Consultările pe care le-a purtat Maia Sandu cu fracțiunile parlamentare nu au fost relevante, odată ce au fost mimate de președintele țării. De data asta candidata Natalia Gavriliță se cheamă Igor Grosu, sugerează editorialistul și comentatorul Nicolae Negru.
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Cât de surprinzătoare v-a părut decizia Maiei Sandu după discuțiile purtate cu fracțiunile și grupurile parlamentare referitor la deblocarea crizei politice? E surpriză sau nu e surpriză desemnarea liderului PAS Igor Grosu la funcția de premier?
Nicolae Negru: „Sincer să spun, pentru mine e o surpriză, fiindcă eu credeam că Maia Sandu a organizat aceste consultări la modul serios, adică și-a dat seama că nu mai poate ocoli anumite prevederi constituționale și i-a chemat pe liderii partidelor să vadă cum se poate ieși din această criză politică, constituțională, dar și economică, pandemică etc. Propunerea lui Igor Grosu demonstrează, într-un fel, că Maia Sandu merge pe aceeași linie, că nimic nu s-a schimbat în poziția ei, doar a făcut o manevră, a ținut societatea, partidele în suspans o anumită perioadă de timp și a revenit la aceeași tactică, la aceeași strategie. Igor Grosu e Natalia Gavriliță 2, să zicem așa.”
### Vezi și... ### Natalia Gavriliță: Anticipatele sunt soluția pentru a avea deputaţi onești şi integri (VIDEO)Europa Liberă: Dar tocmai fruntașii PAS, după discuția cu Maia Sandu, au spus că ei rămân neclintiți în privința alegerilor parlamentare anticipate și nu iau în calcul învestirea unui executiv.
Nicolae Negru: „Păi, tocmai asta înseamnă că vrea Maia Sandu! Nu-mi pot imagina că liderii PAS au spus ceva care nu ar fi acceptat de Maia Sandu, că ar exista o autonomie a liderilor pas în raport cu Maia Sandu. Așa cum n-a existat nici între Dodon și Partidul Socialiștilor. Prin urmare, Maia Sandu merge pe aceeași direcție, deși situația pandemică s-a înrăutățit foarte mult, situația economiei, iarăși, nu e strălucită. Celelalte partide au propus, din punctul meu de vedere, lucruri rezonabile. Chiar și socialiștii au zis că nu insistă neapărat asupra candidaturii Marianei Durleșteanu. Și se pare că Mariana Durleșteanu s-a retras ca să nu încurce formării unui guvern, unii îi zic de tranziții, alții îi zic anticriză.”
### Vezi și... ### Mariana Durleșteanu, candidata PSRM la funcția de prim-ministru, a anunțat că își retrage candidaturaEuropa Liberă: Cine ar fi sfătuit-o pe Mariana Durleșteanu să se retragă tocmai atunci când socialiștii, în frunte cu Igor Dodon, discutau cu Maia Sandu.
Nicolae Negru: „Eu cred că e o manevră a socialiștilor. Aceasta, într-un fel, îi scutește pe socialiști și pe cei de la Partidul Șor de această obligație de a merge până în pânzele albe cu Mariana Durleșteanu. Era clar că Maia Sandu nu o va desemna pe Mariana Durleșteanu la funcția de candidat pentru postul de prim-ministru.”
Europa Liberă: Și totuși Dodon, când a fost întrebat despre retragerea Marianei Durleșteanu s-a arătat surprins și chiar aproape că nu a avut un răspuns clar. Ddin contră, a insistat că rămân la aceeași candidatură – Mariana Durleșteanu. Dar tot Dodon a spus că, dacă sunt alte candidaturi la funcția de premier, ei sunt gata să le examineze.
Nicolae Negru: „Din punctul meu de vedere, e o manevră a socialiștilor, dar s-ar putea ca Mariana Durleșteanu de sine stătător să fi luat această decizie, fiindcă ea vedea că Maia Sandu nu o agreeaza și, având demnitate, având anumite ambiții, a zis că nu va participa la acest joc. Mie mi se pare că e un pas rezonabil, logic al Marianei Durleșteanu.”
Europa Liberă: Ea spus că nu este păpușa nimănui și nu dorește să-i fie folosit numele în reglări de conturi politice la Chișinău.
Acuma situația s-a simplificat, trebuie să recunoaștem
Nicolae Negru: „Eu cred că orice om normal ar fi făcut așa. Și mai cu seamă că participarea ei nu debloca situația, dimpotrivă, situația se complica cu participarea ei la această ecuație a formării guvernului. Acuma situația s-a simplificat, trebuie să recunoaștem. E adevărat că Maia Sandu nu a profitat de această ocazie să numească un alt candidat, pe care să-l susțină și celelalte partide, și l-a numit pe Igor Grosu. Dar nu este exclus că celelalte partide îl vor susține pe Igor Grosu și vor susține echipa lui, dacă va forma Igor Grosu această echipă. S-ar putea că Igor Grosu a fost numit pur și simplu ca să tragă de timp. Nu va forma echipă, nu va scrie un program de guvernare, va aștepta să treacă această perioadă, până la 23 martie, când se împlinesc aceste trei luni, ca Maia Sandu să ceară aviz de la Curtea Constituțională, dacă sunt întrunite sau nu condițiile dizolvării parlamentului.”
Europa Liberă: Nu, Maia Sandu tocmai i-a spus să elaboreze programul.
Nicolae Negru: „Păi, că nu putea să spună deschis lucrul acesta, fiindcă există aici un moment. Dacă Curtea Constituțională va considera că Maia Sandu a mimat aceste discuții, aceste consultări, și a numit formal această candidatură, a mimat numirea acestei candidaturi, atunci s-ar putea ca obiectivul dizolvării parlamentului să nu fie atins.”
### Vezi și... ### Socialiștii invocă măsuri juridice contra Maiei Sandu, dar nu spun ce măsuri anumeEuropa Liberă: Ea spune că a luat această decizie, pentru că nu există un candidat care să fie susținut de o majoritate în legislativ.
Nicolae Negru: „Bine, ea putea numi alt candidat. Cum nu există? Iată, Andrei Năstase era propus candidat, de ce nu l-a propus?”
Europa Liberă: Ea a spus că nu este un candidat care să aibă sprijinul unei majorități.
Nicolae Negru: „Bine, dar și PD și PSRM spuneau că nu exclud posibilitatea ca să voteze și alți candidați, în funcție de echipă, de programul de guvernare. Adică mai curînd era să fie votat Andrei Năstase, dacă se dorea, desigur, decât Igor Grosu. Adică în cazul lui Năstase nu putea să fie suspectată Maia Sandu că mimează discuțiile și această desemnare a candidaturii. Mai cu seamă că Igor Grosu a și spus că el nu vrea să guverneze, că el vrea alegeri anticipate și că el crede că guvernul în demisie, împreună cu parlamentul, vor face față acestei pandemii, acestui declin economic. Deci Igor Grosu e o candidatură vulnerabilă din punctul de vedere al respectării spiritului Constituției R. Moldova.”
### Vezi și... ### Igor Boțan: „Această coaliție PSRM-Șor ia turații”
Europa Liberă: Dle Negru, PAS, vorbim despre dialogul pe platformă parlamentară, Platforma DA, PD, PSRM au reiterat că trebuie să se ajungă la anticipate în vară. Astăzi și Igor Dodon, pentru prima oară, a spus că totuși alegerile totuși pot să aibă loc cel puțin în toamnă. Aici se pare că se pliază interesele PAS și PSRM. Nu ar fi ajuns ei la o înțelegere înainte de a se purta aceste consultări?
Nicolae Negru: „Nu, nu văd cum. Fiindcă Dodon zice că trebuie vaccinați trei-patru sute de mii de cetățeni, și lucrul ăsta nu se poate face așa de repede. Și Dodon a spus că până în toamnă puțin probabil să fie posibilă organizarea de alegeri anticipate.”
Europa Liberă: Eu îl citez pe Dodon, care a spus că „parlamentarele anticipate ar fi un compromis și în toamnă ar putea avea loc”.
Nicolae Negru: „Păi, în toamnă, dar Igor Grosu zice că acuma, peste două luni, să fie alegeri parlamentare anticipate, adică în vară el dorește. E o discrepanță între obiectivele lor.”
Europa Liberă: Dar vara se termină în august și în septembrie se începe toamna. Poate ei găsesc data care le-ar conveni ambelor entități.
Nicolae Negru: „Nu văd eu în felul ăsta lucrurile. Eu cred că mai degrabă ceea ce propunea Năstase și ceea ce propunea PPDA, PD, ar conveni mai mult PAS-ului. De exemplu, un guvern de tranziție, care rezolvă toate problemele stringente și, în același timp, parlamentul nu se întrunește și timp de trei luni nu adoptă legi, astfel se întrunește o condiție de dizolvare a parlamentului, o condiție prevăzută de Constituție. Există un guvern plenipotențiar, este debocată finanțarea externă. Eu cred că e mai plauzibilă această variantă, e mai aproape de poziția PAS-ului, decât poziția PSRM-ului.”
### Vezi și... ### Corneliu Furculiță: Chiar și anticipatele duc la o coalițieEuropa Liberă: Ce va urma în parlament, ce se va întâmpla?
Nicolae Negru: „Va depinde de Curtea Constituțională, ce va spune Curtea. Va depinde cum va acționa Igor Grosu, dacă va veni cu o echipă bună, cu un program bun, eu nu exclud să apară o surpriză, ca ceilalți deputați sau celelalte fracțiuni parlamentare să voteze acest guvern. Și atunci lucrurile iarăși se complică. Peste câteva săptămâni, Igor Grosu își va da demisia, cum promitea Natalia Gavriliță, și atunci se reia jocul de la început. Vom avea un circ, vom avea un spectacol, desigur. Toată lumea va râde și în interior, și în exterior, dar cetățenii R. Moldova vor avea de suferit.”
Europa Liberă: Dar celelalte fracțiuni parlamentare? Ce vor zice ele în continuare?
Nicolae Negru: „Dar ce pot să zică ele în continuare?”
Europa Liberă: Sunt suficiente voturi, dacă ajung la un numitor comun doar PAS și PSRM?
Nicolae Negru: „Păi, sunt suficiente voturi.”
### Vezi și... ### Pavel Filip: Acum totul depinde de voința celor de la PAS și de la PSRMEuropa Liberă: Și cu asta basta? Ceilalți nu mai au ce spune?
Nicolae Negru: „Sunt suficiente voturi, dar PAS-ul nu vrea doar să fie votat acest guvern, PAS-ul dorește ca acest guvern să nu fie votat și să meargă la alegeri anticipate. Dacă ar fi dorit PAS, lucrul acesta s-ar fi întâmplat. PSRM s-a arătat disponibil, PAS nu dorește și e logic, eu înțeleg de ce nu dorește. S-ar împușca în picior. E o situație incertă, adică am revenit acolo unde am fost, nu s-a schimbat nimic după aceste consultări, nu s-a limpezit nimic. Doar că Maia Sandu acuma poate zice că a respectat Constituția, nu va fi o sfidare atât de evidentă a Constituției. Ceea ce i s-ar putea reproșa, doar că mimează, nu respectă la modul serios Constituția.”
Europa Liberă: Dar s-a mai întâmplat ceva, retragerea Marianei Durleșteanu înseamnă că cele 54 de semnături nu mai pot duce la crearea unei coaliții PSRM - Pentru Moldova.
Nicolae Negru: „Dar asta nu înseamnă nimic, mâine ei vin cu alt candidat și totul revine unde a fost. Mariana Durleșteanu nu este singura persoană care poate fi propusă la funcția de prim-ministru. Eu cred că această retragere este legată cu anumite schimbări de tactică în cadrul Partidului Socialiștilor. Dar asta nu înseamnă ca majoritatea parlamentară Dodon-Șor-Plahotniuc nu există. Ea continuă să existe, ea se va manifesta la adoptarea legilor. Vom vedea și acuma, dacă va veni Igor Grosu cu programul său și cu echipa sa în parlament. Retragerea Marianei Durleșteanu, încă o dată repet, e o simplă manevră tactică. E manevră personală sau concepută de Dodon sau de altcineva, nu se știe. Vom afla, poate, cu timpul.”
### Vezi și... ### Criza politică s-ar putea prelungi până la mijlocul lui martie (Alex. Slusari)Europa Liberă: Dar, până la urmă, Dvs. v-a fost clar de ce Igor Dodon a participat la aceste discuții la președinție?
Nicolae Negru: „Mie mi- fost clar. Dodon e complexat, el vrea să fie tot timpul în centru atenției. Acuma, nefiind deputat, a profitat de ocazie să meargă la președinție, iarăși, să vorbească în numele fracțiunii, deși nu este el președintele fracțiunii. Dodon a rămas Dodon. El crede că dacă lumea nu-l va vedea cinci minute o să sufere. Desigur că n-o să sufere nimeni din această cauză. Dar e puțin ridicol. Ca un actor, care se vrea tot timpul pe scenă.”
Europa Liberă: Păi, în cazul ăsta, dacă a venit Igor Dodon în calitate de lider de partid, urma și Năstase, în calitate de lider de partid, să fie prezent la acestei discuții cu președinta Sandu.
Nicolae Negru: „Bine, dar ei nu-și coordonează acțiunile. Andrei Năstase a hotărât că nu merge, probabil ca să simplifice sau să descarce atmosfera, poate că relațiile lui cu Maia Sandu sunt nițel tensionate și el a vrut ca atmosfera, atunci când Maia Sandu va discuta cu PPDA, să fie mai degajată.”