SIS a decis pe 24 octombrie să ceară furnizorilor de internet să blocheze accesul la 22 de portaluri de știri în limba rusă, care ar fi „utilizate în războiul informațional contra Republicii Moldova”.
Ar urma să fie interzise site-urile principalelor canale de televiziune din Rusia, cum ar fi Pervîi Kanal, NTV, Russia Today, Ren TV, Compania de stat VGTRK și altele.
SIS a cerut tuturor furnizorilor de internet să blocheze „imediat” accesul utilizatorilor din Republica Moldova la aceste surse.
De la începutul invaziei rusești în Ucraina, în februarie 2022, și chiar mai devreme în perioada pandemiei de coronavirus, autoritățile moldovene au încercat să blocheze mai multe site-uri acuzate de dezinformare, instigare la ură și război sau violență.
O investigație a Europei Libere a arătat însă că procedura de blocare este mai complicată și că unele portaluri reușesc să ocolească restricțiile autorităților. De exemplu, Sputnik Moldova, care face parte dintr-un conglomerat media finanțat de guvernul Federației Ruse, a fost interzis în Republica Moldova la scurt timp după începutul războiului din Ucraina, dar mai multe clone ale portalului au putut fi accesate încă mult timp după interdicție.
### Vezi și... ### De ce sunt în continuare active mai multe site-uri blocate de SISReacția Rusiei
Acuzată de cenzură sistemică și alungarea din țară a presei independente, Moscova a criticat ultima decizie a Chișinăului de a bloca cele peste 20 de site-uri media rusești, calificând-o drept „un pas ostil” menit să împiedice accesul moldovenilor la surse alternative de știri.
Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova, a declarat că decizia este o "încălcare grosolană" de către autoritățile moldovenești a libertății de exprimare.
În cel mai recent clasament al libertății presei în lume alcătuit de organizația neguvernamentală occidentală Reporterii fără Frontiere, se spune că războiul contra Ucrainei a permis Kremlinului să înceapă o „epurare finală” în presa din Rusia, forțând presa independentă și străină să plece și să elibereze spațiul pentru difuzarea propagandei guvernamentale.
### Vezi și... ### Răspunsul Moscovei la expulzarea șefului Sputnik Moldova: Președinta CA și un jurnalist din Găgăuzia, interziși în Rusia
Republica Moldova a restricționat difuzarea la televiziune a știrilor, conținutului analitic, militar și social-politic produs de Rusia, imediat după începutul invaziei ruse în Ucraina, permițând doar emisiuni de divertisment și filme.
Relațiile Chișinăului cu Moscova s-au deteriorat de atunci rapid. Anul acesta, Maia Sandu a acuzat Moscova că a pus la cale o lovitură de stat împotriva guvernului său și că încearcă să destabilizeze țara.
(Relatare realizată cu contribuția lui Nicu Gușan).