Decât să-şi asume răspunderea, mai bine să plece acest guvern, sugerează comentatorul politic şi editorialistul Nicolae Negru care vorbeşte despre teatrul absurdului în politica moldovenească.
Your browser doesn’t support HTML5
Nicolae Negru: „Politicienii noștri s-au transformat în actori de Hollywood, deputații, liderii de partide s-au transformat în regizori, au regizat un spectacol de mai mare dragul. Dacă desigur că lucrul acesta nu s-ar răsfrânge negativ asupra cetățenilor Republicii Moldova, așa ar fi foarte interesant, proteste, așa-zise proteste la casă, și la familia lui, și la locul de lucru, opriri în trafic, sechestrări, dispariții, mesaje video dintr-o vie...
Numai nu înțeleg, de ce în vie? Mesaj dintr-o cameră, iarăși parcă dintr-un ungher undeva și cu masca pe față... De ce cu mască? Dacă vrei să transmiți un mesaj, e important cum arată fața, expresia feței, cum vorbești. Deci sunt multe lucruri care ridică semne de întrebare. De cealaltă parte, văd că Partidul Democrat a votat în Comisia juridică să accepte cererea de demisie a lui Gațcan, fără să-l vadă pe acest Gațcan. E ciudată această naivitate simulată, e de neînțeles mișcarea Partidului Democrat în această situație critică.”
### Vezi și... ### Boicotul opoziției și eșecul guvernăriiEuropa Liberă: În rândul deputaților socialiști s-a băgat frică?
Nicolae Negru: „Da, și în rândul deputaților socialiști s-a băgat frică! Desigur, acum fiecare trebuie să se gândească ce va urma dacă cumva va depune o cerere de plecare din fracțiune, dacă cumva va adera la altă fracțiune. E o încălcare vădită a Constituției, orice deputat are dreptul să plece, așa cum, de altfel, au plecat la timpul respectiv din PCRM Dodon, Greceanîi... Iată că acum lucrul acesta este periculos, felul cum s-a acționat și, de altfel, cel mai grav e că s-a acționat cu implicarea instituțiilor statului, reiese că noi avem aici un stat banditesc, nu un stat de drept. Și pe urmă, e pur și simplu, într-un fel, amuzant. Vine, așa cum zice Dodon, vine Gațcan, un deputat și se plânge că i s-au propus bani să treacă sau nu știu ce să facă acolo și se teme de securitatea lui. Și cogeamite președinte de stat nu găsește altă soluție decât să-i dea paza, ca acesta să plece în afara Republicii Moldova. Deci, președintele statului ca și cum se declară falimentar de fapt, că el nu poate asigura; el, cel care trebuie să asigure drepturile constituționale ale cetățenilor, el nu poate face acest lucru. Nu poate sau iarăși joacă un anumit spectacol? E de râs, dacă nu ar fi și de plâns. Asta-i problema.”
### Vezi și... ### Procuratura Generală va ancheta cazul deputatului GațcanEuropa Liberă: Deputații când au votat acea declarație, condamnând traseismul politic, la modul serios au luat în calcul problema care persistă în parlament cu referire la această migrație politică ori s-au jucat de-a adoptarea unei declarații?
Nicolae Negru: „Desigur că s-au jucat. Fiecare își dă seama – cei care au semnat, cei care au venit cu această inițiativă – că această declarație nu înseamnă absolut nimic. Desigur că e bine să fie sau cum spunea Ion Creangă, Popa Smântână, n-ar fi rău să fie bine în Republica Moldova, dar dacă să vorbim strict legal, din punctul de vedere al Constituției, nimeni nu-l poate opri pe un deputat să iasă dintr-un partid. Bine, noi acum putem presupune că el a făcut-o pentru bani. Dar dacă nu a făcut-o pentru bani, dacă el, într-adevăr, consideră că Partidul Socialiștilor nu duce Republica Moldova în direcția care trebuie sau că nu luptă cum se cuvine cu pandemia? Nu e posibil așa ceva? Da, e puțin probabil, dar, teoretic cel puțin, e posibil și lucrurile acestea trebuie să le avem în vedere când vorbim, adoptăm documente, proiecte de legi ș.a.m.d.”
Europa Liberă: Mai mulți actori politici săptămâna aceasta cu insistență au repetat argumentând nevoia declanșării alegerilor parlamentare anticipate. Credeți în acest scenariu?
Nicolae Negru: „Văzând rezultatele a două sondaje, mă îndoiesc că banii nu vor mai fi folosiți în campania electorală și îndoiala mea vine chiar de la Partidul Socialiștilor, care încearcă să folosească banii din bugetul Republicii Moldova în folosul campaniei lui Dodon. Și aceasta o face Chicu, iar această angajare de răspundere privitor la corectarea bugetului nu este altceva decât o mișcare electorală. Pe urmă, reluarea negocierilor privind împrumutul de 200 de milioane de euro, iarăși va fi folosită în scopuri electorale de către Dodon.
Această guvernare s-a cramponat de putere și, chiar cu prețul unor crime, așa cum am văzut în cazul lui Gațcan
Apropo și acest caz Gațcan demonstrează că această partidă pro-rusească, socialiștii, care au în spate Moscova și serviciile de securitate ale Rusiei, securiștii Rusiei, nu va ceda puterea cu una, cu două, nu va proceda ca Maia Sandu, de exemplu, ca PAS sau Blocul ACUM – se va supăra și va zice că, dacă nu-mi faceți voia mea, eu voi pleca. Nu! Această guvernare s-a cramponat de putere și, chiar cu prețul unor crime, așa cum am văzut în cazul lui Gațcan. Prin urmare, nu cred că alegerile parlamentare anticipate vor schimba mult situația, adică nu cred că lucrurile așa simplu se rezolvă – ai chemat alegeri anticipate și toți cei care nu-i dorești tu în parlament au și plecat de acolo. Din păcate, nu este așa.”
Europa Liberă: Și care totuși credeți că va fi scenariul cel mai realist pentru a se depăși această incertitudine, acest haos de pe scena politică a Republicii Moldova?
Nicolae Negru: „Guvernul Chicu trebuie să-și dea demisia, fiindcă se vede că nu are majoritatea parlamentară și nu poate acționa în folosul lui Dodon, dar el pentru asta a fost pus acolo – să acționeze în folosul lui Dodon – și nu se va bucura de încredere. Acum dacă, într-adevăr, se vrea stabilitate și dacă se vrea ca Republica Moldova să meargă înainte, după această demisie a guvernului, se așază politicienii, toți liderii se așază la masă și văd ce fac ei mai departe. Piatra de poticnire acum este Guvernul Chicu.
Deci, asta ar fi soluția – să-și dea demisia Ion Chicu
Dacă își dă demisia Guvernul Chicu, situația se schimbă radical. În primul rând, Partidul Democrat va trebui să se gândească ce preferă – să meargă la sinucidere politică în alegeri anticipate ori poate să contribuie la instalarea unui alt guvern, să zicem, tehnocrat în adevăratul sens al cuvântului, care să pregătească republica pentru eventualele alegeri anticipate, dar în care să aibă toată lumea încredere, să fie libere și corecte, nu niște alegeri parlamentare anticipate care să-l favorizeze pe Dodon. Și prezidențiale, apropo. Deci, asta ar fi soluția – să-și dea demisia Ion Chicu, să plece acest guvern și să se pornească o construcție guvernamentală de la început cu toate partidele care se află în parlament.”
### Vezi și... ### Gheorghe Cojocaru: „Retragerea mandatului de deputat al lui Gațcan este o reflectare a încleștării teribile pentru putere la vârf”Europa Liberă: Dar, ținând cont că se apropie cursa prezidențială, evident că unii actori politici iau în calcul cât de mult poate să le fie afectată imaginea dacă votează pentru un nou guvern împreună cu deputații Partidului „Șor” sau cu deputații din „Pro Moldova”?
Nicolae Negru: „PAS-ul zice că votează cu cei de la Partidul Democrat și, prin urmare, și cu „Pro Moldova”. Ei nu votează cu Partidul „Șor”, Șor deci e piedica pentru care ei nu votează. Dacă Partidul Democrat, ceilalți care au rămas în Partidul Democrat participă la formarea unui nou guvern, dar eu nu văd de ce nu ar participa...”
Europa Liberă: Pentru că ei spun că nu mai pot să revină la aceeași masă de negocieri împreună cu colegii lor care s-au desprins din PD, reprezentați de dl Candu.
Eu cred că și deputații, și susținătorii lor vor spune să participe la o guvernare proeuropeană
Nicolae Negru: „Asta e ridicol. Ei spun acum, fiindcă acum e altă situație, acum ei se află la guvernare și desigur că nu vor să scape lingura sau turta din mână, dar când guvernul nu va exista, imediat se va schimba și optica sau vor merge la alegeri anticipate. Ei vor trebui să aleagă. Eu cred că și deputații, și oamenii din teritoriu, susținătorii lor vor spune să participe la o guvernare proeuropeană. Această teamă că își vor păta imaginea, de ce n-a funcționat atunci când s-au aliat cu Dodon? E o situație critică și mișcările trebuie făcute, de asemenea se cer mișcări radicale. Asta e situația.”
Europa Liberă: Dar fruntașii PD – și Dumitru Diacov, și Pavel Filip – au anunțat că ei susțin această coaliție creată împreună cu deputații socialiști și că ei și-au delegat oameni în funcții guvernamentale, și că ei nu fac un pas înapoi?
Nicolae Negru: „Există o logică dacă acest guvern se menține, dar dacă Chicu își dă demisia, atunci situația e cu totul alta. Și pe urmă, cât o să stea pe această poziție Diacov și Filip? Dacă, de exemplu, parlamentul nu va adopta legi, dacă deputații din opoziție vor boicota în continuare aceste asumări de răspundere ale Guvernului Chicu, lui Chicu nu i-au rămas alte mijloace de conlucrare cu parlamentul decât să meargă cu legi care știe că le vor adopta și cei din opoziție, fiindcă pe unele le vor adopta, vot vota și membrii opoziției. Dar ce face el acum? El vrea să ocolească parlamentul. Cred că asta-i tactica lui Dodon, nu vor să depindă de deputații de opoziție, vor să rezolve ei – PD-ul și PSRM-ul să apară în fața cetățenilor ca salvatori ai Republicii Moldova. Nu este corect din punct de vedere politic și nu este corect și din punctul de vedere al destinului, al intereselor Republicii Moldova.”
### Vezi și... ### Adrian Lebedinschi: „Așteptăm verdictul CC dacă pot fi organizate alegeri prezidențiale și parlamentare concomitent” (VIDEO)
Europa Liberă: Un parlamentar, un fost parlamentar dispărut (Gațcan) a stârnit o furtună politică; o demisie a dlui Chicu ar putea să facă această furtună politică și mai puternică?
Nicolae Negru: „Nu! E tocmai cazul când nu furtuna se va stârni, când se vor calma spiritele și va trebui să se construiască ceva de la început. Și vor începe să negocieze toți. E adevărat că Dodon a zis că nu va aproba un premier din partea alte majorități parlamentare, dar asta este o încălcare vădită a Constituției și, dacă el vrea să se discrediteze totalmente, apoi las’ să facă pasul acesta, căci se poate găsi ac și de cojocul lui.”