Putin i-a obligat pe unii exportatori să vândă încasările în valută

Rubla rusă s-a apreciat joi față de dolarul american după măsurile restrictive anunțate de guvern.

Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care obligă companii exportatoare să vândă pe piața internă veniturile obținute în valută. Măsura ar avea menirea să stabilizeze rubla rusă, care s-a depreciat substanțial în ultimele luni.

Decretul, publicat pe site-ul guvernului rus, face referire la o listă a exportatorilor care sunt vizați de aceste măsuri. Este vorba despre 43 de grupuri de întreprinderi din domeniul energetic și al combustibililor, metalurgiei feroase și neferoase, industriei chimice și a lemnului, precum și din sectorul cerealelor. Numele companiilor nu sunt menționate în textul documentului.

Timp de șase luni, companiile vor trebui să vândă valuta pe piața internă, în volumul și condițiile stabilite de guvern. De asemenea, ele vor trebui să înștiințeze Banca Rusiei și Rosfinmonitoring (Serviciul federal pentru monitorizare financiară) despre operațiunile lor de cumpărare și vânzare a valutei pe piața internă. Unele companii vor avea „reprezentanți autorizați ai Rosfinmonitoring” care vor monitoriza respectarea normelor de „reglementare valutară”.

Prim-vicepremierul Andrei Belousov a declarat că scopul principal al acestor măsuri este „de a îmbunătăți pe termen lung transparența și predictibilitatea pieței valutare, pentru a reduce posibilitatea speculațiilor valutare”.

### Vezi și... ### Rubla rusească a atins cel mai scăzut nivel de la începutul războiului

În ultimul an, rubla a scăzut cu peste 40% în raport cu dolarul, pe fondul invaziei rusești în Ucraina. Banca Centrală a Rusiei a majorat de trei ori rata dobânzii-cheie, în ultimele două luni.

După izbucnirea războiului din Ucraina, Moscova a introdus reguli speciale pentru exportatori. Companiilor li s-a interzis să încheie tranzacții directe în valută. Acestea au fost obligate să deschidă un cont special la Gazprombank pentru tranzacțiile în valută, apoi valuta era convertită în ruble, la un curs stabilit de Banca Centrală.

În februarie 2022, autoritățile ruse au obligat exportatorii să vândă 80% din veniturile în valută; în luna mai a aceluiași an, plafonul a fost redus la 50%. Vânzarea veniturilor în valută a rămas obligatorie, volumul și condițiile fiind stabilite de Comisia guvernamentală pentru controlul investițiilor străine.

În ultimele luni, cursul rublei a continuat să scadă. Pe 9 octombrie, acesta a ajuns la 102 ruble pentru un dolar, pentru prima dată din martie 2022. Cursul a oscilat apoi în jurul a 100 de ruble.

Pe 12 octombrie, în urma publicării decretului lui Putin, cursul de schimb al dolarului a scăzut la 96 ruble.

### Vezi și... ### Sancțiunile impuse Rusiei de Statele Unite și aliații lor încep să dea rezultate

Expertul de la Bloomberg Economics pentru Rusia și Europa Centrală și de Est, Alexander Isakov, consideră că „rata de schimb ar putea reveni la intervalul 95-100 pe fondul unei creșteri pe termen scurt a vânzărilor de valută, dar este puțin probabil ca efectul unor astfel de măsuri să fie sustenabil și de lungă durată. Participanții la piață ar trebui să fie îngrijorați de semnele că guvernul preferă măsurile restrictive în locul creșterii cursului rublei”, a declarat expertul pentru RBC.

În opinia sa, în cazul în care aceste măsuri nu vor avea efect, este posibil să urmeze impunerea unor restricții la tranzacțiile persoanelor fizice cu active în valută, „de exemplu, sub forma revenirii la plafoane mai mici pentru transferul de fonduri în străinătate”.