Noua vizită la Moscova a lui Igor Dodon şi nemulțumirile profesorilor legate de salariile „majorate”

Retrospectiva săptămânii politice.

Your browser doesn’t support HTML5

Noua vizită la Moscova a lui Igor Dodon şi nemulțumirile profesorilor legate de salariile „majorate”


În săptămâna ce se încheie, președintele moldovean Igor Dodon s-a aflat într-o nouă vizită la Moscova. Presa a relatat, citându-l pe Dodon, că printre subiectele discutate s-a aflat și participarea cetățenilor Republicii Moldova domiciliați în stânga Nistrului la scrutinul parlamentar din 24 februarie.

Deși a fost anunțată ca o vizită tehnică de soluționare a problemei exporturilor moldovenești care trec prin Ucraina, directoarea executivă a Asociației pentru Politică Externă, Victoria Bucătaru, este convinsă că această întâlnire inevitabil are și o conotație politică. Experta nu exclude că este vorba de o nouă tentativă de transfer de imagine, când succesul instituției prezidențiale se încearcă a fi pus în folosul partidului pe care îl reprezintă președintele republicii, cel care își zice lider informal al Partidului Socialiștilor.

Victoria Bucătaru

„Aceasta nu poate fi considerată doar o vizită tehnică. Putem considera că ar avea și o conotație politică, ținând cont că domnul Dodon se autoidentifică ca fiind și liderul din umbră al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova și bineînțeles că atunci când se vine cu un astfel de mesaj, acesta oferă o anumită credibilitate domnului Dodon, că el ar avea posibilitatea de a rezolva anumite probleme cu Federația Rusă, el fiind exponentul care comunică cu Federația Rusă din partea Republicii Moldova și în același timp având și acest dublu rol de lider neformal al Partidului Socialiștilor.”

### Vezi și... ### Exporturile spre Rusia: una caldă, alta rece

Salariile dascălilor au ajuns a fi discutate în această săptămâna la ședința de guvern. După ce mai mulți manageri școlari s-au arătat nemulțumiți că s-au pomenit cu lefuri mai mici după reforma salarizării menită să aducă majorări substanțiale, premierul Pavel Filip i-a acuzat pe cei nemulțumiți că ar fi nerăbdători și a spus că poate fi vorba de greșeli comise de contabilitatea școlilor.

Directoarea ziarului „Expresul” din Ungheni, Lucia Bacalu, a discutat cu mai mulți directori de școli care i-au confirmat că au primit salarii mai mici, dar majoritatea, din varii motive, preferă să-și exprime nemulțumirea sub protecția anonimatului.

Lucia Bacalu

​​„Oamenii sunt foarte și foarte nemulțumiți. Majoritatea dintre cei cu care am discutat mi-au spus că intenționează până în vară să plece din funcție pentru că este mult mai convenabil să ai numai ore și să nu mai fii responsabil de o școală întreagă, să-ți asume atâtea pe capul tău având un salariu mai mic decât un simplu pedagog. O parte dintre ei, care sunt deja de vârstă pensionară sau pre-pensionară au zis că nu au încotro și vor încerca să lucreze în continuare, dar să nu să se aștepte nimeni că vor lucra ca până acum, mai mult pe entuziasm, pentru că cineva își bate joc de ei.”

### Vezi și... ### „Guvernul actual nu dă sarcini Guvernului nou”

În urma nemulțumirilor iscate, guvernanții au decis să revină la unele adaosuri salariale pentru managerii instituțiilor de învățământ. În ce măsură nemulțumirea va fi aplanată se va vedea la următorul salariu.