Linkuri accesibilitate

Palestinienii cer din nou să fie admiși cu drepturi depline în ONU


ONU a oferit Autorității Palestiniene statutul de membru observator în cadrul organizației în 2012. Impulsionați de valul mare de simpatie declanșat de războiul din Gaza, palestinienii vor mai mult.
ONU a oferit Autorității Palestiniene statutul de membru observator în cadrul organizației în 2012. Impulsionați de valul mare de simpatie declanșat de războiul din Gaza, palestinienii vor mai mult.

Autoritatea Palestiniană a solicitat Consiliului de Securitate al ONU să ia reia examinarea cererii de acordare a statutului de membru cu drepturi depline al celui mai important for internațional. O astfel de cerere a fost depusă încă în 2011, dar a fost blocată de SUA, aliatul Israelului.

Potrivit unei scrisori transmise marți Consiliului de Securitate al ONU, Autoritatea Palestiniană anunță că reia în mod oficial cererea de a deveni stat membru cu drepturi depline în cadrul Națiunilor Unite, anunță emisarul Autorității la ONU, Riyad Mansour.

Cererea este sprijinită de această dată de mai multe state arabe, alături de Organizația pentru Cooperare Islamică și țările membre ale Mișcării de nealiniere. Reprezentanții acestora au transmis o scrisoare comună secretariatului general al ONU, scrie Times of Israel.

„Dorim să vă aducem la cunoștință că până în prezent, 140 de state membre au recunoscut statul palestinian”, se arată în scrisoarea transmisă secretarului general al ONU, Antonio Guterres.

În prezent, Autoritatea Palestiniană are statut de observator în cadrul ONU, care i-a fost acordat prin decizia Adunării Generale în 2012. Acest fapt a permis teritoriilor palestiniene să adere la instituții sub ediga ONU, precum Curtea Penală Internațională, scrie AP.

Statul palestinian îl recunosc țări ca Rusia, Brazilia sau Africa de Sud, dar nu și marile democrații occidentale, precum Franța, Germania, Marea Britanie sau Statele Unite.

Membrii Consiliului de Securitate al ONU, în ziua votului asupra unei rezoluții privind Gaza care cere o încetare imediată a focului pentru luna Ramadan, la sediul ONU din New York, SUA, 25 martie 2024.
Membrii Consiliului de Securitate al ONU, în ziua votului asupra unei rezoluții privind Gaza care cere o încetare imediată a focului pentru luna Ramadan, la sediul ONU din New York, SUA, 25 martie 2024.

SUA nu-și schimbă poziția

Prima încercare a Autorității Palestiniene de a obține statutul de țară membră cu drepturi depline a ONU a avut loc în 2011, cererea fiind depusă de președintele Mahmoud Abbas, înaintea reuniunii liderilor mondiali, la Adunarea Generală a Națiunilor Unite.

Atunci, palestinienii nu au reușit să primească sprijinul a cel puțin 9 din cele 15 state ale Consiliului de Securitate al ONU. În plus, SUA anunța că va bloca prin veto orice rezoluție care va sprijini această cerere.

Washingtonul își argumenta poziția spunând că un eventual statut de țară membră cu drepturi depline pentru palestinieni trebuie să fie oferit doar în urma unui acord de pace între Israel și Autoritatea Palestiniană.

Întrebat despre poziția SUA privind noua încercare a palestinienilor, adjunctul ambasadorului american la ONU, Robert Wood, a declarat că poziția Washingtonului rămâne neschimbată.

Cu toate acestea, Malta, care deține președinția Consiliului de Securitate, a anunțat că membrii comisiei care examinează cererile de aderare la ONU se vor întruni pentru a discuta solicitarea Autorității Palestiniene, care dorește ca un vot pe această temă să fie organizat în aprilie.

Israelul a respins de mai multe ori soluția celor două state pentru rezolvarea conflictului cu palestinienii. În februarie, parlamentarii israelieni au votat cu o largă majoritate o declarație prin care se declară împotriva oricărei recunoașteri unilaterale a statalității palestiniene, notează Le Monde.

Câteva țări europene însă, cum ar fi Franța, Marea Britanie și Spania, au admis posibilitatea ca să recunoască statul palestinian. Președintele francez, Emmanuel Macron, a declarat recent că o asemenea mișcare nu mai este demult „un tabu”.

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG