fi reprezentate de ambasadori.

„Vreau să subliniez că aceste țări devin fondatorii Platformei Crimeea indiferent de nivelul de reprezentare”, a subliniat ministrul ucrainean de Externe.

Kuleba a menționat, de asemenea, că Platforma Crimeea a depășit deja toate evenimentele internaționale anterioare găzduite de Ucraina în numărul delegațiilor la nivel înalt reprezentate la summit.

Platforma va funcționa la mai multe niveluri: șefi de stat și de guvern, miniștri de externe, cooperare interparlamentară, rețea de experți.

Activitatea Platformei Crimeea va fi lansată oficial la summitul inaugural de la Kiev din 23 august 2021.

### Vezi și... ### George Kent: „Rusia are datoria să pună capăt acestui război, și nu Ucraina”