Noul plan de acțiuni moldovene contra „influenței oligarhilor asupra economiei, politicii și opiniei publice” a fost adoptat la ședința Comisiei Naționale pentru Integrare Europeană cu o săptămână înainte de un summit european cheie, din 14-15 decembrie. Atunci, liderii Uniunii Europene vor decide dacă și când poate începe R. Moldova negocierile de aderare la UE, iar lupta cu oligarhii este un domeniu unde există restanțe.
Într-un comunicat al președinției se spune că planul include măsuri pentru prevenire și sancționare a grupurilor criminale organizate care „exploatează fragilitatea autorităților publice cauzată de corupție, pentru a obține beneficii economice au acces la puterea politică”.
Recomandând, pe 8 octombrie, începerea negocierilor de aderare cu R. Moldova, Comisia Europeană a spus că autoritățile de la Chișinău mai trebuie, între altele, să facă noi pași pentru deoligarhizare, „inclusiv prin reglementări relevante în domenii cum sunt plățile în numerar și fluxurile financiare”, dar și să aloce „resursele și structura necesare Procuraturii Anticorupție”.
Un nou sediu pentru Procuratura Anticorupție
Planul adoptat ca răspuns la Chișinău de Comisia Națională pentru Integrare Europeană sub președinția șefei statului prevede că Procuratura Anticorupție va fi fortificată prin oferirea unui nou sediu și asigurarea cu mijloacele tehnice necesare.
Autorii planului mai propun să fie reorganizată Agenția Națională de Integritate (ANI), care verifică averile demnitarilor, așa încât controalele să se facă mai eficient. Activitatea ANI este o sursă cheie pentru anchetele Procuraturii Anticorupție.
Într-o reacție directă la recomandarea Comisiei Europene privind reglementări în domeniul plăților în numerar și fluxurilor financiare, noul planul de acțiuni prevede între altele „plafonarea” acestor plăți în cazul tranzacțiilor care necesită semnătură legalizată, dar și întărirea Serviciului de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor.
Planul mai prevede „comunicare publică a rezultatelor” în anchetele de corupție mare pentru a asigura mai multă „transparență” în lupta contra corupției.
Întăriri pentru Consiliul Audiovizualului
Autoritățile vor să facă mai mult cu ajutorul planului proaspăt pentru a preveni concentrarea instituțiilor mass-media în mâinile unui singur proprietar și manipularea opiniei publice.
Codul serviciilor media audiovizuale a fost deja modificat în luna septembrie pentru a limita la 25% cota de audiență pe care o poate deține în R. Moldova o persoană prin intermediul posturilor de radio și televiziune pe care le controlează. Anterior, această cotă era de 35%.
Noutatea adusă de planul de acțiuni este o analiză a serviciilor actuale de măsurare a audienței TV, care se va face în cuvintele planului „prin prisma prevederilor legislației concurențiale”. CA urmează să fie „fortificat” așa încât să poată afla mai simplu cine sunt „beneficiarii efectivi ai agenților economici din domeniul audiovizual”.
Combaterea oligarhilor a fost o promisiune electorală majoră a președintei Maia Sandu și partidului de guvernământ PAS. Puterea a încercat inițial să adopte o lege a deoligarhizării, dar a renunțat după ce proiectul de lege a adunat mai multe critici.
Ministra Justiției Veronica Mihailov-Moraru, a informat ulterior Comisia de la Veneția că guvernul va elabora în schimb un „plan de luptă sistematică cu oligarhii”, iar noua intenție a fost salutată de această comisie a Consiliului Europei.
Aplicarea planului anunțat acum va fi monitorizată de către un grup de lucru format printr-o decizie a premierului Dorin Recean.
### Vezi și... ### „Cetățenii vor condamnarea hoților și corupților”. Parlamentul a aprobat, în prima lectură, crearea instanțelor anticorupție