Al doilea dosar al lui Veaceslav Platon

Veaceslav Platon

Omul de afaceri Veaceslav Platon, care a fost condamnat în aprilie la 18 ani de închisoare în cauza devalizării Băncii de Economii, va fi judecat într-un nou dosar. În vreme ce primul proces nu s-a încheiat (Platon nu este de acord cu verdictul primei instanțe spunând că este motivat politic), în cel de-al doilea procuratura anticorupție în acuză de afaceri necurate în domeniul asigurărilor.

Your browser doesn’t support HTML5

Al doilea dosar împotriva lui Veaceslav Platon

Cel de-al doilea dosar penal ajuns pe masa judecătorilor în care figurează numele lui Veaceslav Platon se referă la perioada în care acesta se afla în închisoare.

Procurorii anticorupție îl bănuiesc pe fostul deputat că ar fi încercat să sustragă, cu ajutorul a două persoane, „câteva sute de milioane de lei care erau pe conturile a trei societăți comerciale din domeniul asigurărilor” pe care Platon le-ar controla.

Tentativa ar fi avut loc în decembrie 2016, ca rezultat al blocării de către Comisia Naţională a Pieței Financiare a unui grup de acţionari ai societăţii Moldasig, pentru că aceştia ar fi acţionat în mod concertat, au anunţat reprezentanţii Procuraturii Generale. Mai exact, cei trei bănuiţi au încercat separarea fictivă a acționariatului, astfel încât să fie înlocuiţi membrii conducerii executive cu presupuse persoane loiale care i-ar fi ajutat la sustragerea banilor disponibili din conturi.

Până acum apărarea a invocat că oamenii legii nu au demonstrat existenta unor legături ale lui Veaceslav Platon cu companiile de asigurări atribuite lui, fapt infirmat de şeful Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari.

„Consider că în cazul dosarelor penale care au fost trimise în judecată procuratura are suficiente probe ce demonstrează implicarea persoanei de care discutăm. Este confirmat prin hotărârea primei instanțe care a dat verdictul şi a condamnat inculpatul”.

Acest dosar nu are conexiune cu cazul delapidarii fondului de rezervă a Biroului Naţional al Asiguratorilor de Autovehicole şi falsificarea poliţelor cartea verde, un alt scandal în care a figurat numele lui Veaceslav Platon, a spus Viorel Morari. Şi în acest ultim dosar, aflat încă la faza de urmărire penală, el are statut de învinuit. Totodată, aici figurează şi fostul guvernator al BNM Leonid Talmaci, care a condus în ultimii ani Moldinkombank, despre care se spune că ar fi controlată la fel de Platon.

Învinuitul, prin intermediul avocaților săi, neagă noile acuzaţii aduse, pe care le califică un fals. Avocatul Eduard Rudenco spune că apărătorii au aflat despre expedierea dosarului în instanță din mass-media, ceea ce ar fi o încălcare procedurală.

„N-are nicio implicaţie. Dacă să intrăm în esenţa cauzei penale, ei presupun că Veaceslav Platon a comis o tentativă de escrocherie aflându-se în penitenciar. Deja aici apare o întrebare. Comunicând cu ei în nu ştiu ce mod. El nu primea colete, nu că să mai converseze cu cineva prin telefon sau să gestioneze aşa o acțiune amplă”.

Pe de altă parte, procurorul-şef de la Antocorupţie, Viorel Morari, afirmă că la perchezițiile din celula inculpatului Veaceslav Platon au fost găsite de două ori telefoane mobile, care ar demonstra mesaje şi apeluri către persoane din anturajul său.

Mai mulţi experţi au criticat faptul că primul dosar al lui Platon a fost examinat în instanță cu uşile închise, ceea ce a alimentat speculațiile că fostul deputat din partea AMN s-ar afla în război cu liderul PD, Vladimir Plahotniuc. Platon a fost condamnat la 18 ani de puşcărie pentru spălare de bani şi prejudicierea Băncii de Economii cu peste 800 de milioane de lei. El şi-a primit sentinţa din celulă, deoarece a fost înlăturat din proces şi a fost lipsit de dreptul la ultimul cuvânt pe motiv că ar fi avut un comportament calificat inadecvat faţă de magistrați.