Deputații au votat modificarea legii la doar o zi după ce a trecut prin Guvern. Proiectul a fost introdus pe ordinea zi suplimentară, la propunerea președintelui Parlamentului, Igor Grosu.
Ministra Justiției a explicat de la tribuna Parlamentului că legea în noua redacție va permite R. Moldova să se alinieze la sancțiuni internaționale împotriva cetățenilor străini și a cetățenilor Republicii Moldova.
„Una dintre cele mai importante și mai complexe măsuri aplicabile în rezultat va fi blocarea fondurilor sau resurselor economice anumitor persoane care se află sub sancțiuni internaționale”, a spus Veronica Mihailov-Moraru.
Ea a subliniat că impunerea sancțiunilor pentru propriii cetățeni „va avea un caracter excepțional”. „Trebuie să înțelegem că suntem astăzi într-un proces în care statul trebuie să răspundă tuturor provocărilor alarmante, când sunt factori interni, externi, care atentează la securitatea statului”, a spus ministra.
- Te-ar putea interesa și: Ilan Șor și Marina Tauber contestă în instanță sancțiunile europene, având aceiași avocați ca Roman Abramovici
Președinta comisiei juridice numiri și imunități, deputata PAS Olesea Stamate, a declarat că proiectul este „considerabil mai bun comparativ cu versiunea care a fost prezentată ceva timp în urmă”. Ea s-a referit la proiectul propus de precedentul ministru al Justiției, Sergiu Litvinenco, numit „legea Magnitsky Moldova”, care a fost abandonat după mai multe critici.
Deputatul socialist Adrian Lebedinschi a întrebat de ce în unele cazuri deciziile cu privire la alinierea la sancțiunile internaționale vor fi adoptate de Ministerul de Externe, și nu de Guvern sau Parlament. „Și actuala lege prevedea un astfel de mecanism”, a răspuns ministra.
Modificările au fost adoptate cu votul a 60 deputați ai partidul de guvernământ PAS. 19 deputați din blocul PSRM-PCRM au votat „contra”.