Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Domnule Auštrevičius, cum arată 2021 pentru Parteneriatul Estic?
Petras Auštrevičius: „Aș începe prin a spune că vecinătatea Estică ne interesează în continuare, căci nu putem trăi in izolare fără a avea o relație dinamică cu vecinii noștri. În 2021 cred că vom resimți în continuare un impact uriaș al crizei de sănătate și economice din cauza pandemiei. Aș spune că pandemia va influența și dinamica politică. Din cauza pandemiei, relațiile noastre au avut de suferit: nu am putut călători, nu am putut avea întâlniri in realitate etc.
Trebuie să ne întâlnim față în față cu colegii din țările estice
Da, să lucrezi de la distanță poate fi util uneori, dar lipsește chimia și pierdem mult din cauza asta. Trebuie să ne întâlnim față în față cu colegii din țările estice. Din păcate, impactul acestei situații va fi resimțit și în 2021. Sper ca UE să extindă asistența financiară acordată partenerilor noștri pentru a trece de pandemie și la vaccinare. Am solicitat ministrului nostru de externe să înființeze la granița cu Belarus tabere de vaccinare pentru cetățenii din această țară. Virusul nu cunoaște granițe, și cu cât mai multi cetățeni din țările de la granița de est a Uniunii vor fi vaccinați, cu atât mai bine, si cu atât mai repede ne vom putea relua contactele in condiții cât mai aproape de normal. A doua speranță pentru 2021 este îndreptată către președinția portugheză a Consiliului UE: sper să aprobe cât mai rapid posibil documentele privind rezultatele pe care partenerii estici trebuie să ofere in cadrul strategiei Parteneriatului Estic adoptată anul trecut.
Your browser doesn’t support HTML5
Strategia nu este foarte ambițioasă și de aceea abia aștept să văd președinția portugheză la treabă. Poate că va fi mai ambițioasă și va da documentelor existente o formă mai practică, astfel încât să ajute la progresul țărilor din Parteneriat și la progresul relațiilor noastre cu aceste țări. De aceea, sper să reușim să ne întâlnim cât mai repede cu colegii din Parteneriatul Estic, căci pierdem foarte mult din această lipsă de contact.”
### Vezi și... ### „Team Europe” și o propunere de ajutor pentru Moldova și Parteneriatul EsticEuropa Liberă: Toată lumea s-a temut de faptul că democrația va avea de suferit din cauza pandemiei. Nu s-au putut organiza alegeri, iar fără alegeri nu există democrație. Totuși, Moldova este una dintre țările care a organizat alegeri, cu rezultatele pe care le știm. A redevenit Moldova cel mai bun elev din Parteneriatul Estic?
Petras Auštrevičius: „Alegerile din Moldova au arătat că moldovenii nu sunt ușor de păcălit cu declarații sau oferte populiste, pe care le-am observat pe toată durata președinției domnului Dodon. Pe de o parte, dl Dodon a criticat UE și cauza europeană a Moldovei, pe de alta, a alergat după finanțările și atenția UE. Pas cu pas, picătură cu picătură, a adus Moldova mai aproape de Rusia. Nu a făcut nimic pentru a europeniza felul în care se face politică în Moldova. De aceea, consider alegerile din Moldova un mare progres, un mare pas înainte in democrația moldovenească. Aș numi Moldova o nouă speranță a UE în Parteneriatul Estic. Moldova este o speranță pentru progresul relațiilor noastre, sperăm ca noua administrație să deblocheze reformele, blocate de atâția ani. Ani de zile numai vorbe, și așa Moldova a deveni o deziluzie pentru noi. Maia Sandu are o șansă de aur acum și doresc echipei domniei sale noroc și succes. Totul depinde foarte mult de guvern. Urmăresc situația, pentru a vedea ce soluții apar. Nu știu ce să zic despre alegerile anticipate. În orice caz, după alegeri ar fi de dorit să avem un parlament și un guvern care să lupte cot la cot cu președintele pentru agenda europeană și împotriva corupției.
### Vezi și... ### Lidera opoziției din Belarus cere OSCE să o ajute pe ea și pe alți opozanți exilați să revină în țarăEuropa Liberă: Știu că doamna Tihanovskaia tot în exil in Lituania este. Sunteți în legătură cu domnia sa. Ce acțiuni veți mai întreprinde in PE pentru Belarusia?
Petras Auštrevičius: „Realitatea este că, 2020 a fost anul Bielorusiei. Acum pot spune că UE a luat act de mișcările în stradă și a înțeles aspirațiile cetățenilor acestei țări, care sunt atât de diferite de cele ale domnului Lukașenka. Trebuie să admit că ne-a surprins ce s-a întâmplat în Bielorusia. Această națiune tăcută care dintr-o dată a devenit în mod pozitiv zgomotoasă, declarând întregii lumi aspirațiile sale. Hotărâtă să nu mai trăiască în ferma de stat a lui Lukașenka. O națiune care a trecut de la ferma de stat la societate democratică. Asta a determinat UE să ofere premiul Saharov anul trecut opoziției democratice din Bielorusia. Cred ca doamna Tihanovskaia face o treabă foarte bună, comunică din exil cu poporul său, fapt care nu e deloc simplu, având in vedere faptul că regimul Lukașenka face tot posibilul să o izoleze. Lukașenka este din ce în ce mai slăbit. Forțele de poliție sunt încă de partea lui, aparent, dar pierde puncte mereu. Nici măcar Rusia nu îl mai susține. Cred că Lukașenka ar trebui să renunțe la putere. Nu mai este susținut de majoritatea populației. Cu toate acestea, o parte din anturajul său este susținut încă de Rusia. Acești oameni inițiază acest referendum pentru constituție, într-o manieră netransparente. Cred și sper că vom asista la o tranziție democratică în Belarusia, și va rezulta, cel mai probabil, un amestec între acest model de putere si ceva nou. Sper ca oamenilor să li se dea dreptul de a alege democratic cum vor să arate viața și viitorul lor.”