Linkuri accesibilitate

„Cetățenii vor condamnarea hoților și corupților”. Parlamentul a aprobat, în prima lectură, crearea instanțelor anticorupție  


Parlamentul a votat în prima lectură proiectul de instituire a sistemului judecătoresc specializat pe cauze de corupție.
Parlamentul a votat în prima lectură proiectul de instituire a sistemului judecătoresc specializat pe cauze de corupție.

Proiectul de lege cu privire la crearea unui sistem judecătoresc anticorupție în R. Moldova a fost aprobat în prima lectură. Deputații PAS au promis că îl vor îmbunătăți până la adoptarea în lectură finală, în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția. 

Potrivit proiectului, la Chișinău va fie creată o judecătorie care va examina dosarele de corupție și cauzele civile în care Autoritatea Națională de Integritate solicită confiscarea averii, iar pe lângă Curtea de Apel Chișinău va funcționa un colegiu specializat. Judecătorii din aceste instanțe vor primi salarii mai mari decât colegii lor din instanțele obișnuite și vor putea solicita pază de stat.


Prezentând proiectul de lege, deputatul PAS Vasile Grădinaru a spus că „cetățenii vor condamnarea hoților și corupților”, iar noul sistem judecătoresc ar trebui să rezolve problema tergiversării examinării cazurilor de corupție în instanță.

„În R. Moldova corupția este cea mai gravă problemă. Procesele de corupție fie trenează, fie se finalizează cu decizii în favoarea inculpaților. Aceste lucruri se întâmplă fie din proasta pregătire a dosarelor, fie din reaua intenție a judecătorilor”, a declarat Grădinaru.

Potrivit lui, dacă dosarele obișnuite sunt examinate în instanță în circa 320 de zile, judecarea cazurilor de corupție durează în medie 3,5 ani.

Proiectul a fost susținuți de 55 deputați PAS. Doi deputați din blocul PSRM-PCRM au votat contra și alți 21 s-au obținut de la votare. Deputații fostului partid Șor boicotează ședințele Parlamentului.

Președinta comisiei juridice, deputata PAS Olesea Stamate, a spus că proiectul va fi îmbunătățit către lectura finală, așa cum au recomandat Comisia de la Veneția și Guvernul.

Printre altele, experții Comisiei de la Veneția au întrebat de ce un complet specializat nu va fi constituit și la Curtea Supremă de Justiție și au atras atenția că „monitorizarea stilului de viață a judecătorilor” contravine Constituției.

Guvernul, în avizul său, a recomandat ca instanțele anticorupție să examineze și cazurile investigate de Centrul Național Anticorupție împreună cu procuraturile teritoriale.

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG