Linkuri accesibilitate

Podcastul Reporterii | Ce se mai aude azi despre primul caz #MeToo în lumea teatrală din R. Moldova


Pe 22 august 2023, Europa Liberă dezvăluia „primul caz #MeToo în lumea teatrală din R. Moldova”, în care o actriță de teatru rupea tăcerea și spunea că a fost hărțuită sexual de un regizor. Acum, avem noutăți despre anchetă, soarta actriței și regizorului. Le repovestim prin viu grai în Reporterii.

Ce se mai aude azi despre primul caz #MeToo în lumea teatrală din R. Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:31:28 0:00

Europa Liberă a ascuns în mod deliberat numele actriței pentru a nu o supune unor noi șicane, dar nu și pe al regizorului: Linas Zaikauskas, venit în 2022 în R. Moldova ca refugiat din Odesa. În țara sa, Lituania, Zaikauskas fusese condamnat în trecut în alt caz de hărțuire sexuală. În R. Moldova a lucrat în câteva teatre, adunând diferite plângeri împotriva sa, inclusiv cea de hărțuire sexuală.

Acuzațiile de hărțuire dezvăluite de Europa Liberă erau cunoscute, la momentul publicării articolului nostru, și Ministerului Culturii. Fie că n-a mai avut încotro, fie că aceasta i-a fost intenția de la bun început, ministerul a transmis atunci, în vara lui 2023, toate materialele Procuratorii Generale pentru cercetare.

Care sunt așadar noutățile?

  • Prima este că Procuratura Generală a oprit procesul penal împotriva lui Linas Zaikauskas pe motiv că lipsesc „elementele infracțiunii”, adică nu ar exista dovezi că hărțuirea sexuală a avut loc.
  • A doua noutate este că actrița și avocata ei nu au renunțat: au depus plângere împotriva deciziei procurorilor, așteptând luna aceasta o nouă decizie din partea unui judecător de instrucție, dacă ancheta poate fi reluată.
  • Și a treia noutate - regizorul Zaikauskas a plecat din R. Moldova și se află, din nou, la Odesa.

Toate acestea au fost descoperite de jurnalista Europei Libere, Georgeta Carasiucenco, și date publicității într-un articol recent. În acest episod din Reporterii ne oprim la evoluțiile noi, după ce spunem povestea inițială așa cum am auzit-o (și verificat-o) în 2023.

Cu un episod nou în fiecare luni, „Reporterii” este un podcast în care relatăm pentru ascultătorii noștri - cei care ne ascultă în mașină, în căști în transportul public sau acasă, înainte de culcare – la ce proiecte lucrează reporterii Europei Libere pentru site-ul nostru, pentru paginile noastre de Facebook și Instagram, pentru canalul de YouTube. Vă puteți abona la podcast pe platformele Apple Podcast și pe YouTube, iar ascultătorii din străinătate îl pot găsi și pe Spotify.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG