Mii de persoane au participat la cel mai mare Bucharest Pride

Bucharest Pride, 22 iunie 2019

Aproape 10 mii de persoane au participat, sâmbătă, la marșul care celebrează diversitatea și comunitatea LGBT din România.

„Petrecem, ne cerem drepturile, dar mai presus de orice scoatem bucuria în stradă, nu ura. Asta e diferența”, a explicat pentru Europa Liberă Patrick Brăila, activist pentru drepturile persoanelor trans și membrii comunității LGBT din România.

Your browser doesn’t support HTML5

Pieptiș - o poveste despre acceptare și dragoste necondiționată

Mai multe, aici.

Cu mai puțin de un an în urmă, în România a avut loc un referendum asupra familiei tradiționale, inițiat prin strângerea a sute de mii de semnături și susținut cu tărie de BOR. Eșecul referendumului asupra familiei tradiționale, care ar fi blocat, prin amendarea constituției, căsătoriile între persoanele de același sex, nu a dus însă la liberalizarea dorită de comunitatea LGBT.

În Uniunea Europeană există un parteneriat civil deja, în 22 din state, mai puțin România, deși la o lună de la eșecul referendumului asupra familiei tradiționale, în octombrie 2018, a fost depus în Parlament proiectul legii parteneriatului civil, de care ar urma să beneficieze și perechile de același sex. Potrivit documentului înaintat de câteva zeci de deputați din PSD, PNL, USR și UDMR, membrii cuplurilor de același sex nu vor avea însă dreptul să adopte copii, nici individual, nici împreună. În proiect se mai spune că partenerii vor avea aceleași drepturi ca soții dintr-o căsătorie în ce privește asistenţa socială, asigurările de sănătate, drepturile pacientului, impozitele şi altele.

Bucharest pride

România este una din ultimele țări din UE care nu asigură niciun drept cuplurilor de același sex, alături de Bulgaria, Letonia, Lituania, Slovacia și Polonia. Asta deși, tot în 2018, Curtea Constituționață a României a statuat prin decizia sa în cauza Coman-Hamilton faptul că persoanele LGBTI au un drept constituțional la viață privată și de familie, fiind egale cuplurilor heterosexuale ca drepturi și îndatoriri.

Între timp, Asociația „Accept”, care apără drepturile comunității LGBTI din România, a informat că împreună cu 14 persoane care formează 7 cupluri stabile, a dat luna aceasta în judecată statul român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, pentru a reclama încălcarea dreptului la viață privată și de familie în România.

### Vezi și... ### Cuplurile gay au „viață de familie”. Și de ce socialiștii români sunt… conservatori

Aceste persoane nu au putut accesa nicio formă legală de recunoaştere şi protecţie a familiei lor, cu consecinţele grave în viaţa lor de zi cu zi” se mai arată în comunicatul organizației, care militează de peste 13 pentru reglementarea parteneriatului civil.

Tot sâmbătă, la București a avut loc tradiționalul „contra”-marș al Noii Drepte pentru „Normalitate” la care au participat numai câteva sute de persoane, însoțite de preoți.

La mijlocul lunii mai, un marș în sprijinul minorităților sexuale a avut loc și la Chișinău. Marşul comunităţii LGBT, la care au participat, potrivit organizatorilor, peste 350 de persoane, a avut sloganul „Sunt OK cu mine. Nu sunt OK cu ura”.

Marșul Moldova Pride 2019 în sprijinul minorităților sexuale

Marşul pentru drepturile comunității LGBT de la Chișinău a fost precedat de un marş al tăcerii în sprijinul familiei tradiţionale, organizat de Mitropolia Moldovei, la care a participat şi şeful statului, Igor Dodon.