Podcastul „Reporterii” | Anatol Țăranu descifrează victoria PAS, explică votul din municipii și face prognoze pentru bătăliile următoare

Partidul de guvernământ și-a consolidat victoria în urma turului doi al alegerilor locale. PAS s-a ales cu 291 de primari, dublu față de principalul rival, PSRM, dar nu a câștigat nicio primărie de municipiu, iar acest lucru înseamnă dificultăți la orizont, crede analistul Anatol Țăranu.

Your browser doesn’t support HTML5

Anatol Țăranu descifrează victoria PAS, explică votul din municipii și face prognoze pentru bătăliile următoare

Într-un nou episod special al podcastului „Reporterii”, consacrat alegerilor locale, Țăranu, care este de formație istoric, a explicat că votul în localitățile mari poartă un caracter politic, iar rezultatul sugerează încotro se vor îndrepta alegătorii în sens mai larg în perioada următoare.

Liderii și strategii PAS „trebuie să se aplece atent” asupra rezultatului slab înregistrat în municipii, iar analiștii încă mai trebuie să descifreze „transformările care au loc în percepția electoratului”, spune Țăranu.

La Bălți s-au bătut între ei pro-rușii, la Ungheni - toți ceilalți

Mai mult decât la Bălți, unde nu a avut un candidat în turul doi și unde n-a câștigat vreodată un primar pro-european, partidul de guvernământ trebuie să învețe, după Țăranu, lecția de la Ungheni - singurul municipiu unde s-a bătut în turul doi, dar unde s-au coalizat împotriva sa toate celelalte partide prezente, de la Partidul Socialiștilor de orientare pro-rusă până la la mica Coaliție pentru Unitate și Bunăstare, CUB, partid pro-occidental.

Aceste partide l-au sprijinit pe candidatul independent Vitalie Vrabie, care l-a învins convingător pe oponentul său din partea PAS, Dionisie Ternovschi.

„Este un semnal îngrijorător, care trebuie să-i facă pe liderii PAS să-și reconsidere strategiile în raport cu aliații lor pro-europeni”, spune Țăranu, avertizând: „Dacă acest lucru nu se va întâmpla, partida pro-europeană ar putea pierde viitoarele alegeri naționale”.

Și principalul rival al guvernării pro-europene, PSRM, a pierdut un mare număr de primari și se află pe un distant loc doi. Declinul este explicat de Anatol Țăranu prin reputația de „corupt” a liderului socialiștilor, Igor Dodon.

Dar există și similitudini cu ceea ce s-a întâmplat în tabăra pro-occidentală: și pe stânga pro-rusă s-au dat lupte între aliați naturali. În bătălia pentru Bălți, al doilea oraș ca mărime, Alexandr Petkov de la formațiunea „Partidul Nostru” l-a bătut pe socialistul Maxim Moroșan.

Alegerile locale 2023, ca trambulină pentru cele care urmează

Anatol Țăranu spune, însă, că partidele pro-ruse (chiar dacă niciunul nu a avut în această campanie un discurs deschis pro-Moscova) au acumulat la locale suficiente voturi pentru a putea construi alianțe și pentru a da o ripostă partidului de guvernământ în numeroase consilii raionale.

Alianțele care se vor face în următoarele luni și săptămâni în aceste consilii vor fi sugestive pentru construcțiile care pot (sa nu) să apară înainte de alegerile prezidențiale din 2024 și cele parlamentare din 2025.

Într-o analiză geopolitică (singura care contează cu adevărat pentru R. Moldova), la alegerile locale a „câștigat opțiunea pro-europeană”, dar este o victorie „formală” și „relativă”, care „trebuie privită cu multă echidistanță” și care sugerează că viitoarele alegeri naționale vor fi dificile pentru pro-europeni, a mai spus Țăranu în podcastul „Reporterii”.

Cu un episod nou în fiecare luni, „Reporterii” este un podcast în care relatăm pentru ascultătorii noștri - cei care ne ascultă în mașină, în căști în transportul public sau acasă, înainte de culcare – la ce proiecte lucrează reporterii Europei Libere pentru site-ul nostru, pentru paginile noastre de Facebook și Instagram, pentru canalul de YouTube. Vă puteți abona la podcast pe platformele Apple Podcast, Google Podcast, pe YouTube, iar ascultătorii din străinătate îl pot găsi și pe Spotify. Audiție plăcută!