Pe agendă | De ce a decis Chișinăul să-l expulzeze pe șeful Sputnik Moldova

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timpul discursului anual despre starea Uniunii

În această ediție, aflați de ce a fost expulzat directorul portalului rusesc Sputnik Moldova, și de ce șefa CE, Ursula von der Leyen, crede că UE nu poate fi „completă” fără țările candidate, cum este și Republica Moldova.

În dimineața zilei de miercuri, 13 septembrie, autoritățile moldovene l-au expulzat din țară pe directorul portalului Sputnik Moldova, Vitali Denisov. Cetățeanul rus a fost acuzat de „amestec în treburile interne ale țării” și a fost declarat indezirabil în Republica Moldova pentru o perioadă de 10 ani.

Decizia a stârnit o reacție furioasă a ministerului de externe de la Moscova, în timp ce un purtător de cuvânt al guvernului de la Chișinău a spus că „instituția din care făcea parte cetățeanul respectiv se ocupa constant cu atacuri informaționale, minciună, propagandă și dezinformare”. Amintim, Sputnik Moldova, care face parte dintr-un conglomerat media finanțat de guvernul Federației Ruse, a fost interzis în Republica Moldova cu mai bine de un an și jumătate în urmă - practic, imediat după începutul războiului din Ucraina, în februarie 2022.

Your browser doesn’t support HTML5

De ce a decis Chișinăul să-l expulzeze pe șeful Sputnik Moldova

Alte teme ale ediției din 13 septembrie:

  • În discursul său anual despre starea Uniunii, rostit miercuri în fața Parlamentului European, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și-a exprimat convingerea că Republica Moldova va face parte, într-o zi, din blocul comunitar și a pledat pentru extinderea acestuia la cel puțin 30 de membri. Ursula von der Leyen a spus, între altele, că viitorul Ucrainei, al Balcanilor de Vest și al Moldovei este în „uniunea noastră” și a menționat importanța perspectivei europene pentru Georgia.
  • Șeful Camerei Reprezentanţilor din SUA, republicanul Kevin McCarthy, a cerut deschiderea unei anchete pentru demiterea președintelui democrat Joe Biden. Republicanii îl acuză pe liderul de la Casa Albă că ar fi beneficiat de pe urma afacerilor de peste hotare ale fiului său Hunter Biden.
  • O viață în vremuri de dictatură: scriitorul Eginald Schlattner la 90 de ani.

Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de patru ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.

Pe Agendă se difuzează atât sub formă de podcast pe moldova.europalibera.org, pe Apple Podcasts, Google Podcasts și Spotify, cât și ca produs de radio pentru stații afiliate din Moldova, inclusiv Jurnal FM și Eco FM.