Linkuri accesibilitate

Gheorghe Cojocaru: „Retragerea mandatului de deputat al lui Gațcan este o reflectare a încleștării teribile pentru putere la vârf”


Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Demisii, trădări, reveniri spectaculoase, lumea politică este o scenă de teatru. Vasile Botnaru stă de vorbă cu Gheorghe Cojocaru despre toate acestea.

Link direct

Gheorghe Cojocaru: „Săptămâna aceasta a început cu o dezertare surprinzătoare din sânul fracțiunii socialiștilor, deputatul de Hâncești, Ștefan Gațcan, ales în debutul crizei de coronavirus, luând decizia de a se alătura grupului parlamentar „Pro Moldova” al lui Andrian Candu. Prima dezertare din grupul monolit al socialiștilor a stârnit furia și reacții violente din partea liderilor socialiști, nemaivăzute pe malurile Bâcului. Dezertarea lui Gațcan se dovedea cu atât mai insuportabilă pentru partidul președintelui Dodon cu cât odată cu plecarea deputatului de Hâncești actuala majoritate parlamentară risca să ajungă în minoritate.”

Europa Liberă: Ceea ce părea la început operetă, se transformă într-un film de acțiune. „Pro Moldova” a luat cu asalt porțile președinției, am văzut un deputat pe capota unei mașini de securitate. Vă întreb pe Dvs., care v-ați uitat ca și noi la televizor: ce să înțeleagă un om din ceea ce s-ar numi „saga Gațcan”?

Gheorghe Cojocaru: „Această saga sau acest episod legat de retragerea mandatului de deputat al lui Gațcan este o reflectare a încleștării teribile pentru putere la vârf. Deși mai sunt patru luni până la alegerile prezidențiale din toamnă, luptele principale de poziționare și de captare a sprijinului public sunt în plină desfășurare de mai mult timp. Cu toate că domină în sondaje, socialiștii nu pot concepe vreo dezertare, mai ales a lui Gațcan, în a cărui alegere s-au investit multe resurse, pentru a nu da vreun semn de slăbiciune și a nu permite, eventual, declanșarea unor plecări în lanț, cum s-a întâmplat cu fracțiunea parlamentară a democraților.”

Europa Liberă: Când se produseseră primele fisuri în majoritate, socialiștilor parcă nu le venea a crede că guvernarea a intrat la apă, încercau să salveze situația cu disperare ca niște mateloți care au o gaură în corpul submarinului, dar iată am văzut o declarație a vicepreședintelui PSRM, Vlad Batrîncea, care a pledat pentru dizolvarea Parlamentului care nu mai are reprezentativitate, deși Constituția interzice dizolvarea cu de la sine putere a legislativului în ultimele șase luni de mandat ale președintelui. Vă întreb despre această teză: este sau nu reprezentativ parlamentul actual?

Gheorghe Cojocaru: „Reprezentativitatea parlamentului nu este condiționată de aflarea într-o anumită fracțiune sau de plecarea deputaților dintr-o tabără în alta. De altfel, cele mai mari migrații parlamentare s-au înregistrat în fostul parlament care, cu toate acestea, a funcționat un mandat întreg și nimeni nu pune la îndoială astăzi actele legislative pe care le-a adoptat. Parlamentul actual a condamnat printr-o declarație traseismul și coruperea deputaților, însă de atunci s-au înregistrat deja două cazuri de migrare dintr-o fracțiune în alta. Ceea ce merită de subliniat este faptul că de cele mai dese ori contestările privind reprezentativitatea parlamentului provin chiar din interiorul instituției legislative. Retorica politică și jocul de interese pot specula oricând și la nesfârșit, cu mai mult sau cu mai puțin succes, această temă a reprezentativității și legitimității instituției parlamentare, care poate fi dizolvată exclusiv în limitele legii.”

Europa Liberă: După ce Gațcan a fost convins la numai o zi distanță să-și anuleze propria decizie să-și mai surprindă încă o dată alegătorii de la Hâncești, ne convingem că Igor Dodon a găsit posibilitate să bată cepul la loc sau vrana de la poloboc, dar presiunea va continua. Și vă întreb dacă sunteți de acord cu pronosticurile primarului de Bălți că Gațcan nu este singura verigă slabă a fracțiunii socialiștilor, mai ales când e vorba despre organizații raionale. Dvs. ce pronosticuri ați face?

Cazul lui Gațcan constituie un prilej de atac comun asupra grupului Pro Moldova

Gheorghe Cojocaru: „Butoiul actualei puteri este într-adevăr sub presiune, însă un lucru este de remarcat: spre deosebire de liderii democrați care, față cu plecările foștilor lor colegi din Partidul Democrat, au mimat totuși aparențele unei atitudini cât de cât civilizate, socialiștii au arătat un alt profil, parcă desprins din filmele celebre ale lui Coppola, vendeta împotriva lui Gațcan urmând să servească drept avertisment și altor eventuali transfugi. Totodată, după cum s-a văzut, cazul lui Gațcan constituie un prilej de atac comun asupra grupului „Pro Moldova” și de strângere, oricât ar fi de paradoxal, a rândurilor actualei majorități parlamentare.”

Europa Liberă: Deci, balanța o va înclina într-o parte sau alta până la urmă opoziția proeuropeană?

Gheorghe Cojocaru: „Opoziția are rolul său în acest joc, însă nu deține toate resursele pentru a deturna jocurile făcute de actuala majoritate.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG