Nicaragua spune că Germania „facilitează comiterea genocidului și a eșuat în obligația sa de a face orice îi stă în puteri pentru a preveni comiterea genocidului” pentru că susține politic, financiar și militar guvernul israelian.
Germania a fost al doilea cel mai mare exportator de arme către Israel între 2019 și 2023, după Statele Unite - aproape o treime din armele trimise în patru ani către armata israeliană au provenit din Germania. În urma atacului Hamas din 7 octombrie, Germania a aprobat exporturi adiționale.
Germania a fost și una din țările importante care și-au retras fondurile pentru UNRWA, agenția ONU pentru ajutorarea palestinienilor, după ce ea a fost acuzată de Israel că ar avea angajați pro-Hamas.
Germania este conștientă încă din primele zile a războiului că Israelul încalcă dreptul internațional în Gaza, spune ambasadorul din Nicaragua. Potrivit plângerii țării din America Centrală, oficialii germani erau conștienți de criza umanitară din Gaza, însă guvernul a ales să continue exporturile de arme.
Nicaragua spune că Germania încalcă astfel Convenția din 1948 pentru prevenția genocidului și Convenția din 1949 privind legile războiului și cere tribunalului să implementeze măsuri de urgență prin care să ceară Germaniei să oprească susținerea militară a Israelului. Semnatarii Convenției din 1948 se angajează nu doar la a nu comite genocid, dar și la prevenirea oricărui posibil genocid într-una dintre celelalte țări.
Ce constituie genocid?
Potrivit Convenției, genocidul este oricare dintre următoarele acte, săvârșite cu intenția de a distruge, integral sau parțial, un grup național, etnic, rasial sau religios:
- Uciderea membrilor grupului;
- Rănirea gravă, fizică sau mentală, a membrilor grupului;
- Impunerea intenționată a unor condiții de viață care să distrugă fizic existența oamenilor;
- Impunerea măsurilor care ar preveni nașterile în rândul grupului;
- Transferul forțat al copiilor grupului către un alt grup.
Israelul susține că operațiunile sale militare din Gaza nu încalcă Convenția.
Peste 33.000 de palestinieni au fost uciși de armata israeliană în Gaza, majoritatea femei și copii. În această cifră sunt incluși însă și posibilii membri și luptători Hamas. Activiștii internaționali spun că oamenii din Gaza se confruntă cu o foamete acută, mai ales că Israelul blochează intrarea ajutoarelor umanitare. Negocierile pentru un armistițiu continuă, însă nu progresează spre un acord.
Israelul neagă că ar ținti civilii în acest conflict și insistă că miza lui este însăși supraviețuirea sa ca stat și națiune.
Presa internațională scrie că problema avocaților din Nicaragua, la fel ca și pentru cei din Africa de Sud care au declanșat un proces împotriva Israelului, cu acuzații similare, aflat acum în desfășurare, este de a dovedi intenția genocidală din spatele acțiunilor israelienilor.
Raportorul special al ONU pentru situația drepturilor omului în teritoriile palestiniene ocupate, Francesca Albanese, a publicat în martie un raport cuprinzător care, potrivit declarațiilor ei, demonstrează că acțiunile și intențiile guvernului israelian împotriva palestinienilor îndeplinesc condițiile legale ale genocidului.
Răspunsul Germaniei urmează marți
Germania respinge acuzațiile echipei de avocați din Nicaragua. Purtătorul de cuvânt al ministerului de Externe din Germania a spus că țara sa „nu a încălcat nici Convenția genocidului, nici dreptul internațional”.
Angajamentul Germaniei față de Israel provine din vinovăția germanilor pentru crimele din al Doilea Război Mondial, cum a confirmat și cancelarul Olaf Scholz. „Propria noastră istorie, responsabilitatea pe care o avem în urma Holocaustului, înseamnă că pentru noi este o sarcină perpetuă să susținem securitatea statului Israel”, a declarat Scholz.
Germanii atrag atenția asupra faptului că Nicaragua nu ar avea nici ea „zece pe linie” la capitolul drepturilor omului. Fundația Friedrich Naumann spune că procesul vine la scurt timp după de grupul experților în drepturile omului au prezentat la ONU noul lor raport asupra situației din Nicaragua.
„Nicaragua este, clar, o dictatură, spre deosebire de Africa de Sud, care nu doar că este o democrație, dar are și o poveste foarte pozitivă în spate”, spune pentru Deutsche Welle Sofia Hoffman, profesor de relații internaționale la Universitatea Erfurt, referindu-se la modul în care sudafricanii au desființat sistemul de apartheid.
Cel mai probabil, va dura ani întregi până când tribunalul se va pronunța în cazul Nicaragua vs. Germania, însă o decizie preliminară va fi anunțată în următoarele săptămâni. Pe lângă relevanța pentru Gaza, decizia ar putea clarifica, pe viitor, rolul țărilor terțe în prevenția și pedepsirea genocidului comis de alte țări.
Acesta nu este singurul proces la CIJ împotriva Israelului. În ianuarie, a început procesul Africii de Sud împotriva Israelului, cu acuzația că guvernul și armata israeliană încalcă Convenția din 1948 pentru prevenția genocidului. Deocamdată, decizia preliminară a CIJ în acest caz este că e „plauzibil” că Israelul a comis genocid în Gaza. Și în acest proces, Germania susține Israelul, intervenind ca parte terță.
CIJ nu are dreptul sau posibilitatea de a opri războiul din Gaza, dar poate pune presiune pe Israel și pe aliații săi.
- Te-ar putea iinteresa și: Israelul, acuzat de atacuri deliberate asupra lucrătorilor umanitari
Apeluri internaționale pentru sistarea exporturilor de arme către Israel
Presiunea internațională asupra exportului de arme către Israel este în creștere. Consiliul Drepturilor Omului, o structură a ONU, a aprobat săptămâna trecută o rezoluție prin care cere țărilor să nu mai vândă sau să exporte arme către Israel.
În Olanda, un tribunal a interzis guvernului să mai exporte părți de schimb pentru avioanele de luptă F-35, pe motiv că acestea ar fi folosite de armata israeliană pentru a încălca dreptul internațional în războiul din Gaza.
În trecut, au fost incidente în care angajații porturilor din Italia și India au refuzat să încarce nave cu arme destinate Israelului. Muncitorii din portul Genova organizează această mișcare încă din 2021 și s-au mobilizat în noiembrie pentru a opri transporturile de arme, în solidaritate cu palestinienii.
Un sindicat al lucrătorilor portuari din 11 locații din India a cerut membrilor să refuze să încarce echipament militar pentru Israel.
În Marea Britanie, guvernul se confruntă cu apeluri din ce în ce mai insistente ale societății și parlamentarilor pentru a stopa exporturile de arme către Israel. Există din ce în ce mai multă presiune, atât din partea politicienilor, cât și din partea publicului britanic. Guvernul susține, însă, că exportul de arme este încă legal.
ONG-ul Human Rights Watch a avertizat că, prin exportul de arme, Marea Britanie devine complice la crimele de război. Israelul respinge atât acuzațiile că ar provoca în mod conștient genocid în Gaza, cât și criticile la adresa relațiilor comerciale în domeniul înarmării cu aliații săi.