R. Moldova - o bijuterie încă nedescoperită de turiștii străini

La Orheiul Vechi, iunie 2018

La Orheiul Vechi, iunie 2018

Turismul este considerat la scară globală ramura economică cea mai afectată de pandemia de coronavirus.

Motivul acestei stări de fapt este că el se bazează, firește, pe deplasări, iar acestea s-au restrâns dramatic în ultimele luni. Impactul restricțiilor asupra „turismului receptor”, adică asupra sosirii de turiști în Moldova, a fost discutat de o asociație de resort miercuri, la Chișinău.

Your browser doesn’t support HTML5

R. Moldova - o bijuterie încă nedescoperită de turiștii străini

Criza sanitară a afectat sută la sută modesta industrie a turismului din R. Moldova paralizând activitatea pensiunilor, hotelurilor, vinăriilor şi agențiilor care încearcă să dezvolte această ramură. Deşi după relaxarea restricțiilor moldovenii au început mai activ să călătorească prin ţară, agenții economici care mizau pe vizita turiștilor străini ratează în continuare venituri la care sperau pentru a-şi relansa activitatea.

### Vezi și... ### Firmele de turism, amenințate de faliment, organizează un protest vineri la Chișinău

Creşterea turismului intern pe fondul închiderii frontierelor este însă una temporară, iar fără stimulente financiare din partea statului industria are puţine şanse să se dezvolte. Este concluzia specialiștilor din companii internaţionale în domeniul turismului care au participat la un forum online organizat de Asociaţia Naţională pentru Turism Receptor.

Deşi la nivel global 40 la sută din destinațiile turistice au relaxat deja restricţiile, călătoriile internaţionale vor scădea în acest an cu 57 la sută şi se vor recupera abia în anul 2024, evaluează Adam Saks, preşedintele organizaţiei Turism Economics. În R. Moldova industria turismului s-ar putea recupera mai rapid, pentru că este o destinaţie atractivă în special pentru turişti din ţările vecine.

„R. Moldova pare a fi mult mai rezistentă la şocuri, pentru că 67 la sută din călători, adică majoritatea, sunt cei care vin din vecinătate. Ei ar putea să revină mai repede şi mai des în ţară, respectiv piaţa se poate recupera mai repede. R. Moldova este pe o poziţie mult mai bună decât Australia sau Thailanda unde majoritatea călătorilor sunt cei de la distanţe foarte mari”, a precizat expertul.

R. Moldova are şi un înalt potenţial când vine vorba despre călătoriile domestice, constată Justin Reid, directorul departamentului marketing a destinaţiei Europa, Orientul Mijlociu şi Asia TripAdvisor, cea mai mare platformă turistică din lume. Călătoriile interne în Moldova au crescut faţă de anul trecut. Expertul spune că au crescut deşi neesenţial căutările de zboruri spre Moldova.

Evident că oferta de vinuri este mare şi atrage

Cei care sunt interesaţi de destinaţii din R. Moldova pe platforma TripAdvisor provin din SUA, Rusia, Italia, Marea Britanie, Germania, România şi Ucraina. „Ce-i interesează pe oameni în Moldova? Nu suntem surprinşi, este turismul culinar şi vinicol. Evident că oferta de vinuri este mare şi atrage. Oamenii vor veni pentru experienţă vinicolă. Iar cele mai nepopulare locuri sunt parcurile de distracţie, barurile, cluburile de noapte şi muzeele”, spune Justin Reid.

Spre deosebire de turiștii străini, cei locali, adică moldovenii care călătoresc în interiorul ţării, sunt atraşi mai curând de parcuri, rezervaţii naturale, destinaţii culturale şi de recreere, spune expertul. „Moldova deja este în creştere semnificativă în ce priveşte interesul turistic domestic şi internaţional pe TripAdvisor. Sigur că Moldova nu depăşeşte statele vecine, dar ia de la acestea o cotă parte din potenţiali turişti. Oamenii sunt interesaţi de noi experienţe, dar e nevoie să se vorbească mai mult despre Moldova, care deocamdată rămâne o bijuterie ascunsă ca oamenii să o viziteze în număr mare.”

### Vezi și... ### Iurie Fala: „Noi vorbim despre agricultura inteligentă - trebuie să stăm cu caietul și creionul în mână”

Concluzia experţilor internaţionali este că R. Moldova are teoretic toate componentele pentru a deveni o importantă atracţie turistică. Ceea ce lipsește însă este promovarea, dar şi o infrastructură dezvoltată. Fără o cooperare a sectorului public, cu cel privat, adică a statului cu businessul, industria turismului nu poate lua turații, ci doar să se menţină pe linia de plutire. Iar în contextul pandemiei, ratingul țării ca destinație sigură va fi unul din criteriile de bază pentru relansarea turismului.