Linkuri accesibilitate

După eșecul referendumului. „Pirueta” PSD din parteneriatul civil


Bucharest Pride, 9 iunie 2018
Bucharest Pride, 9 iunie 2018

Klaus Iohannis: România aparține tuturor românilor.

Au existat mai multe propuneri parlamentare de introducere a parteneriatului civil în România, cea mai recentă a fost depusă de Csaba Asztalos, în numele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.

Parteneriatul civil este uniunea consensuală dintre două persoane, înregistrată sau nu la starea civilă, în urma căreia cuplurile vor avea aceleași beneficii pe care le au și cele căsătorite.

Spre exemplu, în cazul în care unul dintre parteneri ajunge la spital, celălalt este considerat aparținător sau dacă unul dintre ei moare, supraviețuitorul îl va moșteni și va primi pensie de urmaș.

Deputatul social-democrat Florin Manole, care a anunțat intenția adoptării parteneriatului civil, s-a grăbit însă să spună că adopțiile nu vor fi permise pentru cuplurile de același sex.

PSD nu pare dispus să-și asume, totuși cu surle și trâmbițe acest proiect, fiindcă deși face parte din grupul socialiștilor europeni, PSD s-a comportat în cei aproape 30 de ani de existență ca un partid conservator, paternalist, cu tendințe autoritariste, fără să aibă de loc latura progresistă a partidelor moderne de stânga.

După ce a susținut referendumul pentru redefinirea familiei, încercând să interzică pe viitor căsătoria între persoanele de același sex, PSD face această piruetă împotriva propriului electorat, format mai ales din pensionari și persoane care locuiesc în mediul rural, la marginea orașelor mari sau în localități mici.

Deputatul Manole, însărcinat de PSD să anunțe că parlamentul va lua în discuție parteneriatul civil, a sugerat că inițiativa nu ține de voința partidului, ci vine ca urmare a unei hotărâri a Cuții Constituționale și a Curții Europene a Drepturilor Omului.

Biserica Ortodoxă Română, partenera PSD în susținerea referendumului pentru familie, s-a desolidarizat repede de social-democrați. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu a lăsat chiar să se înțeleagă că eșecul consultării populare ar fi venit tocmai fiindcă liderul PSD, Liviu Dragnea a fost unul dintre promotorii ei.

Același reprezentant al Patriarhiei a numit parteneriatul civil un „surogat al căsătoriei pentru cei care își doresc să pornească la drum împreună neasumând integral acest lucru”.

Bănescu a mai spus că legalizarea parteneriatului civil ar avea menirea să facă acceptată ideea căsătoriilor gay.

Social-democrații vin cu acest proiect în parlament fiindcă așa le cere CCR, CEDO, dar și pentru a le arăta socialiștilor europeni, care au criticat referendumul pentru familie, că nu vor să plece din această familie, și pentru a-și demonstra bunele intenții în fața instituțiilor europene în fața cărora PSD și-a pierdut credibilitatea.

Nu e sigur însă că parteneriatul civil va trece de legislativul român. Urmează un puternic lobby din partea Bisericii Ortodoxe și o strategie a PSD care nu vrea nici să piardă electorat, nici să refuze pe față obligațiile pe care le are în fața Occidentului.

Parteneriatul civil există deja în 22 din statele Uniunii Europene. În România, în jur de 30% dintre copiii s-au născut în ultimii cinci ani în afara căsătoriei. Societatea devine tot mai liberală și, cum a afirmat președintele Klaus Iohannis vorbind despre toleranță, România aparține tuturor românilor.

XS
SM
MD
LG