Podcastul Reporterii | Mersul la psiholog ne-a intrat în obicei, urmează să intre și „în legalitate”

reporterii podcast silvia rotaru alexandru eftode

Mersul la psiholog cu anxietăți și depresii pentru consiliere și terapie a devenit tot mai acceptat și în R. Moldova. Activitatea psihologilor (și tarifele) nu este reglementată însă de nicio lege. Acest lucru este pe cale să se schimbe, iar în noul episod al podcastului Reporterii, vă spunem cum.

Your browser doesn’t support HTML5

Mersul la psiholog ne-a intrat în obicei, urmează să intre și „în legalitate”

O primă tentativă de a adopta o lege care ar reglementa activitatea psihologilor și funcționarea unor birouri particulare de psihoterapie a fost făcută cu 15 ani în urmă. Mersul la psiholog pe atunci mai era ceva de ținut ascuns de vecini, colegi, prieteni și familie.

Acum, după pandemie și începerea războiului, este, dimpotrivă, tot mai puțin acceptată atitudinea - „ia-te în mâini” și rezolvă-ți singur problema.

Dar o cerere crescută din partea publicului a dus la apariția de pseudo-psihologi, care fac oamenilor mai mult rău decât bine. Cel puțin aceasta este părerea unor specialiști moldoveni în psihologie, care s-au așezat și au scris un proiect de lege pentru a reglementa mai bine practica de psiholog și activitatea cabinetelor de psihoterapie.

El descrie ce studii trebuie să aibă psihologii pentru a putea să-și deschidă cabinet, cine și cum îi testează și le re-testează cunoștințele, ce principii de etică profesională trebuie să respecte, ce tarife pot practica.

Proiectul a fost înregistrat în parlament în luna iulie, a intrat deja în dezbaterea comisiilor parlamentare, iar în septembrie va intra și în dezbatere publică.

Împreună cu Silvia Rotaru, jurnalista Europei Libere specializată pe probleme de sănătate, facem o ridicare de cortină.

Cu un episod nou în fiecare luni, „Reporterii” este un podcast în care relatăm pentru ascultătorii noștri - cei care ne ascultă în mașină, în căști în transportul public sau acasă, înainte de culcare – la ce proiecte lucrează reporterii Europei Libere pentru site-ul nostru, pentru paginile noastre de Facebook și Instagram, pentru canalul de YouTube. Vă puteți abona la podcast pe platformele Apple Podcast, pe YouTube, iar ascultătorii din străinătate îl pot găsi și pe Spotify.